Iedereen in Nederland vanaf 12 jaar kan zich nu laten vaccineren tegen Covid. 16- en 17-jarigen mogen zelf beslissen of ze een coronavaccinatie nemen. Bij jongeren in de categorie 12 tot en met 15, moet het in overleg met de ouders gebeuren. Komen ouders en hun kinderen er samen niet uit en weet het kind goed wat vaccineren inhoudt, dan mag hij of zij zelf beslissen.

La vache qui rit

Vermoedelijk ontstonden de eerste vormen van vaccinatie in China en India al in de 17e eeuw. Daar was het toen gebruikelijk om mensen die nog niet ziek waren van de pokken de tot poeder vermaalde korstresten van wel besmette personen in te geven met naalden. Zij kregen middels deze zogenaamde ‘variolatie’ slechts een milde, niet dodelijke versie van de ziekte. Aan het eind van de 18e eeuw kwam de Britse wetenschapper Edward Jenner met een verbetering van deze methode. Het viel hem op dat melkmeisjes nooit besmet raakten met de pokken en concludeerde dat dit moest komen doordat zij tijdens hun werk veel in aanraking kwamen met de voor mensen ongevaarlijke variatie van de koeienpokken. Zo zorgden schone melkmeisjes-armen voor het vaccineren, zoals we dat nu kennen. Het woord vaccineren is dan ook afkomstig van het franse woord ‘vache’ (koe).

Freeriders

We benaderen het feit of we ons wel of niet laten inenten op een typisch westerse, liberale manier. Zelfbeschikkingsrecht over het lichaam als grote waarde bovenaan de moraliteitspiramide, aldus corporate antropoloog Danielle Braun Een prachtig principe, waar we ons om duizenden redenen gelukkig mee kunnen prijzen, maar er zijn uitzonderingen. Nu in verband met gehoopte groepsimmuniteit is het wel degelijk een issue. In de sociale wetenschappen heet zoiets een freeriders-probleem: als een individu baat heeft bij het niét of wel meedoen aan een groepsgebeuren, terwijl voor het beste effect juist iedereen zo snel mogelijk moet aanhaken.

Weerstand, welke weerstand?

Maar ‘verplichten’, het ‘moeten’ stuit altijd op weerstand. Dat is veel gevallen ook heel gezond. Als het een individuele keuze betreft, heeft ook bijna niemand daar moeite mee. Echter en zoals gezegd: vaccineren gaat niet over het IK, maar over het WIJ. Afgelopen week, notabene op ‘quatorze juillet’. De zogeheten ‘pass sanitaire’ is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor personen vanaf 17 jaar bij een bezoek aan grote evenementen en culturele instellingen en vanaf augustus ook in cafés en restaurants. De pas geeft aan dat iemand is gevaccineerd, recent is getest of al Covid-19 heeft gehad. Veel Fransen hebben daar grote bezwaren tegen. Het verzet tegen vaccinatie is er groter dan in de meeste andere Europese landen. Israël heeft inmiddeld de ‘green card’ ingevoerd, Zweden en Denemarken zijn hard op weg dat voorbeeld te volgen, net als diverse landen in Azië.

Het verschil tussen IK en WIJ

Mensen die zich zo laat mogelijk laten vaccineren (‘eerst maar eens zien wat het bij anderen doet’) plukken wel de vruchten van het geen last hebben van eventuele bijwerkingen én van de reeds resistent geworden mensen om hen heen, maar het grote belang van de groep (namelijk die vaccinatiegraad van 95%) wordt door hun weiger- of twijfel-mentaliteit niet of pas laat bereikt. ‘Freeriden’, omdat je gratis meelift op de acties die anderen wel en jij niet onderneemt. Solidair? Nee dus! Asociaal? Ja dus!

De IK-motieven

Anti-vaxxers vinden we, ook in Nederland, in alle hoeken van de samenleving. De motieven om ertegen te zijn, gaan veelal gepaard met een hoop gehalte ikke-ikke-ie-ikke- en de rest kan ….. jawel. “IK word niet ziek.” “Alleen ouderen worden ziek van corona, dus waarom zou IK me laten prikken?” “IK heb een uitstekend immuunsysteem.” “Moet IK nou opdraaien voor de mensen die niet zo goed voor zichzelf zorgen.?” “IK voel dat het gewoon niet klopt wat die pharmareuzen zeggen.” Herkent u ze, ja u heeft ze ongetwijfeld ook allemaal voorbij zien of horen komen.

Love, peace & happiness?

Deze mensen laten als het ware zien dat ze niet bezwijken onder druk van de maatschappij of overheid en dat hun geweldige immuunsysteem alle aardse zaken aan kan. Goeroes met enorme achterbannen (spirituele influencers dus) als Willem Engel, Tijn Touber en de vrouwen van ‘Moederhart’ prediken dit ego-evangelie. Met heel veel symbolen uit de hippiebeweging van de jaren ’70, zoals ‘love, peace and happiness’, maar ondertussen heeft het zuiver en alleen te maken met de ‘love, peace and happiness’ van het eigen persoontje. Het is de climax van de geïndividualiseerde samenleving. Want het is lak hebben aan mensen met downsyndroom, aan je o zo geliefde oude grootouders en aan die fantastische oom die al jaren zo gul voor je is, omdat hij al 20 jaar aan de HIV-remmers zit. Het is de maatschappij van ‘Me, Myself & I’ in plaats van de SAMENleving.

Neem dan een ouderwets vaccin

Wat ik mij afvraag is waarom al die tegenstanders van een mRNA-vaccin (Pfizer en Moderna) zichzelf (en hun kinderen) dan niet laten inenten met een ouderwets vector-vaccin, zoals die van AstraZenica of Janssen? Diezelfde mensen lieten in het verleden immers ook massaal vector-vaccins prikken omdat ze reisden naar landen waarvoor bijvoorbeeld bescherming tegen tegen Hepatitis A, buiktyfus of gele koorts vereist zijn. Kom op mensen: haal dat shot voor jezelf en je kinderen. We willen allemaal z.s.m. weer zoveel mogelijk terug naar het normaal van begin 2020! Ik heb gisteren ook een 18-jarige aan z’n oortjes naar de GGD gesleept. “Is dat nou alles?” riep het jonge heerschap na afloop verbaasd.

Kinderen in de knel

Denk aan de leerkrachten die straks weer onze kinderen gaan onderwijzen en alle andere werkenden die met veel mensen in aanraking komen. Ik heb op voorhand al medelijden met de kinderen van antivaxxers. Zij kunnen over een tijdje niet meer naar school, omdat ze een prik missen. Een van de velen, want voordat ze 4 jaar werden en naar school gingen, zaten er al tig prikken in via het vaccinatieschema van het RIVM.Onderwijzers moeten straks met een zeer, zeer bezwaard hart deze kinderen naar huis zenden. Omdat ze toevallig ouders hebben die ergens tussen prik 17 en prik 21 denken ‘het licht te hebben gezien’ of  Big Pharma hebben ontmaskerd als de anti-christ.

En o ja: kijk naar de docu PANDEMIC op Netflix. Virussen die zich via de ademhalingsorganen verspreiden, zoals corona, zijn besmettelijker dan Ebola, HIV en Herpes bij elkaar.

Illustratie: Wikimedia