Roger Ailes, de voormalig directeur van de Amerikaanse zender Fox News, overleed in mei 2017. Zijn laatste kunstje als republikeinse spindoctor en oprichter van FOX-news had hij zojuist geflikt: Donald Trump zat in Het Witte Huis. Hij heeft er niet lang van kunnen genieten, want voor zijn plotse dood een half jaar na de verkiezingen, was hij inmiddels ook al ontslagen bij zijn eigen news network. Gretchen Carlson was één van de vele vrouwen die jarenlang als presentatrice werkte voor de zender, in ruil voor seksuele diensten aan haar baas.

Toen ze niet meer naar zijn pijpen danste, werd haar contract niet verlengd. Echter: ze bleek alle tête-à-têtes van haar en de grote baas te hebben opgenomen op haar smartphone en klaagde hem met hulp van advocaten aan. Roger Ailes bleef ondanks alles ontkennen, zijn echtgenote bleef in hem geloven, maar de zender kon niet anders dan toch een onderzoek starten. Uiteindelijk werd besloten dat hij niet kon aanblijven. 

Grote schreeuwer

We weten immers allemaal dat #MeToo niet gaat over seks, maar over macht. En voor een baan bij de best bekeken nieuwszender van de VS hebben vrouwen wel wat over. Maar zover als het bij FOX-nieuws ging. Strak getrainde armen, maximaal maat 36 en een zogenaamde bodyconjurk (waar al haar lichaamsvormen goed in uit komen). Roger Ailes schold een vrouw die het waagde in een broekpak naar een screentest te komen uit voor ‘lesbovarken!’ Voorts een glazen desk waaronder de blote, geschoren benen van de dames goed te zien zijn en hou je vast: alle gesprekken van alle werknemers werden afgeluisterd en er hingen camera’s door het hele bedrijf, tot bijkans de toiletten aan toe. 

Carrièrevrouwen

Zo hield ’the big boss’ de gretige mediavrouwen bij Fox in de hand en als ze weigerden seksuele handelingen bij hem te verrichten op één van de vele hotelkamers die de New Yorkse toren bezat, dan zorgde Ailes er niet alleen voor dat je de laan werd uitgestuurd, maar ook dat je je carriere elders wel kon vergeten. Hij had immers overal zijn ‘mannetjes’. Zijn motto: ’to get ahead, you’ve got to give a little head’.

‘Ze is zeker ongesteld’

Alles aan deze man is grofgebekt, seksistisch en denigrerend. Hoewel hij elke ochtend heel lief begint door de vrouwen te verwelkomen met ‘Hello Miss Universe’. (waarschijnlijk van zijn vriendje Trump afgekeken). Maar dat verandert al ras. Als één van de vrouwen toenmalig presidentskandidaat Donald Trump live op tv scherp bekritiseert wegens diens vrouwonvriendelijke gedrag, krijgt ze zodra het programma is afgelopen ’the loudest voice’ over zich heen. “No more female empowerment stuff!”, buldert dit varken. Later zou Ailes zich (zogenaamd) excuseren voor de brute vragen van zijn presentatrice met de opmerking ‘dat ze waarschijnlijk ongesteld was’. 

Voer voor films

Over deze onverkwikkelijke affaire werd door journalist Gabriel Sherman van The New York Magazine bericht. Die had namelijk een paar jaar eerder reeds een (ongeautoriseerde) biografie over de Fox-baas geschreven met de veelzeggende titel ‘The Loudest Voice’. Inmiddels is er én de speelfilm (gebaseerd op de memoires van Gretchen Carlson) en een 7-delige TV-serie (n.a.v. het werk van journalist Sherman) gemaakt over deze mega #MeToo-affaire.

Obese, lelijke mannen met veel macht

Kijkende naar de foto van Roger Ailes, valt direct de grote gelijkenis op met die andere ‘gevallen moloch’ Harvey Weinstein. Letterlijk zwaargewichten, want zwaar obees, versleten gewrichten en met een manier van verplaatsten die meer lijkt op voortslepen dan op lopen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze mannen viriel genoeg waren om zoveel vrouwelijke collega’s seksueel te intimideren en meer. Maar wellicht was dat juist wat deze mannen triggerde: grote (impotente) lelijke baas, maar mét macht grijpt wat en waar hij maar wil grijpen, dan is het macho-ego voor even weer gestreeld.

Publiek geheim

Dit alle grenzen overschrijdend gedrag van Roger Ailes bleef jarenlang een publiek geheim, doordat hij de mannen en de vrouwen die hiervan getuige waren dikbetaalde salarissen en bonussen uitdeelde. Het duurde dus, net als bij filmbons Harvey Weinstein, jaren voordat Ailes’ wangedrag op de straat kwam te liggen. En dat is toch knap in een pand bomvol met journalisten.

Wurgcontracten

In de rolprent ‘Bombshell’ spelen Nicole Kidman, Charlize Theron en Margot Robbie de ambitieuze journalistes. Want je denkt bij het zien van dat alles: ‘meid, neem toch gewoon ontslag en doe aangifte’. Maar zo werkte dat niet. Het personeel had door ratten van advocaten opgestelde wurgcontracten ondertekend en daarbij zat behalve concurrentiebeding ook een zwijgclausule.

Toxische schaamte

In de film is ook te zien hoe één van de vrouwelijke journalisten twijfelt of ze haar collega Gretchen Carlson wel moet steunen en haar eigen ervaringen met Ailes zal delen. Omdat ze zich rot schaamt en vooral niet bekend wil worden als die vrouw die seksueel geïntimideerd werd in plaats van als goede journaliste.

De val bis bis

Nadat ruim twintig vrouwen hem hadden beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik, wordt Ailes in juli 2016 dan toch eindelijk de laan uitgestuurd. In de TV-serie wordt duidelijk dat dit vooral te danken is aan de twee zonen en erfgenamen / opvolgers van de grote mediamagnaat Rupert Murdoch. Maar met een ‘afzwaaipremie’ van 40 miljoen voor Ailes en een half jaar verder het uitkomen van zijn grote wens (“never again a Clinton in the oval office”) kwam hij er, in vergelijking met Harvey Weinstein een jaar later, goed vanaf. Maar toen kwam er toch nog even karma om de hoek, want na zijn figuurlijke val, volgde een letterlijke. In mei 2017 zei Roger Ailes ‘krak’ bij het onderuit gaan in zijn badkamer. Wonderwel bleef zijn (derde en laatste) echtgenote Betty hem trouw tot het einde en daarna. Zij maakte zelf het nieuws van haar verse weduwschap bekend. “Roger was een liefhebbende echtgenoot voor mij, een goede vader voor zijn zoon Zachary en een trouwe vriend van velen. Hij was een patriot die de levens van miljoenen mensen heeft beïnvloed.” (?!)

Eersten in een reeks

De serie ‘The loudest voice’ en de speelfilm ‘Bombshell’ zijn daarmee niet alleen de eerste grote producties over de wereldwijde beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook het verhaal achter de eerste grote #MeToo-zaak. Er gaan er nog veel volgen.

https://youtu.be/lAnJJHrq0Ws

Beeld: promotiefoto ‘Bombshell’ / Courtesy Hilary Bronwyn Gayle/SMPSP

Geef een reactie