Vaginale verminkingen gaan tijdens deze wereldwijde coronacrisis door

Meisjesbesnijdenis, een ‘rite de passage’ waarbij in mindere of meerdere mate de vulva beschadigd wordt, vindt meestal plaats rondom de eerste menstruaties. Zo heeft 80% van de vrouwelijke inwoners van Soedan, die nu tussen 15 en 49 jaar is, een of andere vorm van genitale verminking ondergaan, aldus het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA). Afgelopen zomer ging in het land officieel het verbod in op genitale verminking van meisjes. Er staat nu een maximale gevangenisstraf van 3 jaar op. Een grote stap voorwaarts, echter: vooralsnog lijkt de wrede praktijk zich voort te zetten achter gesloten deuren, gordijnen of hutjes.

De ‘verminkingsvakantie’

Niet alleen heerst er in het land een culturele weerstand tegen deze nieuwe wet, maar ook de wereldwijde coronacrisis draagt er in negatieve zin aan bij. Doordat de scholen ook daar al in het voorjaar moesten sluiten, werd het gebruikelijke ‘FGM-seizoen’ in Somalië en andere Afrikaanse landen met enkele maanden verlengd. In de zomervakanties nemen ook ouders uit meer stedelijke gebieden hun dochters mee naar het platteland, waar de meeste van deze ‘ingrepen’ plaatsvinden.

Diep in de cultuur

Hoewel vaginale verminking in geen enkele religieuze tekst is voorgeschreven, komt die desondanks vooral voor in moslimgemeenschappen in delen van Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië. (zie kaartje bovenaan) In veel gemeenschappen wordt het gezien als eis voor een huwelijk. Meestal wordt de procedure uitgevoerd zonder verdoving en door traditionele ‘besnijders’, die geen medische opleiding hebben en geen hygiënische materialen. Naast wetgeving zijn tevens voorlichting en culturele hervormingen nodig.

Levenslange trauma’s

De gevolgen van FGM zijn ernstig en langdurig, zowel geestelijk als lichamelijk. In de meest ernstige gevallen overlijden meisjes aan bloedingen als gevolg van de wrede ingreep of door tetanus en/of andere infecties. Veel vaker nog lijden ze ernstige pijnen bij de menstruatie, bij seks, zwangerschappen en bevallingen. Deze onnodige verminkingen zitten diep geworteld in de cultuur. Zodanig dat een meisje na haar huwelijk vaak ‘teruggegeven’ wordt aan de familie, als de echtgenoot ontdekt dat ze niet besneden is, met het verzoek dat alsnog te doen.

Spagaat

Activisme en bewustwording over FGM kunnen juist ook leiden tot een toename van de meisjesbesnijdenissen, melden hulporganisaties die ter plekke werken. Omdat mensen bang zijn voor schande, sociale uitsluiting of sociaal stigma als ze afwijken van de norm. Die angst kan sterker zijn dan de angst voor complicaties en/of boetes of gevangenisstraffen. Daar staat volgens Unicef tegenover dat gesprekken met mannelijke universiteitsstudenten erop wijzen dat de nieuwe generatie liever een relatie heeft met een meisje geen FGM onderging.

Samenwerking

“Nu het nieuws alom beheerst wordt door covid-19, is het lastig aandacht te krijgen voor de nieuwe wet”, aldus UNICEF’s Child Protection Specialist Tamador Ahmed Abdalla. Zij pleit voor bredere samenwerking tussen media, ngo’s en scholen, om docenten- en ouderraden te informeren. “Mensen moeten begrijpen waarom de wet is ingevoerd, want er zullen er ook zijn die misbruik maken van deze situatie door te beweren dat de wet ouders alleen maar criminaliseert.”

Meisjes centraal

Eerdere regeringen in Soedan gebruikten FGM als ‘onderdrukkingsmiddel’ en zelfs de VN deed er lang over om de praktijk te bestempelen als mensenrechtenschending. In 2008 wisten mensenrechtenactivisten echter te voorkomen dat islamistische groepen bepaalde vormen van FGM legaliseerden. Sindsdien krijgt ook de strijd tegen kindhuwelijken meer aandacht.

Goed plan:

Plan International werkt aan een wereld waarin meisjes en jongens zich volledig kunnen ontwikkelen en dezelfde rechten en kansen hebben. Zij voert projecten uit in ruim 50 landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, zodat meisjes kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen, voor zichzelf op kunnen komen en hun eigen beslissingen kunnen nemen. Daarbij is de strijd tegen FGM dan ook cruciaal.

Bron: https://www-passblue-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.passblue.com/2020/08/11/sudan-may-have-banned-fgm-but-the-harsh-practice-continues/amp/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *