Als vrouw alleen op reis gaan. Ik kan uit ervaring vertellen dat er niks leuker is dan dat. Je komt op plaatsen waar je met een groep nooit komt en je wordt bij mensen thuis uitgenodigd.

Zo heb ik vreemde gerechten gegeten in hutjes in Soedan (ik dacht dat ik spaghetti kreeg, maar het waren wormen), het lekkerste Thaise eten (zo heet dat je ervan moet huilen) op het platteland en gebakken insecten in Midden Amerika. Ja er is zeker een flinke dosis lef voor nodig. Waarschijnlijk denk je nu ook direct aan Floortje Dessing, maar iedereen snapt dat zij een technisch team bij zich heeft, anders waren haar prachtige uitzendingen er niet. Daarom: mijn top 10 aan tips voor de vrouw die een zelfstandige globetrotter wil zijn.

Niet teveel bagage

Daar begint de reis natuurlijk. Het klinkt cliché, maar als solo-reiziger nog belangrijker dan anders: neem niet te veel mee. Hoe minder balast, hoe mobieler je bent. Altijd mee en veilig in je handbagage; smartphone, paspoort, creditcard, waterfles, tissues en eventuele medicatie.

Plan de eerste dag

Ben je een avontuurlijk type en wil je reizen onder het mom ‘ik zie wel waar ik terecht kom’? Zorg dan toch dat je jouw allereerste overnachting in een nieuw land boekt in een hotelketen. Dus Ibis, Carlton, Marriott. Dat klinkt duur, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Zeker niet wanneer je naar goedkope landen gaat. In Vientiane (hoofdstad Laos) zat ik in een 4-sterren hotel voor de prijs waar je in Nederland een Campanile voor boekt. Vooral na een lange intercontinentale vlucht met bijkomende jetlag is veilig rusten en acclimatiseren als vrouw alleen op reis onontbeerlijk. Daarbij: reserveren via internet is meestal goedkoper dan aan de balie. Veel luchthavens in de wereld hebben dit soort hotels vlakbij. Dit zijn 9 van de 10x internationale, betrouwbare omgevingen, afgezien van de hotelbars, maar daarover later meer.

Gun jezelf de tijd om te acclimatiseren

Hiephoi: je bent op reis en je bepaalt alles zelf. Je heb jezelf al ingelezen op het gebied van je bestemming en je zou het liefst direct alle plekken die er toe doen achter mekaar bezoeken, fotograferen en posten. Even geduld s.v.p. Start langzaam op, snuif letterlijk en figuurlijk je nieuwe omgeving op. Gun jezelf de tijd om te acclimatiseren en bekijk eerst wat dichtbij is. Na 2 dagen zijn je hoofd en lijf gewend aan het feit dat je in een andere wereld bent.

Niet over figuurlijke grenzen gaan

Doe nooit iets wat niet veilig voelt. Angst is echt geen slechte raadgever, in tegenstelling tot het spreekwoord. Loop zo min mogelijk door verlaten straatjes, maar meng je bij daglicht tussen mensen. Het is een strak plan om een vriend(in) per telefoon, Facetime of WhatsApp op de hoogte te houden van je dagplannen. Sla ook de noodnummers van je vakantieland in kwestie op in je smartphone. Die zijn altijd te verkrijgen in de hotellobby.

N(i)et echt als vrouw alleen op reis

Laat jouw losbandigheid thuis en doe desnoods een (goedkope) trouwring om om opdringerige heren op afstand te houden. In een groot gedeelte van de wereld zijn taxichauffeurs moslimmannen. Zij drinken namelijk geen alcohol. Maar zij staan nu eenmaal anders in het leven naar vrouwen toe dan je in West-Europa gewend bent.
Ook op bestemmingen met een heuse machocultuur (vooral Zuid-Amerika) moet je alert zijn. De eerste vraag gaat meestal over het feit dat je als vrouw alleen op reis bent. Zeg altijd dat je gehuwd bent en dat je partner op je wacht in het hotel, ook al is dit niet het geval. Dit voorkomt veel doordrammen en/of foute signalen. Als het er is: boek een ladycab, ook wel ‘pink taxi’ genoemd.

Outfit verschilt per land of locatie

Op sommige bestemmingen (vooral de echte toeristische centra) mag je luchtig gekleed gaan, maar in veel landen wordt dat niet getolereerd. Tip van deze vrouw die door allerlei landen in het Midden Oosten, Afrika en Azië trok: kleed je casual, luchtig bedekt en ‘low profile’. Dus passend hoofddeksel, lange broek of lange rok en overhemdblouse met mouwen, geen westerse sieraden, maar slippers en bijouterieën van de plaatselijke markt. Dat vinden de locals altijd leuk en opent tevens gesprekken. Zorg dat je een grote sjaal in je tas hebt, waarmee je in bepaalde weersomstandigheden of op religieuze plekken je hoofd en/of schouders kunt bedekken.‘s Avonds in je eentje in horecagelegenheden kan als vrouw zijnde op veel plekken niet. Informeer je dus. Wees vriendelijk, maar zeker ook gedecideerd.

Goede schoenen

Ga je op reis voor jezelf? Zet jezelf dan ook op de eerste plaats en verkies comfort boven de blits. Laat hoge hakken thuis en opteer voor makkelijke stapschoenen. Dichte, platte laarzen of sneakers op de reisdagen (ook in de tropen), waar je snel, veilig, insectenvrij en schoon mee uit de voeten kunt.

Ga vega

Zelfs de meest ervaren reizigers worden nog weleens ziek op reis. Dat ligt aan de totaal andere cultuur, natuur en levensritme en maakt ook je stofwisseling overgevoelig. Ga dus met name de eerste dagen niet voor ‘streetfood’ of je moet het zeker weten. Vegetarisch eten is sowieso het veiligste. In boedhistische landen hoef je daarvoor alleen maar een oranje koordje om je pols te doen en daarop te wijzen.

Kies voor de juiste handtas

Laat je Hermes Birkin thuis in de kluis. Ga voor degelijkheid die geen rijkdom uitstraalt. Als je een dagtrip maakt, kun je het beste een tas meenemen met verschillende compartimenten met ritsen waarin je eten, drinken, fototoestel, smartphone en geld kan opbergen. Ideaal is een schoudertas overdwars omhangen, die kunnen dieven niet zomaar stelen of afrukken.

Vertrouw niemand blindelings

Vrouwen die alleen reizen zijn doorgaans extra op hun hoede voor mannen met minder goede bedoelingen, maar ook ‘spontane’ vrouwen kunnen je in een gevaarlijke situatie lokken. Ga niet in op haar impulsieve reisvoorstellen (denk aan een gratis rondleiding in een stad of helpen zoeken naar een leuk restaurant.) Maar ook mannen die beweren op zakenreis te zijn of bij de ambassade te werken, kun je niet vertrouwen op hun blauwe ogen. Het is mij eenmaal gebeurd dat een zogenaamde collega-journalist mij veilig naar mijn hotelkamer wilde brengen, maar vervolgens zijn voet tussen de deur plantte. Met veel geschreeuw, getrap en gebonk mijnerzijds verdween hij met staart tussen de benen. Dat niet dus. Iemand die je nog maar net kent, moet je buiten dag zeggen. Daarna loop je recht naar de receptie waar je even blijft staan om te kijken of je niet gevolgd wordt.

Last, but not least:

Er zijn landen waar je niet alleen naar toe moet willen als vrouw! Denk aan India, Egypte, veel Zuid-Amerikaanse landen, maar natuurlijk ook die landen waarvoor door BuZa op dat moment een negatief reisadvies is afgegeven. Bovenal: heel veel plezier en inspiratie gewenst.