Wat een ophef vorig jaar. Een of andere Franse regisseur die vertelt dat hij het niet “kan” met vrouwen van zijn eigen leeftijd, maar dat hij vooral opgewonden raakt van jong vlees, liefst van Aziatische komaf. Allerlei mensen schreven hoog in de boom naar allerhande media dat dit een beschamende uitspraak was, zeker in tijden van #MeToo. Vrouwen, zowel als mannen zonden foto’s in van ‘vrouwen van zekere leeftijd’ met de mooiste boezems, billen en benen. Terwijl wat de betreffende meneer Yann Moix beweert natuurlijk niks nieuws is onder de zon. En vooral ook evolutionair zeer verklaarbaar.

De boze reaguurders en reaguursters weten blijkbaar niet dat voor een jongere partner vallen niet een typisch mannelijk fenomeen is. Natuurlijk: zij zullen dit vanwege het ‘macho-effect’ eerder hardop zeggen, maar wie een beetje opgelet heeft, weet ook dat er talloze vrouwen, vooral in het afgelopen decennium, hebben laten weten supergelukkig te zijn met hun jongere minnaar. De spreekwoordelijke ‘oude bok’ heeft gezelschap gekregen van de zogenoemde ‘cougar’, dat vertaald doodgewoon een ‘poema’ is. Ja, bij de vrouwen kleeft er blijkbaar dan toch iets roofdierachtigs aan. Maar is het verlangen naar een ‘toyboy’ dan typisch 21ste eeuws? Nee en ja.

Veiligheid, voedsel, voortplanten

Nee, omdat de natuur slechts twee basiswetten kent: overleven (veiligheid en voedsel) en voortplanten (seks). En jonger betekent vruchtbaarder. Een man gaat dus voor een jong gezicht en op zoek naar een lichaam met taille. Dat laatste is voor zijn voortplantingsbrein het signaal dat zij nog niet zwanger is. Maar vrouwen zijn door de natuur ook uitgerust met een radar voor het beste zaad. Nog sterker zelfs dan mannen, want zij moeten een nakomeling immers eerst nog 9 maanden lang dragen en daarna voeden. Vrouwen pochen hier niet over. Vroeger werd daar al helemaal niet over gepraat. Vrouwen waren immers niet in de positie om hun echtgenoot te verlaten en opnieuw te beginnen. En dat is nu net wat de (r)evolutie de afgelopen eeuw wat heeft rechtgetrokken. Vrouwen kunnen nu zelf bepalen wanneer zij zwanger worden, hebben een eigen inkomen en kunnen dus ook geheel zelfstandig hun partners uitkiezen: of dit nu is voor de rest van hun leven of voor even.

Lang leve de emancipatie

Zangeres Anouk, Katja Schuurman, Heleen van Royen en Patricia Paay zijn zulke vrouwen van deze tijd. Daar komt nog iets bij: vrouwen voelen hun klokje duidelijker tikken dan mannen. Want hoewel het zaad van mannen qua kwaliteit afneemt met het stijgen van de leeftijd, weet/voelt een vrouw dat ze op een bepaald moment helemaal geen eieren meer over heeft. Zij hebben daardoor een grotere seksuele motivatie en een voelbaar hoger libido, los van de feiten of ze een partner hebben, dan wel of ze wel of geen kinderen hebben. Mannen hebben daarentegen de meeste orgasmes en het hoogste libido als ze jong zijn en daarna wordt hun seksleven langzaam aan rustiger. Niet verwonderlijk dus dat ~ seksueel gezien ~ jongere mannen en rijpere vrouwen zo’n goede match zijn.

Op een oude fiets…….

Maken deze relaties gelukkig? vragen velen zich af. Wie is er verstandig: de bijna exit president Donald Trump (hij 74, Melania 50) of zijn Franse evenknie Emmanuel Macron (hij 43, Brigitte 67). Wat zeggen de wetenschap en de statistieken? Langdurig Australisch onderzoek volgde dertien jaar duizenden Australische stellen. Elk jaar werden zij o.a. ondervraagd over hun relatie. “We concluderen dat mannen die getrouwd zijn met een jongere vrouw het gelukkigst zijn”, aldus Terra McKinnish, een van de auteurs van het onderzoek. “Mannen met een oudere vrouw zijn het minst tevreden.” Maar hoe grappig: andersom geldt hetzelfde. “Vrouwen zijn beduidend gelukkiger als ze een jongere echtgenoot hebben dan als ze met een oudere man getrouwd zijn.”

Korte vreugd

Maar wat ook bleek is dat het geluk slechts van korte duur is en de huwelijken met leeftijdsverschil ook. Na gemiddeld 6 jaar blijkt de tevredenheid af te nemen, zowel bij mannen als bij vrouwen. En hoe groter de leeftijdskloof, hoe sneller het geluk verdampt. Volgens McKinnish zijn partners van min of meer dezelfde leeftijd beter in staat tot een gelijkwaardige relatie omdat ze het hoofd kunnen bieden aan moeilijke gebeurtenissen. Ze bevinden zich immers op dezelfde golflengte wat betreft (kinder-)wensen, carrieres en financiën.

Liefde en lust lopen niet altijd synchroon

Ik hoor mijn vriendinnen met een veel jongere vriend zeggen: “Het is leuk voor zolang het duurt, maar ik zie me nog niet oud worden met hem.” Of: “Ik zie hem nog weleens vertrekken, want hij wil vast ooit nog kinderen van hemzelf.” Het lijkt dus alsof vrouwen, meer dan mannen, het verschil tussen liefde en lust begrijpen. Vraag je het op de man / vrouw af: dan zal bijna iedereen het romantische ideaalbeeld hebben: namelijk samen met die ene liefde van je leven oud worden. De werkelijkheid is tegenwoordig duidelijk anders, maar tegelijkertijd ook veel kleurrijker dan een eeuw geleden.

Beeld: Flickr

Geef een reactie