Voor de documentaire WOMAN portretteerden Yann Arthus-Bertrand & Anastasia Mikova 2000 vrouwen in 50 landen. Het resultaat is het vervolg op de eerder door hen gemaakte documentaire HUMAN.

Los voor de camera
Tijdens het maakproces en daarna begon het Anastasia Mikova namelijk op te vallen hoezeer mannen en vrouwen van elkaar verschilden als ze gevraagd werden naar hun leven. Waar mannen trots en zonder aarzeling hun verhaal deden, waren de vrouwen van tevoren verlegen en wantrouwig. Maar eenmaal voor de camera was het of er een last van ze afviel.. Tegen collega-maker Yann zei ze dan ook: “Het lijkt wel of vrouwen klaar zijn voor openheid, ze willen vertellen, ze willen gehoord worden. Dit was ruim vóór #metoo, maar er zat al een kentering in de lucht.”

Megaproces
De productie van deze docu was niet eenvoudig. Vrouwelijke journalisten en fixers probeerden in elk land een handjevol vrouwen zover te krijgen om een dag door te brengen in een kleine, mobiele, zwarte studio. De gesprekken duurden uren, en werden onderbroken als het besprokene te zwaar of aangrijpend werd. Verkrachting, mishandeling, vrouwenhandel en andere gruwelijkheden maken namelijk ook deel uit van het vrouwenbestaan. Maar er is ook ruimte voor lichtheid en humor.

Ode
Ze vertellen wat het betekent om een vrouw te zijn. Het is een ode aan de culturele diversiteit van gebruiken, kleding, religieuze overtuigingen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn.

Power
WOMAN benadrukt de innerlijke kracht van vrouwen en hun vermogen om de wereld te veranderen ondanks alle moeilijkheden waarmee ze worden geconfronteerd. In dit nieuwe tijdperk waarin hun stemmen steeds hoorbaarder zorden, benoemen de makers niet alleen problemen, maar komen ook oplossingen aan bod om de seksen te verzoenen.

Geef een reactie