In 2015 maakte Sarah Cooper een ongebruikelijke career move. Ze had achtereenvolgens bij Yahoo! en Google goedbetaalde functies in “user experience design” (UX), maar zegde haar baan op om haar droom na te jagen, namelijk: comedy. Ze startte haar blog ‘The Cooper Review’. Al na een jaar had ze veel succes o.a. met haar satirische kantoorgids ’10 Tricks to Appear Smart in Meetings. Met daarin allerlei ironische aanwijzingen als ‘teken een Venn-diagram’ en ‘loop door de vergaderruimte’. Grote websites als Business Insider schreven erover en uiteindelijk werd het een vermakelijke gedrukte gids die geen 10, maar 100 trucs uit de doeken doet.

Dit satirische, maar o zo feministische boek en ook de opvolger daarvan ‘How to Be Succesful Without Hurting Men’s Feelings’ werden bestsellers en zijn inmiddels ook in het Nederlands vertaald. Want Sarah Cooper werd afgelopen jaar een bekend gezicht tot ver over de VS-grenzen en uitgeroepen tot de grappigste vrouw van het corona-tijdperk.

Hoe dan?

Want toen Donald Trump in april voorstelde om Covid-19 te bestrijden door ontsmettingsmiddel bij mensen te injecteren en zijn eigen medisch specialist Deborah Birx even ‘mansplainde’ dat behandelingen met hitte of licht het waard waren om te onderzoeken, realiseerde de 42-jarige comédienne zich dat om satire te maken van ‘The Donald’ er helemaal net zoveel nodig is. Tijdens het thuiszitten vanwege corona, monteerde Sarah haar eerste Trumpfilmpje getiteld ‘How to Medical’, dat in ‘no time viral’ ging. Het enige wat ze daarbij had gedaan was de president lipsync playbacken. Karaoke, maar dan met gesproken woord. Klinkt te simpel om leuk te zijn, echter: het is hilarisch. Een nieuw genre was geboren en Sarah ging van TikTok, naar YouTube en werd door alle grote TV-zenders in Amerika (behalve Fox natuurlijk) uitgezonden en geïnterviewd. Veel gezinnen werkten en leerden thuis en jong en oud konden geen genoeg krijgen van haar Trump-playbacks.

Niet de minsten

Acteur Ben Stiller roemde haar stijl als ‘understated perfection’, actrice Bette Midler en talkshowhost Ellen DeGeneres prezen haar op Twitter en collega Jerry Seinfeld noemde Cooper in ‘The New York Times’ grappig omdat ze juist niet grappig doet. Presentator Lawrence O’Donnell twitterde de gedachte van velen: “We hoeven niet meer naar de president te kijken. Kijk gewoon naar Sarah Cooper.”

Hij is al zo belachelijk

Geen grove beledigingen, geen schielijk ingestarte lachbanden en met slechts een paar hulpmiddelen. ‘Keep it simple stupid’. En juist dat, blijkt  iets te zijn waar we in deze Corona-periode blijkbaar behoefte aan hebben. Ook hier in Europa. Zelf zegt Sarah Cooper daarover: “Het is belangrijk dat we kunnen lachen in deze tijd. Want dat werkt helend.” En over het tot stand komen van de door haar gekozen vorm: “Als komiek probeer je altijd om gekke aspecten zoveel mogelijk uit te vergroten. Maar alles wat Trump zegt is al zo gek dat je daar onmogelijk nog overheen kunt.” De clipjes worden overigens express ook met Trump-aanhangers gedeeld. Die kunnen er natuurlijk niets over zeggen. Cooper playbackt de woorden van ‘mister president’ immers zonder dat er in het audio is geknipt. Daar krijg je geen speld tussen.

Mansplaining, droedelen en snorren 

In het Nederlands zijn de boeken van Cooper op de markt gebracht als ‘100 trucs om slimmer te lijken op je werk’, deze week gevolgd door ‘Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen’. Die laatste heeft als ondertitel ‘Niet-bedreigende leiderschapsstrategieën voor vrouwen’. Immers: ambitieuze vrouwen zijn eng. En dus moeten vrouwelijke leiders er alles aan doen om te voorkomen dat ze te opdringerig, agressief of competent overkomen. Een succesvolle carrière hebben en een goede leider zijn kan, zodra de mannen op kantoor klaar zijn met hun oeverloze mansplainen. Dat is dan ook de reden dat dit boek enkele lege pagina’s bevat, waarop je kunt droedelen totdat zo’n heerschap eindelijk stil is. Cooper geeft voorts een handleiding ‘gaslighting voor beginners’. En wat dacht je van een serie uit te knippen buttons om de heren te belonen als ze vrouwen dan toch eindelijk behandelen als gelijken? Mocht dit allemaal nog steeds geen effect hebben, dan kun je altijd nog gebruik maken van de bijgevoegde snorstickers waardoor je er als vrouw mannelijker uitziet en een stuk minder bedreigend overkomt.

Kers op de taart

Zowel vrouwen als mannen zijn dol op haar tongue-in-cheek-humor. Op Twitter heeft ze 2,3 miljoen volgers, hoewel of dankzij het feit dat POTUS haar geblokt heeft. Het succes van Sarah Cooper gaat nog even door. Netflix heeft inmiddels haar personalityshow ‘Everything’s Fine’ aangekondigd, die binnenkort te zien is. Kun je niet wachten? Surf naar thecooperreview.com en check onderstaand filmpje…..

 

Geef een reactie