De serie ‘Unbelievable’ op Netflix start met het verhaal van de 18-jarige Marie Adler (gespeeld door Kaitlyn Dever). Ze wordt verkracht door een gemaskerde indringer in haar eigen huis. Tussendoor maakt hij ook foto’s die hij dreigt te publiceren wanneer ze naar de politie stapt. Aan het einde neemt hij haar beddengoed mee en meldt hij dat hij er meer van verwacht had. Enkele uren na deze traumatische gebeurtenis gaat Marie aangifte doen. “Ik ben er om je te helpen”, zegt de politieman nog tegen haar waarna hij en zijn collega tientallen vragen op haar beginnen af te vuren. Vaak wel 5x dezelfde, vaak gevolgd door ‘weet je het zeker?’………

Murw
Daarna komen er nog meer rechercheurs en nog meer en aan het einde van de dag is Marie moe, leeg en vooral: ze voelt zich onbegrepen. Er wordt druk op haar uitgeoefend en om van alles af te zijn trekt Marie haar aanvankelijke verklaring in. Vervolgens draait de zaak om: zij wordt beschuldigd van een valse getuigenis. Dat heeft zo z’n consequenties. Marie wordt door haar omgeving uitgemaakt voor leugenaar. Ze verliest haar familie en vrienden, haar baan en haar gevoel van eigenwaarde en levenslust en doet een zelfmoordpoging op haar meest trieste dieptepunt.

Vrouwelijke rechercheur
De 2e aflevering van ‘Unbelievable’ is een sprong van een paar jaar vooruit in de tijd en de lokatie verhuist van de staat Washington naar Colorado. Dan zien we een gelijksoortig seksueel misdrijf. Met dat verschil dat de rechercheur, een vrouw, slachtoffer Amber mee naar een rustige plek neemt om te praten. Deze agente Karen Duvall, maakt duidelijk dat het slachtoffer en niet de politie, de controle heeft. 

Pulitzerprijs
‘Unbelievable’ is gebaseerd op het online artikel ‘An Unbelievable Story of Rape’ van T. Christian Miller & Ken Armstrong, gepubliceerd op de onafhankelijke website Pro Publica. Het won in 2015 de Pulitzer-prijs en laat feitelijk zien wat de gevolgen zijn van de manier waarop een slachtoffer van seksueel geweld wordt opgevangen. Zoals het niet moet en zoals het ook kan. En belangrijk in dit #MeToo-tijdperk: begrip voor hoe het toch komt dat zoveel vrouwen jarenlang (of zelfs levenslang) zwijgen over incest, aanrandingen en/of verkrachtingen.

Samenwerken
Want Marie verandert van een slachtoffer in een verdachte: de politie begint te geloven dat ze alles heeft verzonnen, omdat ze geen bewijsmateriaal vinden en omdat zij zich niet gedraagt zoals een ‘typisch slachtoffer’ dat zou moeten doen. Rechercheur Karen Duvall in Colorado twijfelt echter geen seconde aan Amber. Ze bijt zich in haar zaak vast en ontdekt dat er een vergelijkbaar misdrijf was in een nabijgelegen politiedistrict, waar rechercheur Grace Rasmussen onderzoek naar doet. De beide vrouwelijke rechercheurs slaan de handen ineen teneinde de serieverkrachter te pakken.

Hij is een ‘alfa’
En dat lukt: na jarenlang zijn misselijkmakende gang te zijn gegaan, wordt de 33-jarige veteraan Marc O’Leary in 2011 opgepakt voor 28 verkrachtingen in steeds andere staten en regio’s. Hij bekent uiteindelijk dat hij lid is van een geheim genootschap. Daarin leven extreme ideeën over vrouwen, mannen, seks en geweld. Zo gelooft deze dader hij een ‘alpha’ is, die vindt dat hij seks kan hebben met iedere vrouw die hij maar wil. Nadat hij schuldig wordt bevonden, wordt hij veroordeeld tot 327½ jaar gevangenisstraf.

Een aanrader voor iedereen die in de privé-omgeving met seksueel misbruik te maken heeft of op professioneel gebied: denk medewerkers in de zorg, onderwijsmensen, maar ook werkenden voor justitie & politie. ‘Unbelievable’ maakt duidelijk dat misbruikslachtoffers niet alleen gehoord moeten worden, maar vooral ook geloofd.

 

Geef een reactie