Kroongetuige
Toen meldde premier Joseph Muscat aan een presidentieel pardon te hebben ondertekend voor de tussenpersoon. Dat betekent dat diegene vrijuit gaat en beschermd wordt als hij denaamvan deopdrachtgever(s)onthuld. Inmiddels is zakenman Yorgen Fenech opgepakt, juist toen hij met zijn peperdure jacht via zee wilde ontsnappen. Hij blijkt €450.000 betaald te hebben om Daphne Caruana Galizia te laten vermoorden. Dat leidt de Maltese media af uit afgetapte gesprekken tussen Fenech en een tussenpersoon.

Daphne Caruana Galizia was een zeer invloedrijk onderzoeksjournaliste in haar thuisland Malta. Zo wist ze corruptie in het bedrijfsleven en in de politiek aan te tonen. Toen ze op 16 oktober 2017 om het leven werd gebracht door een autobom, schudde het eiland op zijn grondvesten. Ook in de rest van Europa was er veel aandacht voor de zaak. De vrije pers was immers in het geding. De uitvoerders van de moord werden al snel gevonden, maar wie de opdrachtgevers waren, bleef vaag. Tot vorige week………..

Machtig zakenman
Deze Fenech is de CEO van Tumas Group, een conglomeraat van bedrijven, opgericht door zijn grootvader. Tot hun bezittingen horen veel kostbaar vastgoed, zoals het Hilton Hotel, de hoogste toren van Malta, een groot casino, het havenbedrijf van Valletta en tal van bedrijven in de i-gaming- en toeristensector. Dat uitgerekend hij de opdracht heeft gegeven tot de moord komt voor de eilandbewoners als een schok.

Zonen
De zoons van de vermoorde Daphne Caruana Galizia ontdekten zelf dat Fenech eigenaar is van 17 Black, een van de bedrijven in Dubai, die ook worden genoemd in de Panama Papers en in verband zijn gebracht met Maltese ministers. De journaliste was de corrupte gangen van zowel zakenmannen als politici op het spoor. Helaas moest ze dat met haar leven bekopen. Haar beide zonen zetten het onderzoekswerk van hun moeder daarna voort.

Aftreden
De voormalig stafchef van de premier, Keith Schembri, werd vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het moordcomplot. De minister-president zelf blijft volhouden dat de mensen van zijn kabinet niet betrokken zijn. Hij heeft, vanwege aanhoudende druk, aangegeven te zullen vertrekken zodra er een opvolger is, maar tot verbijstering van de eilandbewoners zit Muscat nog steeds op z’n post.
https://youtu.be/D0WZI7WQyYU

Geef een reactie