Het vrouwenkwartet Salut Salon brengt klassieke muziek met een flinke dosis humor. Violen en cello’s ondersteboven, pianospelen met je rug ernaartoe: ze draaien er hun handen er niet voor om. Figuurlijk gesproken dan. De 4 Duitse vrouwen vormen inmiddels een internationaal succesnummer. Hun act is gebouwd op een universele humor, zonder al te veel woorden en mét razendknappe muzieknoten.

Competitie
Hun moderne opvattingen en uitvoeringen van klassieke meesterwerken trokken reeds miljoenen views op YouTube. Het filmpje waarin 4 in zwart gala geklede ‘ladies’ elkaar te lijf gaan met violen, terwijl ze het eerste deel van Zomer uit Vivaldi’s ‘Vier Jaargetijden’ spelen. Dat is dus ‘Competitive Foursome’ van Salut Salon: Angelika Bachmann (viool), Iris Siegfried (viool), Sonja Lena Schmid (cello) en Anne-Monika von Twardowski (piano) rekenen af met het goed fatsoen, het imago van klassieke muziek als een theekransje voor de grijze generatie.

Podia
Afgelopen jaar stonden de vrouwen met pit ook op de Nederlandse podia en de komende tijd staan er concerten gepland door heel Duitsland. In hun jongste voorstelling draait alles om het fenomeen dat componisten van alle tijden heeft geïnspireerd: liefde. Terwijl zij liefdevol de grenzen van het klassieke genre overschrijden met eigen arrangementen en chansons over de diepere betekenis van de liefde, spelen zij even zo vrolijk werken van Prokofjev, Piazzolla, Bach, Vivaldi en Rachmaninov. Zij stellen vragen als ‘How deeply can one love without coming up for air?’, geven mogelijke antwoorden op ‘It is what it is…’, naar een beroemd gedicht van Erich Frieds, worden weemoedig in ‘I love you too much’, zingen een oude Joodse tango in Plattdeutsch en presenteren eigen versies van populaire muziek: van Marilyn Monroe tot Herbert Grönemeyer.

Spirit
Als je de liefde niet koestert of als je vindt dat klassieke muziek uitsluitend bloedserieus hoort te zijn, moet vooral geen filmpjes van Salut Salon bekijken of naar hun live-optredens gaan.  Ik vind de muziek en de spirit van deze muzikale, acrobatische vrouwen zeker een aanrader in deze feestmaand december.

Geef een reactie