Het is vandaag de dag van ‘Zero Tolerance against FGM’, oftewel het jaarlijkse moment dat in het teken staat tegen de genitale verminkingen van meisjes en vrouwen. Het woord vrouwen- of meisjesbesnijdenis is misleidend, want daardoor zou je bijna gaan denken dat het zoiets is als de besnijdenis van jongetjes, die nog gezondheidsvoordelen biedt. In werkelijkheid is een meisjesbesnijdenis een seksuele moord voor haar leven.

Een leven met pijn en narigheid
Daarom is de internationale term ook Female Genital Mutilation, kortweg FGM. De clitoris als epicentrum van de vrouwelijke seksualiteit is immers vernield en elke menstruatie, seks en bevalling lijdt de vrouw opnieuw, om nog maar te zwijgen over de verdere geestelijke en lichamelijke complicaties, als ontstekingen, fistels en uitscheuringen.

De vrouw als bron van het ‘kwaad’
Ook in nieuwere moslimlanden wordt FGM toegepast en ook in streken waar we het helemaal niet verwachten, ver weg van Afrika en het Midden Oosten, namelijk in Maleisië en Indonesië. Het is in feite terug naar de Middeleeuwen. De vrouw als aanstichter van al het kwaad (namelijk zwak mannenvlees) en alle wreedheden die daarbij horen. Zo is daar het Egyptische parlementslid Elhamy Agina, die meldt dat alle vrouwen (80% is dat al in zijn mysogene land) besneden moeten worden, omdat mannen ‘seksueel zwak’ zijn. Het libido van vrouwen zou zodoende lager worden, zodat dat gelijk staat aan dat van een man. Nou, dan weet ik wel wie er een mes in zijn geslachtsdelen zou moeten krijgen.

Scheve verhoudingen
Het parlementslid stelt dat Egyptische mannen veel prestatieverhogende middelen gebruiken en dat vrouwen dan maar FGM moeten ondergaan, zodat de mannen geen minderwaardigheidscomplex krijgen. In Egypte is Female Genital Mutilation sinds 2008 officieel verboden maar de bloederige praktijken gaan helaas gewoon door. Volgens de World Health Organization heeft Egypte het hoogste aantal FGM-slachtoffers. Andere landen zijn: Somalië, Guinee, Djibouti, Sierra Leone en Burkina Faso.

Ook in Nederland
Klinkt allemaal ver weg, nietwaar? Echter: vrouwenorganisatie Femmes for Freedom doet aangifte tegen de Utrechtse alFitrah-moskee, die zich schuldig maakt aan het aanbevelen van deze vernederende genitale verminking van vrouwen. De organisatie baseert zich daarbij op onderzoek van onder meer Nieuwsuur en NRC. Femmes for Freedom deed al eerder aangifte tegen de Soennah-moskee in Den Haag. “Wij hebben dat gedaan omdat die moskee vrouwelijke genitale verminking aanbeveelt”, aldus directeur Shirin Musa. Dat leidde toen tot vervolging van de prediker door het Openbaar Ministerie. De vrouwenorganisatie roept mensen nu op om zelf ook aangifte te doen tegen de alFitrah-moskee. Of om een donatie aan FFF te doen, zodat zij een handhavingsverzoek kan indienen bij de gemeente Utrecht. Shirin Musa: “Wij doen dat omdat we niet eeuwig kunnen blijven wachten op de overheid. Als vrouwenorganisatie zien wij het als onze plicht om in actie te komen, omdat de alFitrah-moskee echt fundamentele rechten van vrouwen en meisjes schendt. We hopen dat het OM ook nu overgaat tot vervolging.”

Mijn Woestijn
Waris Dirie werd geboren in 1965 in een Somalische nomadenfamilie. Op 5-jarige leeftijd werd zij slachtoffer van vrouwenbesnijdenis en haar 13e uitgehuwelijkt aan een veel oudere man. Zij ontvluchtte hierop haar thuisland. Na vele ontberingen kwam ze in Londen terecht, waar ze werd ontdekt als model en later de bestseller ‘Desert Flower’ schreef, die eveneens verfilmd werd. Tot de dag van vandaag zet zij zich in tegen alle vormen van FGM. Elke 7 seconden wordt er ergens ter wereld een meisje voor het leven verminkt. Het is een groot onrecht tegen vrouwen dat de wereld uit moet. Lingeriemerk Coco de Mer sloeg de handen ineen met de Desert Flower Foundation om de strijd aan te binden tegen FGM……….

 

Geef een reactie