Wat is een echte man? Onze Nederlandse taal is rijk aan synoniemen die direct een bepaald gevoel opleveren. Zo zijn daar: gozer, vent, heer en kerel. Vooral die laatste benaming wordt gebruikt om aan te geven dat het échte mannen zijn: vooral geen feminiene eigenschappen en al helemaal geen LHBTQ+

En daar zit net de kneep. Ook bij onderzoeksuitslagen. Zo bleek uit diverse onderzoeken dat men vindt dat echte kerels geen vegetariërs zijn. Dan is het natuurlijk maar de vraag wat je onder een echte kerel verstaat. Droom je van een testosteronbom bij je onder de wol of dagdroom je lekkerder door over Benedict Cumberbatch en Brad Pitt? Die laatste 2 zijn namelijk vega. Hoewel voormalig krachtpatser Arnold Schwarzenegger houdt het ook op soja.

Seks als dank voor vlees

Vrouwen zijn vaker flexitariër, vegetariër of veganist dan mannen. En dat is kijkend naar de evolutie opvallend. Zo schrijft de Amerikaanse arts Leonard Schlain in zijn boek ‘Sex, time and power’ dat het ‘de schuld’ van vrouwen is dat mannen zo graag aan een boutje knagen. Want in de prehistorie hadden met name vrouwen een grote behoefte aan vlees door hun maandelijkse bloedverlies. Dan ging manlief op jacht en in ruil voor het beest ‘betaalde’ de vrouw hem in natura. Dus wellicht is het vanwege die ‘beloning’ dat mannen vlees zo lekker en macho-achtig vinden. Een echt biologisch-wetenschappelijk bewijs dat mannen of vrouwen daadwerkelijk meer vlees nodig hebben is er niet.

Macht en macho

Volgens religiewetenschapper dr. Steven Heine was vleeseten vooral een statusding, waar mannen gevoeliger voor zijn dan vrouwen. “Vlees wordt door de geschiedenis heen in verband gebracht met power en privileges. Een must voor de adel en een zeldzame traktatie voor de boeren. Door geen vlees te eten, lijkt een man zich te ontdoen van zijn macht, moraal en mannelijkheid. De vegetarische mens wordt gezien als een meer principiële, maar minder mannelijke tegenhanger van de carnivoren.”

Vleesloos daten 

In de datingwereld van nu worden vegetariërs gezien als vredelievend, ruimdenkend, liberaal en bewuster van hun innerlijke en uiterlijke gezondheid. Ze zijn meestal ook slanker. Fastfoodlovers hebben nu het imago van pafferig, patriottisch, pro-nucleair en conservatief. Daarom zijn er ook speciale dating-apps & -sites, zoals Veganific, Grazer, VegaLove en VegaDates.

Vegaladies

Vegetarische vrouwen hebben totaal niet te klagen. De mannen staan voor hen in de rij! Hun imago was tot voor een paar jaar terug dat van vrouwen met bleke koppies en linnen tasjes. Inmiddels kennen wij in Nederland de mooie vrouwen van de Partij voor de Dieren en ook in Hollywood scoor je tegenwoordig als celeb wanneer je vlees links laat liggen.

PETA

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft daar met haar enorm gewaagde sexy campagnes natuurlijk enorm aan meegewerkt. Niemand minder dan Pamela Anderson is was hun uithangbord, maar ook sexy vrouwen als Traci Bingham, Eva Mendes, Sasha Grey en Alicia Silverstone gingen uit de kleren om aandacht te vragen voor de rechten van dieren.

Van wortels word je mooier

Het blijkt dat vrouwen de mannen eerder op de kleur van hun gezicht beoordelen dan op de vorm. En mannen met een gelige gloed op hun gelaat (dat kan variëren van een lelieblanke tot pure chocolade huidskeur) worden het aantrekkelijkst bevonden. Dit heeft te maken met wat de heer in kwestie eet. Mensen die regelmatig groenten en fruit eten zijn volgens wetenschappers aantrekkelijker. Een onderzoek onder Schotse bleekgezichten heeft namelijk aangetoond dat zowel mannen als vrouwen een geliger teint krijgen na extra groenten- en fruitconsumptie en daarmee aantrekkelijker en gezonder overkomen. Bij deze verkleuring spelen carotenoïden een belangrijke rol. Deze stof is goed voor het immuun- en voortplantingssysteem. Vooral het regelmatig eten van zoete aardappelen, meloen, wortelen, tomaten, pompoenen, spinazie en broccoli zou goed zijn voor de teint. Al na 2 maanden van toegenomen plantaardige consumptie zijn de resultaten zichtbaar (en wellicht ook merkbaar).

Red Hot Chili Pepper

Het is tegenwoordig kortom cool om geen vlees te eten. Zo werden respectievelijk zangeres Leona Lewis, eerdergenoemde Pamela Anderson en actrice Nathalie Portman reeds tot meest sexy vegetariër van het jaar verkozen. Bij de mannen kreeg Red Hot Chili Pepper Anthony Kiedis deze prijs. Daarnaast benadrukken tal van celebs als Madonna, Avril Lavigne, Moby, Prince, Gwyneth Paltrow, Hayden Panettiere en Alanis Morisette regelmatig in interviews dat ze geen vlees eten. Naast vegetarisme is de hele groene beweging hip in Hollywood.

Week zonder vlees

In Nederland is de verkiezing van ‘meest sexy veggies’ inmiddels gestopt. Anne Hilhorst, woordvoerder van het organiserende Wakker Dier zegt daarover: “We zijn er ooit mee begonnen omdat we idee hadden dat vegetariërs een geitenwollensokken imago hadden. We wilden laten zien hoeveel leuke mensen geen vlees eten. Het is niet meer nodig. We zijn wegens succes gestopt. Men kijkt er tegenwoordig heel anders tegenaan. Het is meer zichtbaar en steeds meer mensen eten regelmatig geen vlees.” Er zijn nu andere bewustwordingscampagnes, vertelt Anne. “We houden met de Universiteit Wageningen goed bij hoeveel vlees gegeten wordt en hebben een ‘Eet geen Dierendag.’ Als iedereen één dag geen vlees eet, redden we 400.000 dieren. Daarmee hopen we mensen aan het denken te zetten.”

Het is ‘De Week zonder Vlees’. Isabel Boerdam (30) van dehippevegetariër.nl is één van de inspirators van de 7 daagse uitdaging die loopt van 8 tot en met 15 maart. Het is de gemakkelijkste en lekkerste manier om iets goeds te doen voor het milieu, vindt Isabel. “En als we nu niets doen, moeten we later op de blaren zitten.” Daarbij zorgt het voor veel meer kleur en variatie in de keuken. Mensen worden creatiever en zetten leukere, kleurrijkere en spannendere gerechten op tafel. Velen worden positief verrast door de vegetarische keuken.”

Beeld: Traci Bingham voor PETA