Ik kreeg dit weekend toch even een wegtrekker naar de jaren ’50. De NPO heeft het programma “Gewoon Bloot” in de planning staan. Daarin krijgen kinderen blote volwassenen te zien, die ze alles mogen vragen over hun lichaam. Kees van der Staaij (SGP) en Thierry Baudet (FvD) vinden het respectievelijk “walgelijk” en “gadverdamme”. Ze willen dat het kabinet het tegenhoudt.

De makers van het programma hopen dat kinderen door het programma onder meer leren dat er niet één ideaalbeeld is van het menselijk lichaam, zodat ze een positiever zelfbeeld krijgen. Ze mogen de bloteriken dus letterlijk en figuurlijk het hemd van het lijf vragen. Ik heb inmiddels de Deense versie van ‘Bloot Gewoon’ bekeken en de eerste beelden van de Nederlandse versie. Het ziet er allemaal lief en informatief uit.

Gelovigen in het geweer

Inmiddels zijn ‘Gezin in Gevaar’ (een campagne van Stichting Civitas Christiana) en het van origine katholieke CitizenGo petities gestart. Zij willen niet alleen hun eigen kinderen, maar ook die van u en mij, zo lang mogelijk beschermen tegen de letterlijke en figuurlijke blootstelling aan de maatschappij.

Antigif voor Kardashians

Hoewel ik geen openbare saunabezoeker ben en al helemaal geen nudist of naturist, vind ik het tenenkrommend dat bovengenoemde conservatieve groeperingen naakt altijd naadloos verbinden aan seks. Voorts lijkt het me zeer gezond voor jonge mensen om te kijken naar hoe gewone, gemiddelde mensen van allerlei leeftijden, huidskleuren en seksuele voorkeuren eruit zien. Zij werden immers al vanaf hun hun geboorte gebombardeerd met Instagramperfecties en cosmetisch gefabriceerde lichamen als die van de Kardashians en aanverwanten.

De beschermende drempel

Kees van der Staaij heeft schriftelijke vragen gesteld over het programma, waarvan het NOS Jeugdjournaal gisteren een voorproefje liet zien. Hij vindt het “veel en veel te ver” gaan om kinderen op de basisschool te confronteren met “poedelnaakte wildvreemden”. Hij wil dat het kabinet aan de NPO vraagt om van uitzending af te zien. Verder pleit hij voor een ethische richtlijn die nieuwe kinderprogramma’s in dit genre moeten voorkomen. Volgens de SGP-voorman vinden kinderen het ongemakkelijk om naar blote mensen te kijken. “Die beschermende drempel die er van nature is, moet je niet slopen.” Hij noemt het programma volstrekt overbodig. Volgens hem zijn er andere manieren om leerlingen een realistische kijk op het menselijk lichaam te geven en moet dit in elk geval niet buiten het gezin worden besproken.

Ach help, zelfs transgenders…

De tekst van de petitie van CitizenGo luidt: ‘In dit programma moeten kleine kinderen naar naakte volwassenen – zelfs transgenders – kijken die schaamteloos vertellen over hun seksualiteit. De meest perverse details worden over kinderen heengestort. Zo wordt pedofilie in de week gelegd. Dit is absoluut verwerpelijk.’

In je geboortepakje

Jawel. Transgenders en pedofilie worden bijna in één adem genoemd. Door zo te reageren als ouders leer je kinderen juist dat hun onbedekte lichaam en hun gevoelens daarbij dingen zijn waar ze zich voor moeten schamen. “We zijn allen schepselen gods” zou wijlen m’n moeder zeggen. En die was van 1920. Kun je nagaan. Ik zie totaal geen verband tussen dit programma en zaken als grooming, pedofilie, sextortion en seksueel overschrijdend gedrag. Wie is er nou precies pervers? Kinderen worden mijns inziens juist weerbaarder door ze dit soort voorlichting te geven. Naakt is niet vies en school is meer dan Taal & Rekenen.

Penispiercing

Gerben Bakker, één van de vraagbaken in ‘Gewoon Bloot’, legt bij NPO Radio 1 uit dat hij er geen problemen mee heeft dat hij naakt voor een groep kinderen staat. Hij beschouwt het als een educatief programma. “Er worden toch wel hele directe vragen gesteld zoals: hoe komt het dat een piemel groter of kleiner is. Ikzelf heb tevens een piercing door mijn penis, dus daar kwamen natuurlijk ook de nodige vragen over.”

Wat heet smaak?

Thierry Baudet (u weet wel die politicus die een paar jaar terug een ‘smaakvolle’ naaktfoto de digitale wereld in slingerde) twittert: ‘Ja joh. Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. Gadverdamme. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij. Misdadig. Saneer de NPO!’ Tja Thierry: sommige mensen hebben een fetish voor militaire uniformen, anderen nemen een tattoo of een piercing. Mijn smaak is het allemaal niet, maar het toont de veelkleurigheid van mensen in een maatschappij waar kinderen goed op voorbereid moeten worden.

Blinde muur

Ik schreef reeds eerder over de vrijages van SGP en FvD. En ook bij deze reuring blijkt dit weer het geval. Zowel orthodox gelovigen als ultra rechts-aanhangers denken in termen van goed / fout, zwart / wit. Geen nuance, geen grijs en al helemaal geen kleur, geen plek voor twijfel of zelfinzichten: het ís of het is niet. Net zoals voetbalhooligans denken ze: ‘als je niet voor mijn kluppie bent, ben je tegen mijn kluppie’. Het gekke is: er zitten hele leuke mensen bij de SGP en FvD-stemmers, met wie je over veel zaken goed kunt praten. Maar als het aankomt op (voor hen) heikele thema’s zoals abortus, vaccinaties en relationele & seksuele diversiteit is het alsof je tegen een muur praat. Dan wentelen ze opeens al hun boosheid, frustratie en teleurstelling af op de ‘neoliberale maatschappij’.

#Doeslief

Ik ga nooit begrijpen dat mensen die onschuldig naakt en lieve seks in de media willen verbieden dezelfde personen zijn die zwijgen bij films en documentaires die doordesemd zijn van maffiageweld, verkrachtingen en moordpartijen.

‘Gewoon Bloot’ is een remake van het Deense format ‘Ultra smider tøjet’ en is geproduceerd door Warner Bros in coproductie met de NTR en ontwikkeld in samenwerking met Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit. Het programma, gepresenteerd door Edson da Graça,  bestaat uit 8 afleveringen van 15 minuten. Uitzendingen staan gepland vanaf 21 maart, om 19.20 op NPO Zapp.

Beeld: Adam & Eva, Sixtijnse Kapel, commons wikimedia