Vlog van Anne Frank is wereldwijde hit

Misschien komt het omdat de wereld nu weet wat het is om beperkt te zijn in bewegingsruimte en niet zomaar overal naar toe te kunnen. Maar de belangrijkste reden is natuurlijk toch dat het verhaal van ‘Het Achterhuis’, geschreven door de tiener Anne Frank in het midden van die vreselijke oorlog, eeuwigheidswaarde heeft.

Anne anno nu
Wat als Anne Frank voor haar 13e verjaardag een camera had gekregen in plaats van een papieren dagboek? Met dat idee maakte de Anne Frank Stichting de YouTube-serie het ‘Anne Frank Videodagboek’. Daarin vlogt een moderne Anne over de periode in het Achterhuis, geheel volgens de oorspronkelijke teksten.

Online
Jongeren van nu lezen minder, maar kijken juist veel online video’s. De 13-jarige actrice Luna Cruz Perez neemt daarom de vlogcamera ter hand en kruipt in de huis van Anne Frank op een manier waarmee veel leeftijdsgenoten zich kunnen identificeren. “Een nieuwe en aansprekende manier om jonge mensen te bereiken met het levensverhaal van Anne Frank”, aldus de stichting

Influencer
Anne Frank als influencer dus. “Het Anne Frank Videodagboek is één op één, persoonlijk en indringend”, aldus algemeen directeur Ronald Leopold bij de NOS. “Anders dan films over Anne Frank, waarin ze vaak gespeeld wordt door oudere actrices en met perspectief van buitenaf, nodigt Luna met haar camera uit om op een directe manier verbinding te maken met het meisje Anne.”

Onderduik
In de serie zien we het leven van Anne Frank tussen 29 maart en 4 augustus 1944 – de dag waarop ze werden opgepakt door de Duitsers. In die periode zit ze al ruim anderhalf jaar ondergedoken met haar vader en moeder, zus Margot, het echtpaar Pels met zoon Peter en de uit Duitsland gevluchte tandarts Fritz Pfeffer. Anne filmt zichzelf, vertelt over haar gevoelens en haalt herinneringen op aan de tijd vóór de ellende begon.

Vriendin
Jacqueline van Maarsen, de nu 91-jarige jeugdvriendin van de echte Anne Frank, is enthousiast over het hedendaagse project. “Door het dagboek te vervangen door een camera kunnen jonge mensen zich goed verplaatsen in de situatie van toen, de tijd waarin Anne Frank leefde. Ik moest wel even wennen aan het idee, maar ik vind het goed dat het verhaal van Anne Frank naar de moderne tijd is gebracht.”

Praktisch
Het videodagboek bestaat uit 15 afleveringen. Iedere maandag en donderdag komt er een deel online op youtube.com/user/AnneFrank. De serie is Nederlands gesproken, maar wordt ondertiteld in het Engels, Duits, Spaans en Portugees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *