Vrouwelijke leiders doen het goed in tijden van (Corona) crises

Werknemers hebben steeds vaker liever een diverse directie in plaats van een wit mannenbastion. Onderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen toonden een paar jaar geleden reeds aan dat werknemers zeker in tijden van crises vrouwelijke managers prefereren. Bedrijven waar vrouwen en mannen samen de leiding hebben, presteren het beste. Mede omdat typisch mannelijke karaktertrekjes, zoals machtsstreven en graaigedrag, duidelijk worden afgezwakt………..

Corona
Landen die momenteel effectieve maatregelen treffen in deze coronavirus, staan vaak onder vrouwelijk leiderschap. Denk daarbij aan Nieuw Zeeland, IJsland, Zweden, Denemarken, maar ook Duitsland en Taiwan. Wat doen deze vrouwelijke leiders zo goed? In de eerste plaats reageerden ze snel. Tsai Ing-Wen introduceerde direct maatregelen om het virus te stoppen, zodat daar een totale lock-down werd voorkomen. Jacinda Ardern koos juist meteen voor een lock-down.

Geen ontkenning
Angela Merkel nam het virus direct zeer serieus te nemen en riep het bevolking op om dat ook te doen. Zo kon Duitsland de fases van ongeloof en ontkenning overslaan en meteen maatregelen nemen tegen corona. Daar moet wel bij gezegd worden, dat de gezondheidszorg in Duitsland hoog aangeschreven staat en dat iedereen een vorm van zorgverzekering heeft. In IJsland worden er aan iedereen gratis coronatesten verstrekt, waar dat in andere landen ontbreekt. In Finland verspreidde Sanna Marin nieuws over het virus via influencers en bereikte zo ook jonge doelgroepen die geen journaal kijken of de krant lezen.

Empathisch
Wat al deze vrouwelijke leiders gemeen hebben is empathie. Ze verspreidden hun boodschap met zorg en vervallen niet in met vingertjes wijzen of in populistische retoriek, zoals helaas veel mannelijke collega’s in andere landen doen. Vrouwelijke leidinggevenden worden voorts meer geassocieerd met participatie. Zo laten zij zich door hun medewerkers daadwerkelijk informeren zonder ze al te geforceerd in een richting te duwen. Een betrokken leiderschap dat nu duidelijk wordt gemaakt én gesmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *