Feministes aller generaties: verenigt u!

Een beetje kennis van vrouwengeschiedenis is handig. Al was het alleen maar om je te verdiepen in het feminisme van je moeder, grootmoeder of overgrootmoeder. Maar ik vind ook dat we het moeten omdraaien. Oudere feministes moeten net zo goed op de hoogte zijn van de nieuwe(re) garde van de 3e en de 4e (de huidige #MeToo) golf.

Wat maakt iemand een feminist?
Over deze vraag hoef je echt niet ingewikkeld over te doen. ‘Vind je dat mannen en vrouwen, en alles wat zich daar tussendoor beweegt, dezelfde rechten hebben? Als je op die vraag een duidelijk JA antwoordt, ben je al lid van de club. Of je nu een man bent of een vrouw of van beiden wat. Voor iemand anders invullen of hij of zij een ‘echte feminist’ is of ‘een nepper’ of ‘een lichtgewicht’, of wat ik nog meer weleens voorbij hoorde komen: Te-nen-krom-mend gewoonweg.

Wat is echt?
Dat riekt naar religie. Vooral in die kringen kunnen mensen uren soebatten over wie er nou een echte jood, een ware christen of een goede moslim is. Vertaald naar vrouwenrechten-strijders: ‘een echte feminist gaat niet halfnaakt op een podium staan’, ‘een echte feminist leest geen mannelijke literatuur’, ‘een echte feminist trekt haar baby-dochter geen roze pakje aan’, ‘een echte feminist draagt geen hoofddoek’. Etcetera, etcetera. Wat een dikke kul zeg: feminisme komt in golven, soorten, maten en kleuren.

Rolmodellen
Zo ook verschillen de feministische boegbeelden door de tijden heen. Actrices Emma Watson en Angelina Jolie en zangeres Beyoncé, worden door sommige oudere feministes ‘gewogen en te licht bevonden’. Vooral die laatste wordt ‘feminist lite’ genoemd door criticasters. Oftewel: Beyoncé promoot het soort feminisme waarbij men zonder intellectuele inspanning aansluiting kan vinden. Mijn antwoord daarop: ‘hoe fijn is dat?’ Feminisme mag zich niet (hoewel het wel ooit zo begon) beperken tot het korps witte, hoogopgeleide vrouwen uit de bovenlaag van de bevolking. Simpel gezegd: het HEMA-meisje heeft het feminisme misschien nog wel harder nodig dan de promovenda en vice versa. Het feminisme heeft behoefte aan vrouwen in alle contreien van de samenleving om succes te hebben.

Hou es op over die tuinbroek
Als vrouw die jong was tijdens de 2e feministische golf ben ik juist blij met nieuwe rolmodellen. Ik vind het maar al te treurig dat er in Nederland nog mensen zijn die bij het ‘F-woord’ denken aan tuinbroeken, vrouwen met bollen wol onder hun oksels en hangborsten als gevolg van verbrande beha’s. ‘Are you kidding?’ Wanneer je onder de 40 jaar bent, kun je die al helemaal nooit gezien hebben, want reeds in 1980 waren die uiterlijkheden verdwenen. Nou, misschien leefden ze nog ergens onder een steen, maar niet vol in het zicht.

Verder kijken
Ik ben al mijn hele leven een feminist en een inclusief denker. Dat kan ook niet anders als zijnde een rare mix van culturen en gezindten. Met zo’n emancipatoire moeder in een zitkuil discussiërend met vriendinnen en een vader die huilde bij de begrafenis van Ds Martin Luther King. En die mij beiden keer op keer voorhielden dat je pas over een boom kunt oordelen als je haar vruchten hebt gezien. Juist mannen en vrouwen die niet op deze wijze zijn groot gebracht en toch over muurtjes en verschillen tussen groepen heen kunnen kijken, verdienen mijns inziens respect.

Sisterhood
Het is de hoogste tijd om de krachten te bundelen en elkaar te versterken. Hup enter #Sisterhood, I love it! Het betekent: niet op zoek gaan naar de verschillen tussen de diverse allianties die bezig zijn met vrouwenemancipatie en women-empowerment, maar juist naar de overeenkomsten. Als zelfs koningin Maxima en Barack Obama durven te zeggen dat ze ‘het’ zijn, wie ben ik dan en wie ben jij dan? De tijd is voorbij dat je bij het woord ‘feminist’ je neus op haalt.

Leuke NETFLIX-tip
‘Feminists: What Were They Thinking?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *