Sinds we weer in de donkere weken van het jaar zitten, word ik geconfronteerd met een nieuw fenomeen. Ergens zo tussen 17:00 en 19:00 uur beginnen de lampen te knipperen. Ik moest even op onderzoek uit en ik heb het gevonden. Het zijn geen aliens, geen effecten van mijn vaccinaties en ook geen berichten van mijn overleden vader: de oorzaak is totaal niet esoterisch.

Wat wel? Even een kleine historie. Toen ik aan het eind van de vorige eeuw neerstreek in het oude dorp van Huizen, was de plaats eigenlijk een beetje ‘de achterbuurt van het Gooi’. Mensen die in de ruimschoots aanwezige Huizense villabuurten wonen, zullen dan ook nadrukkelijk vertellen dat ze in Crailo, Bikbergen of Valkeveen wonen. Afijn.

Langzaam aan veranderde het Oude Dorp, gelegen tussen de oude kerk (uiteraard) en de oude haven, Er woont in mijn straatje nog welgeteld één autochtone Huizer familie. Panden met anderhalve slaapkamer worden inmiddels verkocht voor €750.000,- en dan moet de verbouwing nog beginnen.Bij dat laatste hoort ook tuin. Een beetje buitenboel-verbouwing kost je ook al snel een tonnetje. Met, als je geluk hebt qua vierkante meters, een parkeerplaats met gechloreerd grind die plek biedt aan 1, maar liever nog 2 of meer auto’s.

En ‘rijk en groen’ heeft daar tegenwoordig ook 2 laadpalen bij, want 2 auto’s is wel het minimum. U voelt hem al komen. Daar zit de oorzaak van de knipperende lichten rond dinertijd. De nieuwe elite trekt met hun elektrische tesla’s en porsches zo hard aan het lichtnet dat het in ons 17e eeuwse buurtje begint te trillen en te flikkeren. Ik noem het inmiddels de dagelijkse tesladip.

Maar die glimmend gepoetste groene statussymbolen moeten behalve stroom ook nog eens veel aandacht trekken. In Hollywood noemen ze dat: ‘if you’ve got it, flaunt it!’ Ik ben van ‘Elke avond een straatje om’: mijn woest aantrekkelijke behaarde zwarte huisgenoot moet met de poot omhoog en de nieuwe Huizers hebben er wel voor gezorgd dat hun automatische verlichtingen net ietsjes te ruim staan afgesteld. Dat ook al loop je nog op de straat, die lampen wel even aanfloepen. Niet omdat ze hun nachtblinde buuf (moi) ter wille willen zijn. Nee: dan staan hun elekrische of hybride jongens namelijk een partijtje fijn te ‘shinen’. Mag wat kosten nietwaar Vattenfall, Oxxio, Eneco enzovoort.

Binnen snorren voorts de breedbeelden en de open haarden. Buiten moppert mijn Huizer buurman al hoestend op dit nieuwe ‘proletenparadijs’. Zijn tekst. De (elektrisch aangedreven) schoorstenen op de rieten daken doen namelijk ook nog hun best en bij nattig en mistig weer (vaak) hangt de smog laag en dik. U begrijpt: in een durp (darp zeggen ze hier, dat dialect is gruwelijk hoor) maak je ook nog weleens wat mee.

PS Onze ‘uitvalsbasis’, waar we hippe koffietjes en wijntjes nippen, heet ‘De Krachtcentrale’ (zie foto) Echt waar. Industrieel erfgoed met 21-ste eeuwse laadpalen, want op het oude Philips-terrein is de eerste gasloze wijk van Huizen aan het verrijzen.

Illustratie: uitjes.nl