De vrouwelijke sterrenkoks rukken op. Neem nu Najat Kanaache. Zij werd geboren in San Sebastian, Baskenland in een Marokkaans gezin. Na de middelbare school gaat ze ‘Film & Theater’ studeren in Londen en daarmee komt haar reizigersbloed op gang. Al jong is Najat een beroemdheid in Spanje, omdat ze een hoofdrol speelt in een dagelijkse soap. Als Marokkaanse echtgenote om precies te zijn. “Mijn haar was bedekt, ze voelde als een heel onderdrukt personage. Het tegenovergestelde van hoe ik ben. Ik had het gevoel dat ik mezelf niet kon uiten”, aldus Najat.

O, o de haag
Ze wil haar leven een wending geven en reist naar Den Haag waar een vriendin van haar woont. Als ze met de bus arriveert bij Paleis Noordeinde weet ze 1 ding zeker: ‘Ik ga hier een hele tijd blijven!’

Rotterdam
Najat gaat ‘aan de bak’ als kok in Rotterdam, in het sterrenrestaurant FG van François Geurds. Het koken geeft haar iets wat het acteren niet gaf: namelijk de mogelijkheid om haar Marokkaanse cultuur op haar eigen positieve, niet-stereotypische manier aan de man / vrouw te brengen.

Culinaire rondreis
Maar ze wil meer en ook vooral nog meer leren. Najat schrijft 49 sollicitatiebrieven aan de 49 meest gerenommeerde restaurants van de wereld. Zo gaat ze stage lopen bij ‘Alinea’ in Chicago, ‘The French Laundry’ in Napa Valley, ‘Per Se’ in New York, ‘Noma’ in Kopenhagen en ‘El Bulli’ bij Barcelona. De top van de moderne kookelite. 7 jaar hard werken, bijna niks verdienen. Maar dat is inmiddels wel anders.

NUR
Nog steeds kneiterhard werken, maar sinds 4 jaar doet ze dat in haar eigen restaurant in de medina van het Marokkaanse Fez. En ze wint met NUR (arabisch voor ‘licht’), zoals haar zaak heet, prijs na prijs in de culinaire wereld. Voorts heeft ze haar eigen TV-programma Cocina Marroqui bij AMC Networks, dat inmiddels wereldwijd wordt uitgezonden. Als kers op de taart publiceert ze NAJAT, wat meer dan een kookboek wil zijn.

Inspireren
Deze kooktijger wil namelijk graag vrouwen van alle leeftijden en culturen inspireren om hun dromen na te jagen. Met dat doel richtte ze tevens ‘Six Ingredients’ op: een wereldwijde organisatie die ervan uitgaat dat elke uitdaging kan worden overwonnen door gebruik te maken van de 5 zintuigen die ieder mens heeft (ruiken, proeven, zien, horen en voelen) met als surplus mindfulness. De filosofie van topchef Najat Kanaache: eten is de ultieme manier voor mensen tot verbinding!’ En zelfs vloekkok Gordon Ramsay is ‘impressed’.

Geef een reactie