Ageïsme: oud = out

In tienduizenden personeelswervingen in 2019 was sprake van leeftijdsdiscriminatie. Zo bleek uit onderzoek naar 3,1 miljoen vacatures. Tussen de 70.000 en 100.000 bevatten een direct of indirect onderscheid op basis van leeftijd. En dat is in strijd met de wet, stelt het College voor de Rechten van de Mens vandaag. Vergeleken met 2 jaar geleden nam de totale omvang van ageïsme onder sollicitanten met een tiende af. Desondanks gaat het nog steeds om heel veel wetsovertredingen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Corona WW

“De meeste werkgevers zullen het niet bewust doen, maar duidelijk is dat het aan kennis en bewustzijn van wetgeving en stereotype denkbeelden nog wel eens schort”, aldus voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens. Ze maakt zich met name zorgen over oudere werkzoekenden. “Er wordt een enorme toename in werkloosheid verwacht als gevolg van de coronacrisis. Hierdoor zullen vooral oudere werkzoekenden straks weer achter in de rij moeten aansluiten.”

Taalgebruik

Expliciete leeftijdsdiscriminatie is het geval als je benoemt op zoek te zijn naar een jong iemand, of leeftijdsgrenzen aangeeft. Indirecte discriminatie is het gebruik van woorden als student, starter of een maximaal aantal jaar ervaring erbij zetten. Ook bepaald taalgebruik als ‘jonge hond’, of ‘komt te werken in een jong dynamisch team’ is uitsluiting.

Gemengd werkt altijd beter

En dat is in deze periode waarin allerlei voormen van ‘ismen’ aan de kaak gesteld worden (wat ik zeer toejuich) bijna een blinde vlek. Ageïsme is net als seksisme en racisme niet alleen bij wet verboden, maar ook nog eens heel dom. Bedrijven als Philips en Volvo weten dat vrouwen zaken anders ‘aanvliegen’ dan mannen en zij maken in gemengde teams grote innovatieve sprongen. Zo is het ook met jonge honden en oude rotten. Enthousiasme en weinig barrieres zien, aangevuld met ervaring, kennis en know-how levert betere resultaten.

Hallo Teigetje!

En wat te denken van een ‘kantoortijger’ die gevraagd wordt. Er zullen weinig 50-plussers op zo’n vacaturetekst reageren. En dat is ook weer zo zonde. Mijn beste kantoortijger ooit, toen ik werkte als hoofdredacteur in de media, was een vrouw die de pensioengerechtigde leeftijd al achter zich had liggen, maar in Hilversumse en hoofdstedelijke mediakringen alles al had meegemaakt en iedereen bij de voornaam kende. TOP!

Menselijk potentieel

HR moet de afkorting zijn van Human Resources, maar als je die menselijke bronnen voor een groot deel niet aanboort, ben je wel dom bezig. F*ck die algoritmes en andere beperkingen. Hoezo wordt Klara eerder uitgenodigd op gesprek dan Fatima? Of iemand van bouwjaar 1975 eerdere dan eentje van 1960? Daarmee sluit je een groot deel van het potentieel uit en dat is dom. Wetenschappelijke onderzoeken tonen telkens weer aan dat hoe diverser je team is, hoe beter de prestaties. En welke HR-vrouw of -man wil dat nou op z’n geweten hebben?

Oud of the box?

O nog eentje dan, uit dat vacature-jeukjargon. ‘Moet out of the box kunnen denken’. Ja, haha, omdat het op de afdeling personeelszaken namelijk niet gebeurt. Oud is daar ‘out’, niet genoeg meer te kneden en misschien wel vaker ziek. Dat laatste klopt ook niet. Onderzoek van vorig jaar door het Britse Friends Life, liet zien dat 67% van de 18 tot 24- jarigen zich op het werk ziek als gevolg van stress. Dit cijfer daalde tot 54% bij 25 tot 34-jarigen. Van de werknemers in de leeftijd 35+ meldde zich ‘slechts’ 47% eens of vaker ziek.

Overjarige kaas brokkelt

In onze drive van dit moment voor diverser en inclusievere teams, breek ik dus een lans voor sollicitanten die (alsof het kaas zou zijn) door de HR-types als ‘belegen’, ‘oud’ of ‘overjarig’ worden bestempeld. Een lekkere kaasplank is gemengd! Alleen graskaas is saai. Graag wat internationaals en gerijpts erbij, toch? Ik geef het woord aan expert Ashton Applewhite, die over dit thema een dijk van een Ted Talk hield…………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *