Islam Hejazy was hulpverlener te Gaza. “Was”, want recent werd ze vermoord door hamas, omdat zij weigerde donatiegeld over te dragen. Enige tijd terug schreef ik nog dat Gazanen die niet onderdanig zijn aan hamas door de knieën worden geschoten. Het vermoorden van Islam Hejazy (die naam heeft zij ook niet zelf verzonnen) toont aan dat de werkelijkheid gruwelijker is dan dat we ons hier met onze reet in het vrije westen kunnen voorstellen.

Zij zal zeker niet de eerste Gazaanse zijn en zeker ook niet de laatste die met haar leven betaalde. Ook als u denkt uw geld over te maken aan de echte hulpverleners in Gaza, komt het op de dikgevulde rekeningen van de volgevreten terroristenleiders terecht.

Met betraande ogen

Voormalig Tweede Kamerlid Michiel Servaes duikt vaak op aan talkshowtafels om de situatie van de Palestijnen en in het bijzonder die van de Gazanen toe te lichten. Dit doet hij overtuigend met de mondhoeken naar beneden en de juiste hoeveelheid tranen in zijn ogen. De organisatie waar hij nu de scepter zwaait is Oxfam Novib en die zamelde afgelopen jaar extra gelden in voor Gaza.

De boodschap die het toch al niet smetteloze Oxfam Novib verkondigt in haar rapport van vorig jaar is dat de armen steeds armer worden, omdat de rijken steeds rijker worden, en vice versa. Daarom vermogensbelasting. Bovengenoemde directeur Michiel Servaes toucheert jaarlijks €152.019,-, het salaris van de director programs & campaigns is €132.444,- en de finance- & operations-man pakt €120.760,- Voor een non-profit organisatie die voor het leeuwendeel afhankelijk is van donaties en subsidies zijn deze salarissen riant.

Bommen in plaats van bammen

Al jaren worden er via veel van dit soort organisaties in de EU en de VS miljarden gegeven voor de ontwikkeling van de Gazastrip en het onderhoud van de in pijlsnel tempo toenemende bevolking. Zo kwamen er reeds in de 90er jaren een vliegveld en een haven, die uiteindelijk nauwelijks in gebruik genomen werden. Wat wel kwam: raketten, granaten en bommen. En veel geld, heel veel geld, voor de hamas-leiders. Zij hebben in Qatar prachtige villa‘s met zwembaden en leiden naast het verzinnen van hun moorddadige plannen een decadent leven.

Er zijn veel stromannen in Palestijnse gebieden, maar dus ook in Qatar en andere islamitische staten. En zeker ook in Iran. Er wordt niet rechtstreeks geld naar hamas overgemaakt maar naar een partij die op zichzelf een reguliere activiteit verricht. Dat kan een ziekenhuis of school zijn of een medicijnbedrijf. Die worden gecontroleerd door hamas of iemand van hen zit in het bestuur en dan wordt het geld doorgesluisd. Op het oog heb je dan het idee dat je geld overmaakt naar een legitieme instelling of bedrijf, maar in feite ben je de terroristen aan het financieren.

Beleggingen & bitcoins

RTL Nieuws onderzocht de digitale geldstromen. Daaruit blijkt dat hamas 38,9 miljoen euro in crypto ontving tussen 2021 en 2023. Hezbollah heeft in diezelfde periode zo’n 3,5 miljoen euro ontvangen. De financiering van de Palestijnse Islamitische beweging Jihad is het grootst: zij hebben zo’n 92,7 miljoen euro ontvangen.

De bedrijven in het beleggingsportfolio van hamas leveren de groep heimelijk de grootste sommen geld op. Die bedrijven zijn honderden miljoenen dollars waard zijn, verspreid over onder andere Soedan, Algerije, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Een van die bedrijven is het Turkse vastgoedbedrijf Trend GYO. Met een gelikte website en een portfolio van naar eigen zeggen 502 gebouwen doet niets vermoeden dat het bedrijf gelinkt is aan terreurbewegingen. Maar volgens de Amerikanen is 75% van de aandelen in handen van hamas.

De bevrijding van Palestina

Iets dichter bij huis. Vorig jaar zomer werden de 55-jarige Abou R., die al heel lang meeloopt in het Palestijnse actievoerderswereldje en zijn 25-jarige dochter Israa aangehouden door de FIOD. Het OM verdenkt ze ervan ongeveer 5,5 miljoen euro te hebben verzonden naar organisaties rond hamas. Tijdens doorzoekingen van hun woning in Leidschendam en een bedrijfspand in Rotterdam is onder meer beslag gelegd op administratie en grote hoeveelheden contanten. Tevens is beslag gelegd op een banktegoed van zo’n € 750.000. Vader en dochter waren betrokken bij een stichting die een voortzetting is van de eerder gesanctioneerde stichting Al Aqsa Nederland. Beide zamelden geld in voor ‘de bevrijding van Palestina’.

Gazanen zitten klem

Laat Michiel Servaes maar pleiten voor meer gelden naar hamas, hezbollah en de jihad. Wetend dat hij leeft van zijn geplengde tranen voor ‘die arme Gazanen’. En begrijp me goed: de bevolking en de slachtoffers daar zijn zeker te betreuren, maar niet om de reden die goedgelovige westerlingen wordt voorgespiegeld.

RIP moedige Islam Hejazy!

Illustratie: Freepik