Feministe en vooraanstaand seksuoloog Shere Hite is op 77-jarige leeftijd in Londen overleden. Ze werd in 1976 bekend, beroemd, berucht en bekritiseerd vanwege het naar haar genoemde ‘The Hite Report: A Nationwide Study of Female Sexuality’. Daar werden wereldwijd wel even 50 miljoen exemplaren van verkocht. Revolutionair was haar conclusie dat vrouwen makkelijker tot orgasme komen door masturbatie dan door mannelijke penetratie. Ze maakte de clitoris tot een ‘hotspot’. Met name mannen in het conservatieve thuisland van de auteur voelden zich aangevallen: Shere Hite zou anti-man zijn, blootblad Playboy noemde haar werk spottend ‘The Hate Report’ en christenen vonden uiteraard dat Hite met haar nadruk op vrouwelijk seksueel genot een gevaar vormde voor het klassieke gezinsleven.

Grensverleggende vrouw
Ondergetekende zelf was al jaren fan van haar vooruitstrevende en taboedoorbrekende visie op vrouwelijke en mannelijke seksualiteit en ook van de door haar beschreven wijze waarop mannen en vrouwen wel met elkaar door één deur kunnen, zowel in de privé- als in werk-situaties. Wat revolutionair was aan haar werk, was dat ze afstand durfde te nemen van de beroemde seksuologen voor haar die de jaren ’60 domineerden, zoals Kinsey en Masters & Johnson en die voornamelijk uitgingen van het mannelijk perspectief. “Haar werk was grensverleggend”, zegt ook de Britse auteur Julie Bindel in ‘The Guardian’. “In veel opzichten begon zij de seksuele revolutie voor vrouwen in de jaren ’70 na het gênante falen van de zogenaamde seksuele revolutie van de jaren 60. Toen kregen vrouwen niet bepaald het idee dat ze recht hadden op eigen seksueel genot. Shere Hite stelde dat als eerste voorop.”

De enige feministische seksuoloog
Shere Hite werd geboren in Missouri. Als student aan Columbia University in New York poseerde ze naakt voor Playboy en vervolgens voor een reclamecampagne voor een typemachine van Olivetti. Maar toen ze de tekst bij de foto uiteindelijk onder ogen kreeg: ‘Deze typemachine is zo slim zodat zij het niet hoeft te zijn’, sloot ze zich direct aan bij het feministische protest tegen deze advertentie. Daar werd de kiem gelegd voor haar latere werk als wetenschappelijk onderzoeker. “Destijds was ik de enige seksuoloog die feminist was”, vertelde ze daarover later.

Van penetratie alleen komen de meeste vrouwen niet klaar
Voor haar rapport zond ze 100.000 enquêteformulieren de deur uit, waarvan ze er 4.500 terugkreeg. Daaruit bleek o.a. dat 70% van de vrouwen niet klaar kwam door penetratie en dat 95% zich emotioneel en fysiek misbruikt voelde door hun echtgenoot. “Maar”, zo schreef ‘The Washington Post’ nog in 1987: “dit cijfer kon alleen zo hoog zijn, omdat waarschijnlijk alleen ongelukkige vrouwen de tijd namen om deze vragen te beantwoorden.” Hite verwees eveneens naar theoretische, politieke en psychologische werken over de vrouwen in de 70’er jaren, zoals ‘The Myth of the Vaginal Orgasm’ van Anne Koedt.

Doodsbedreigingen
Nadat Shere Hite zelfs met de dood werd bedreigd, verhuisde ze in de 80’er jaren naar Europa. Ze trouwde er met de ruim 20 jaar jongere Duitse concertpianist Friedrich Höricke (een uitzonderlijk iets in die tijd), wat haar opnieuw veel verketterij opleverde. 10 jaar later liet ze zich ook daadwerkelijk nationaliseren tot Duitse omdat ze het er stukken opener en toleranter vond dan in haar geboorteland. Ze bestiert dan inmiddels haar eigen onderneming ‘Hite Research’, die kon worden ingehuurd om problemen tussen mannen en vrouwen op de werkvloer op te lossen. 20 jaar voor #MeToo maakte zij seksuele intimidatie en erger reeds inzichtelijk. Ook haar andere analyses waren profetisch: vrouwen hebben een probleem in hun carriere vanaf het moment dat zij kinderen baren. Promotie van vrouwen wordt bemoeilijkt doordat mannen zich dan achtergesteld voelen, en doordat bazen bang zijn voor het verwijt dubbelzinnige motieven te hebben. Vrouwen houden zich gedeisd omdat ze bang zijn als manwijf te worden gezien.

Herstory
Kortom: een vrouwelijke wetenschapper die duidelijk liet zien dat ze haar eigen keuzes bepaalde in het leven, die haar eigen carrierepad volgde, die de vinger op zere plekken van de samenleving legde, en trouwde met een 20 jaar jongere man, ver voordat dit ‘salonfähig’ werd. De laatste jaren woonde ze in Londen met haar 2e echtgenoot, Paul Sullivan. Shere Hite (1942-2020) leed al enige tijd aan alzheimer en parkinson. Maar ze zal de (feministische) geschiedenis ingaan als de wetenschapper die het vrouwelijk genot op de kaart zette.

Geef een reactie