De Amerikaanse NASA-medewerker Katherine Johnson is overleden, op 101-jarige leeftijd. Als briljante wiskundige was ze betrokken bij de vroege ruimtemissies van ruimtevaartorganisatie NASA. Ze maakte ook berekeningen voor de Apollo 11-missie in 1969, toen Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan.

Datavreters
Het was een klap in het gezicht van de VS toen de Russen, in de jaren ’60, midden in De Koude Oorlog, Yoeri Gagarin de ruimte in stuurden. Het lukte de Amerikaanse wetenschappers maar niet om een raket te ontwerpen die een baan om de aarde kon maken. Op dat moment werkten er, ondanks de toen nog dikkere glazen plafonds, al een grote groep vrouwen voor NASA. Zij werden opgeroepen tijdens WO II en moesten in een zogenoemde ‘pool’ grote hoeveelheden data ontzettend secuur verwerken.

Hidden Figures
Dit opmerkelijke verhaal werd in 2016 verfilmd in de voor een Oscar genomineerde film Hidden Figures. Een jaar eerder kreeg ze uit handen van president Obama de hoogste onderscheiding voor een Amerikaanse staatsburger.

Vrouwen en bovendien nog gekleurd ook
Genoemde rolprent, naar het gelijknamige en waargebeurde verhaal van Margot Lee Shetterly, gaat over 3 vrouwelijke, donkere wiskundigen, die zich een weg banen in deze dominante blanke, mannenwereld: Katherine Johnson (Taraji P Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) en Mary Jackson (Janelle Monae).

Computers avant la lettre
Ze werden ‘menselijke computers’ genoemd, terwijl ze met potloden, papier en de eerste rekenmachines de berekeningen maakten die nodig waren om ruimtereizen mogelijk te maken. Maar hun lunch moesten ze aan een aparte tafel nuttigen. Deze vrouwen vormden het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf.

Heldin
Katherine Johnson, was in 2017 in levende lijve aanwezig bij de Oscar-uitreiking waar haar vertolkster Viola Davis een felbegeerd beeldje in ontvangst mocht nemen. Een daverend applaus volgde voor de echte en de gespeelde Mrs Johnson!

Geef een reactie