Als we aan onze verre voorouders denken, is het vaak Asterix & Obelix-achtig. Mannen in berenvellen die ‘s ochtends de deur uitgaan om te jagen. Tegen de tijd dat ze terug komen in de grot, knuppelen ze hun vrouwen de hoek in om haar de buit van de dag te laten bereiden en hem daarna ter wille te zijn.

Jagers/Verzamelaars
Dat beeld van mannen die erop trokken en vrouwen thuis aan het fornuis wordt natuurlijk nog versterkt door het feit dat de wereldontdekkers allemaal mannen waren: Columbus, Marco Polo, en James Cook. Maar 2 miljoen jaar geleden bleven zij juist op 1 plek en waren het de vrouwen die de wijde wereld introkken. Iets anders dan het onderscheid jagers / verzamelaars. Vrouwen gingen erop uit om te jagen en verse partners te vinden.

Tanden
Het is de uitkomst van paleontologisch onderzoek van de universiteit van Oxford, waarover gepubliceerd is in het magazine NATURE. Wetenschappers bestudeerden 19 tanden van de Australopithecus africanus, een mogelijke voorouder van de moderne mens die zo’n 2,2 miljoen jaar geleden leefde en van de Paranthropus robustus, een uitgestorven soort die geen voorloper van de moderne mens is, maar veeleer gezien kan worden als prehistorische ooms en tantes die 1,8 miljoen jaar geleden leefden.

Vrouwen op pad
De conclusie is dat vrouwen van deze soorten waarschijnlijk hun geboortegrond verlieten om elders voor nakomelingen te zorgen, waarschijnlijk om inteelt te voorkomen. Chimpansees, een van onze nauwste verwanten, kennen hetzelfde verschijnsel, waarbij vrouwtjes wegtrekken om bij andere groepen nakomelingen te krijgen.

De wijde wereld
Volgens Sandi Copeland, paleoantropoloog van de Universiteit van Colorado en belangrijkste auteur van eerdergenoemde studie, is het vrij logisch dat de vrouwen er op een gegeven moment vandoor gingen, terwijl de mannen bleven. Die laatsten zouden een groep hebben gevormd, waarin ze, bijvoorbeeld om defensieve redenen, samenwerkten. In dat geval is het vanzelfsprekender dat de vrouwen gaan. “Er moest een evolutionair voordeel zijn om als vrouw de wijde wereld in te trekken”, aldus Copeland.

BB
Dit oergedrag ligt nog steeds in onze genen opgeslagen. Dat bemerkte ook de legendarische, in de jaren ’60 mooiste vrouw ter wereld: Brigitte Bardot. Zij had heel goed in de gaten dat mannen wel jagers lijken, maar het eigenlijke ‘werk’ aan vrouwen overlaten. Zij zei daarover: “Als vrouwen altijd hadden gewacht op het initiatief van een man, dan was het menselijk ras al lang uitgestorven.”

Geef een reactie