Hoe komen wij tevoorschijn uit de coronaquarantaine? Als ándere mensen? Of wordt het business as usual? In een prachtige aflevering van VPRO’s TEGENLICHT komen trendwatcher Lidewij Edelkoort en psychiater Dirk De Wachter aan het woord.

Mooie kanten Corona
Lidewij Edelkoort is blij met het virus en blij met de crisis. “Het virus is perfect voor de aarde”, zegt ze. Schone lucht in China, schone kanalen in Venetië. Ze droomt al van een virus tegen geld. Geen winst-gedreven massaproductie meer. Ze vermoedt een terugkeer naar kleinschaligheid. “Dat we de winkels, de cafés en de restaurants nu links laten liggen, zal ons na de crisis doen beseffen dat we ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Niks nieuwe kleren kopen, maar ruilen met elkaar. Dan zullen we er ook nog eens leuker uit gaan zien.” 

Lachen
Psycholoog Dirk De Wachter raadt iedereen aan om af en toe ‘verantwoord onnozel’ te doen. “Humor, daarop moeten we blijven inzetten. Het is een ventiel om de spanning te lossen. Plezantigheid, zottigheid: daarin zijn wij Belgen goed. We zijn een volk van surrealisten, van dadaïsten, van stripverhalen.”

Creativiteit
Hij ziet, net als Lidewij Edelkoort, ook een explosie aan creativiteit. “Mensen maken talloze filmpjes, ze doen nieuwe dingen. Dat is mooi. Dit is niet enkel een lastig verhaal, het leidt ook tot heel wat mooie en zorgende initiatieven. Mensen werken samen en zorgen voor elkaar. Je moet ook niet helemaal opgesloten blijven. Je mag gaan wandelen, je mag naar buiten, dit alles binnen de normen. Af en toe moet je eens kunnen lachen.”

Geef een reactie