Het is de sappigste showbizz-onthulling sinds tijden: Douwe Bob verwekte in het afgelopen jaar 3 kinderen bij 3 verschillende vrouwen. Iedereen vindt daar wat van. Daar moet Douwe Bob uiteraard niet over zeuren, want op andere momenten is hij maar wat blij met veel aandacht via de (sociale) media. Dat is toch wel de algemene gedachte. Sommige redacties laten zelfs pedagogen en hoogleraren kinderrechten hun licht schijnen over de harem van de BN’er. En de viriele zanger himiself? ‘Ride it!’, schreef hij over de turbulente situatie waarin hij zich momenteel bevindt.

Zijn eerste kind, dochter Bobby Lou, is al geboren. Die kreeg hij met een goede vriendin. “De hele wereld mag het weten. Er zit een hele lieve meid in het publiek, Loes van Delft heet ze. Die heeft een heel mooi baby’tje in haar buik en ik mag daar de vader van zijn.” Zo maakte Douwe Bob afgelopen zomer zelf bekend.

Dochter 2

Zijn andere dochter, van wie de naam nog onbekend is, kreeg hij met een andere, onbekende moeder. De roddelpers draaide overuren toen dit naar buiten kwam en al gauw besloot Douwe het te bevestigen via social media. “Het is waar. Vorige maand ben ik vader geworden van een tweede meisje.” Douwe heeft met deze moeder afgesproken dat hij zich als vader op de achtergrond houdt, maar zegt ook niet weg te lopen voor zijn verantwoordelijkheid. “Ik ben nog bezig de juiste weg in dit vaderschap te vinden. Wat er ook gebeurt, ook voor haar ben ik er als ze me nodig heeft.”

Nummertje 3!

Met zijn knipperlichtrelatie Anouk van Schaik krijgt hij over een paar maanden een zoon.  “We probeerden het bijna 3 jaar en 5 maanden geleden is het dus toch gelukt”, schrijft hij. In gesprek met RTL Boulevard benadrukt Douwe dat hij en Anouk op dit moment géén relatie hebben, maar hij ook nog niet weet hoe de toekomst eruit zal zien. “Ik weet dat ik heel veel van Anouk houd – ik houd overigens ook heel veel van Loes. Liefde is er in vele vormen.”

Grappen en grollen

Naast veel negatief commentaar (veelal vrouwen), ontvangt Douwe ook veel bewondering (veelal mannen) en grappen over hem zijn hot op Twitter. ‘Super zaad!’, klinkt het. Een grappenmaker stuurt op Instagram naar Douwe: “Hoi Douwe, ik kan via jou kinderbijslag aanvragen toch?” Papa Bob reageert vervolgens: “Yes. Ik heb wel even wat gegevens van je nodig.” En vraagt gekscherend naar het adres, kopie paspoort en de gegevens van een creditcard. De lolbroek weet niet meer wat ze moet reageren. “Krijg niks meer terug”, schrijft de zanger dan ook in zijn Stories.

Seksuele revolutie 

De seksuele revolutie van de jaren ’60 /’70 was hoognodig, maar speelde mannen in de kaart. Ja, vrouwen konden dankzij de pil bepalen of ze wel of niet zwanger werden. Maar het waren de mannen die daar profijt van trokken. Eerdere generaties schuinsmarcheerders moesten met officiële dan wel inofficiële maîtresses immers op hun tellen passen. Voor je het wist had je een buitenechtelijk kind dat veel schande opleverde en evenveel geld kostte. Vanaf het pessarium, het spiraaltje en zeker toen de anticonceptie-pil daar was, konden deze heren hun ‘goddelijke gang’ gaan.

Mannen verliezen de regie

Het ‘baas in eigen buik’-gegeven was (en is nog steeds vaak) een door de man gehanteerd excuus om zelf ‘baas over eigen leven’ te blijven. Zo’n kind is immers maar lastig en duur toch? En moet er dan ook samengewoond worden en zijn andere vrouwen dan een ‘no go’? Mannen lijken zodoende een zorgeloze seksuele vrijheid te hebben. Maar documentairemaker Lynn Deen ziet anno 2022 ook de andere kant. In werkelijkheid verliezen ze de autonomie over hun eigen zaad, zo constateerde zij. Ze begon trouwens aan haar film met het gegeven dat het altijd de vrouw is die de last moet dragen die bij lust komt kijken. Gaandeweg zag ze in dat het mannen eigenlijk in een afhankelijkheidspositie plaatst. Zij hebben bij zowel de preventie als bij het afbreken van een zwangerschap vrijwel geen controle.

Bemoei je ermee!

Daarom zouden ze zich daar meer mee moeten bemoeien, aldus Lynn Deen. Niet alleen voor vrouwen, maar vooral ook voor zichzelf. En zo ontstond een documentaire over mannen en zwangerschap. Daarvan zijn er niet veel. Ja, films over mannen en het (aanstaande) vaderschap, die zijn er wel. Maar als het gaat over de beslissing om zwanger te worden of dat juist te voorkomen, komt toch meestal vooral de vrouw in beeld. Zoals het in de praktijk ook vaak gaat: voor anticonceptie verlaten mannen zich doorgaans volledig op hun sekspartner(s).

Kind, spiraaltje, sterilisatie

In ‘Baas In Eigen Zak’ staan jonge Nederlandse mannen centraal, die proberen te dealen met hun eigen vruchtbaarheid. De één heeft inmiddels min of meer per ongeluk een kind op de wereld gezet (levert hele schattige plaatjes op, samen achter de piano), nummer twee vergezelt zijn vriendin als zij een spiraaltje laat zetten (‘wat goed van jou’, zo reageert de dienstdoende vrouwelijke arts) en de derde wil geen kinderen meer en gaat daarom voor een sterilisatie. (‘concentreer je op je grote teen’)

Oogsten wat je zaait

Vrouwen spelen in deze korte docu een bijrol. De bal ligt ditmaal bij de mannen, die ook alle gelegenheid krijgen om met vrienden onder het nuttigen van een biertje te bomen over de rol die zij (moeten) spelen in de voorplanting. Welke verplichtingen hebben ze en wat kunnen ze zich op dit gebied permitteren? We zien de hoofdpersonen tevens in hun dagelijks leven, bij hun typische mannenactiviteiten en bij het uitgaan, wat de verleidingen toont waaraan het mannelijke deel der natie blootstaat. Beter: waaraan het zich geheel vrijwillig blootstelt. En dan is het toch echt zaak om (niet) te oogsten wat je zaait.

Beroemd en rijk zaad

In hoeverre Douwe Bob controle had over zijn zaad, weten we niet en hoeven we ook niet te weten. In hoeverre hij controle had over de effecten van zijn zaad, weten we natuurlijk ook niet. En hoeven we ook al niet te weten. Duidelijk is wel dat de moeders van zijn baby’s zelfstandige vrouwen zijn, die blijkbaar niet zitten te wachten op een vader die ’toujour over de vloer’ is. Voorts is het natuurlijk duidelijk dat Douwe een geprivilegieerde man is. Popsterren hebben als vanzelf veel aandacht van vrouwen en zijn financieel ook in goede doen.

Veel kids en een beetje bi

Eerder maakte Douwe Bob overigens al eens bekend biseksueel te zijn. Dat lijkt het sexappeal bij vrouwen er niet minder op te maken. Ook giganten als Mick Jagger en David Bowie flirtten in hun hoogtijdagen met een ‘bromance’ die wellicht verder ging dan het delen van bühne en groupies. Mick Jagger (inmiddels 78) heeft 8 kinderen bij 5 verschillende vrouwen. Daarnaast heeft hij 5 kleinkinderen en is hij sinds 2014 reeds overgrootvader. In 2016 werd zijn laatste kind geboren. Ingewikkelde, maar ook gezellige familiedineetjes zal dat opleveren. Maar voor de modale man is zoiets, zowel vanuit sociaal als vanuit financieel oogpunt, niet snel haalbaar. Er vallen nou eenmaal minder vrouwen voor een schoonmaker dan voor een popster of voor een prins. Dat is iets van alle tijden. Daar wist de opa van onze huidige koning ook gretig gebruik van te maken. Alleen kan het nu meer in de openbaarheid.

Uitzending

Daarom is het interessant om te zien hoe de huidige vruchtbare generatie mannen (veelal opgevoed door moeders uit de tijd van ‘Baas in eigen buik’) omgaat met seks, de lusten en de lasten. De 25-jarige documentairemaker Lynn Deen zocht het uit. Deze uitzending van 2Doc met de titel ‘Baas in eigen zak’ wordt uitgezonden op dinsdag 11 januari 2022 door de VPRO en de NTR en staat ook op de NPO Player.

Illustratie: commons.wikimedia.org