Het is vandaag Vaderdag. Helaas is de mijne er niet meer, want ik was een typisch ‘vaderskind’. Om me heen zie ik vaker dat sterke vrouwen een goede band hadden en/of hebben met hun vader. Zijn rol wordt in het emancipatieproces te vaak onderschat. Meisjes met vaders die hun aandeel pakken in het huishoudelijke gebeuren van alledag, kiezen vaker minder traditioneel ‘vrouwelijke’ beroepen. Dit in tegenstelling tot meisjes uit gezinnen met een klassiek rollenpatroon, waarin voornamelijk de moeder het huishouden bestiert.
Rolverdeling thuis
Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van British Columbia onder 326 kinderen tussen 7 en 13 jaar, samen met tenminste 1 van hun ouders, waarover is gepubliceerd in ‘Psychological Science’. Hoofdonderzoekster Alyssa Croft verklaart dat gelijkheid in het huishouden de manier is voor jonge vrouwen om een carrière te kiezen waarvoor ze tot een halve eeuw terug uitgesloten werden.
Vaderrol is doorslaggevend
Vaders die meehelpen in het huishouden voeden dochters op die er een bredere waaier aan carrièremogelijkheden op nahouden. Zo zouden ze vaker ambities koesteren voor minder traditionele en doorgaans beter betaalde banen. De overtuigingen van de moeder over genderrollen en werk hebben een grote invloed op hoe kinderen tegenover het klassieke verwachtingspatroon aankijken, maar het zijn de vaders die specifiek een belangrijke rol spelen in de professionele ambities van hun dochters.
Meer salaris
Het werkt zelfs 2 kanten uit. Want wanneer een man een dochter krijgt, kan hij echt empathie voelen voor vrouwen. Niet de moeder van een directeur van een bedrijf, ook niet zijn echtgenote, maar zijn pasgeboren dochter zorgt ervoor dat hij vrouwelijk personeel een hoger salaris uitbetaalt. Zo blijkt uit Deens onderzoek. De wetenschappers bestudeerden gegevens van ruim 6000 private bedrijven met meer dan 10 werknemers.
Dochters veranderen mannen
Nadat de CEO van een bedrijf vader is geworden van een meisje, stijgen de salarissen van de vrouwen binnen zijn bedrijf met 1,3%, terwijl dat van de mannen blijft steken bij 0,8%. Het effect is sterker bij de 1e dochter en nog sterker als zij ook het 1e kind is. Theoretisch opgeleide vrouwen hebben het meeste profijt van het ‘dochtereffect’. Dit heeft te maken met het feit dat CEO’s zich makkelijker identificeren met carrierevrouwen, omdat zij hun dochters in de toekomst ook zo zien.
Hoe dan?
Hoe vinden ouders een goede balans tussen werk en gezin? De nieuwe website ‘Eerste Hulp Bij Gezinsmanagement’ (www.eh-bg.nl) biedt advies. De site, met als ondertitel ‘De route naar een relaxed gezinsleven’, is een initiatief van Rutgers, VDRS, Voor Werkende Ouders en WOMEN Inc. Er staat onder meer een gesprekskaart op, die als startpunt kan dienen voor het gesprek aan tafel thuis, maar ook met de werkgevers. Tevens is er een verlofplan-tool waarmee partners samen kunnen bekijken hoe ze het beste gebruikmaken van de 5 weken extra verlof-regel, die vanaf 1 juli aanstaande ingaat.