Het is bruiloften-spitsuur. Na 2 jaar corona, de lichtste weken van het jaar en met de officiële vakanties voor de deur, wordt er enorm getrouwd. Het is dringen op de trappen van de gemeentehuizen in Nederland en ook de horeca beleeft weer eens gouden tijden.

Jawel: het feest van je leven. Ergens ver weg in de zon onder wuivende palmen, 3 dagen lang feesten, met z’n allen in een boutique-hotel, een designer-trouwjurk, een beroemde DJ, champagne, kaviaar en vuurwerk: een bruiloft kan immers niet groot(s) genoeg zijn. Maar wat zegt zo’n duur trouwfeest over de houdbaarheid van het huwelijk? Niet per se veel goeds.

Wat mag dat kosten?

Een trouwfeest in Nederland kost als snel €12.000,-. En dat is best ‘ons Hollanders bint zunig’, want in Vlaanderen geven stellen gemiddeld €17.000,- uit, in Engeland €23.000,- en in de Verenigde Staten gaat het uiteraard over de top met €26.000,-. Hoe groter de liefde, hoe groter het feest en hoe meer je ervoor over hebt. Klinkt best aannemelijk, maar hoe duurder de bruiloft, hoe groter de kans op een echtscheiding. En dan moet je weer op weg naar een volgende ‘dag van je leven’.

Groots en meeslepend versus intiem en gezellig

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Emory. Paren die meer dan €17.00o,- stuk sloegen voor hun huwelijksfeest, gingen 3,5 x vaker uit elkaar dan de stellen die het tussen de €4500,- en €9000,- hielden.  Zij die gingen voor intiem, gezellig, en simpel (kosten onder de €1000,-), deden het zelfs het allerbeste. Hoe meer geld je dus uitgeeft aan je trouwdag(en), hoe eerder je je bankrekeningen weer moet plunderen voor een echtscheiding.

Sprookjeshuwelijk, horrorscheiding

De verklaring ligt juist in de start van het getrouwde leven na een ‘sprookjeshuwelijk’. Alles wordt door een roze bril bekeken en de hele wereld moet weten en zien hoe prachtig de liefde is. Dat valt vies tegen in de praktijk. Zeker als de rekeningen blijven binnenstromen. Als de ‘lovie-dovies’ zich in de schulden steken om de dag van hun leven te financieren, dan maken ze een valse start. Dit omdat ruzies over geld de meest fnuikende zijn tussen partners.

Deurwaarder op de stoep

Na de wittebroodsweken, als de realiteit toeslaat, wordt het terugbetalen van zulke grote sommen geld een enorme last binnen de relatie, samen met de toenemende kosten die het starten van een gezin met zich meebrengen. Hoe onromantisch het ook klinkt: het drukken van de kosten van de trouwdag legt een degelijke basis.

Een vette diamant

Zelfs aan de waarde van de ring, die de eeuwige liefde tussen de partners moet symboliseren, valt de kans van slagen al af te lezen. Mannen die tussen de €1550,- en €3150,- aan de ring uitgaven, scheidden al 1,3 x vaker dan de heren die het wat zuiniger aan deden. Ook trouwtatoeages die behoorlijk in zwang zijn, beloven niet veel goeds. En daarbij: een vette diamant kun je nog verpatsen, het weghalen van die blauwe verf uit je huid is nog duurder dan het zetten ervan.

Van een mooi bord……..

Naast de kosten blijkt er nog een ander kenmerk van invloed te zijn op het risico op een scheiding. Bij de paren was duidelijk te zien dat als het uiterlijk van de partner belangrijk was in de beslissing om te trouwen, het huwelijk korter duurde.

Ga op reis!

Hoewel de hoge kosten van de bruiloft of de ring slechte indicatoren zijn, constateren de onderzoekers dat een lange huwelijksreis er juist voor kan zorgen dat je voor altijd bij elkaar blijft. Dat hoeft geen luxe resort in de Malediven te zijn. Samen 6 weken door Scandinavië met de camper geeft bijvoorbeeld al een veel verbondener gevoel. Schrap dus die beroemde zanger en de sterrenkok maar van je lijstje en zorg in plaats daarvan voor een langdurig verlof!