Het overkwam mijn vriend en mij vorig jaar nog op een terras, wat met een blik naar buiten nu haast onvoorstelbaar ver weg lijkt. De bestelling was 1 bier en 1 witte wijn. De jonge ober plantte het wijntje voor mijn neus en het biertje voor dat van manlief. En het was toch heus andersom.

Historie
Hoewel er geen echte uitvinder op bier kan worden geplakt, is uit geschiedkundig onderzoek gebleken dat brouwen duizenden jaren lang een vrouwendomein was. Het werd in het oude Mesopotamiƫ zelfs gezien als een geschenk van de godin. Ondanks dat leek het gerstenat jarenlang een mannendrankje. Daar komt gelukkig wel wat verandering in. We hebben natuurlijk Eva Jinek die tijdens haar uitzendingen in een blond schuimend biertje hapt (al dan niet alcoholisch), maar ook qua brouwen zelf staan de vrouwen hun mannetje.

Zussen
Neem nu de zussen Tessel & Do. Wat begon als een gezellige hobby in de keuken, groeide in 5 jaar tijd uit tot een biermerk dat in 600 kroegen wordt geschonken, in 700 supermarkten verkrijgbaar, dat zelfs een eigen bar heeft en tot in China bekend werd. Deze vrouwen gingen gewoon met enorm veel plezier brouwen en werden zo eigenlijk per ongeluk ondernemers.

China
Wat begon als een gezellige hobby in de keuken, groeide uit tot een biermerk dat in 600 kroegen wordt geschonken, in 700 supermarkten verkrijgbaar is en dat zelfs een eigen bar heeft! Hoe dat zo gekomen is? De zussen Tessel & Do gingen gewoon met enorm veel plezier aan de slag met hun droom en werden zo eigenlijk per ongeluk ondernemers. Ze runnen nu een zeer succesvol bedrijf met 15 werknemers (14 vrouwen en 1 man).

Lustrum
Hun verhaal is opgetekend in het boek, dat net als hun bedrijf, simpelweg ‘Gebrouwen door Vrouwen heet. Stap voor stap nemen ze je aan de hand van bier mee in hun start-up-verhaal. Zo leer je hoe je bier brouwt en lees je tegelijkertijd over hoe ze op hun bek gingen, over de successen en natuurlijk over vrouw-zijn in een mannenwereld: hoe je daar gebruik van kunt maken en hoe het tegen je kan werken, maar vooral over doen wat je leuk vindt!

Proef
Voorlopig moeten we ons nog ‘behelpen’ met de flesjes uit de Supermarkt. Maar op 1 juni aanstaande, zo rond het middaguur, mag Nederland weer (veilig) loos op de terrassen. Laat ‘die goudgele rakkers’, vooral die gebrouwen door vrouwen, je goed smaken! En denk je dat dit niet combineert met jouw sportieve levenswijze? Kijk dan hieronder eens naar bieryoga! Nee, het is geen grap..

Geef een antwoord