Joe Biden heeft eindelijk na 4 dagen tellen het presidentschap van de Verenigde Staten van Amerika te pakken. Zijn runnig mate en dus de nieuwe vice president is de de 56-jarige Kamala Harris. De allereerste vrouw op deze post en dat werd natuurlijk hoog tijd……….

De tweede man
De vicepresident is na de president het hoogste politieke ambt van de VS. Harris zal in haar functie dus Biden (die zelf deze positie had ten tijde van Barack Obama) vervangen bij diens afwezigheid. Ook zal ze de voorzitter worden van de Senaat. Tevens volgt de vicepresident de president op als deze aftreedt, afgezet wordt of overlijdt. Doordat Harris een stuk jonger is dan Biden, kan ze na de eerste termijn wellicht het stokje overnemen en de volgende Democratische presidentskandidaat worden.

Running mate
In de aanloop naar deze verkiezingen deed zijzelf al een gooi naar het hoogste ambt, maar ze moest stoppen toen ze niet meer kon concurreren met de andere Democratische kandidaten van dat moment. Meestal is dat een kwestie van veel fondsen genereren om dure campagnes te voeren. Afgelopen maart sprak ze haar steun uit voor Biden en sindsdien zet ze zich in voor zijn campagne. En in augustus werd bekend dat Biden Kamala Harris koos als zijn running mate. “Ze is er klaar voor om dit werk te doen vanaf dag één. We zijn allebei klaar om aan te slag te gaan om dit land opnieuw op te bouwen. En om het beter te maken”, aldus de 46e president van de USA bij hun eerste gezamenlijke optreden.

Powervrouw
Haar carrière is er eentje van een ware topvrouw. Voordat ze senator van Californie werd in 2016, was ze de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco en de eerste vrouwelijke procureur-generaal van het Californische OM.

Op naar de sterrenwacht
Kamala Harris wordt op 20 oktober 1964 geboren in Oakland, Californië. Haar moeder Shyamala Gopalan Harris & vader Donald Harris zijn naar de Verenigde Staten gekomen vanuit hun thuislanden, respectievelijk India en Jamaica. Dat wil dus zeggen dat Kamala Harris niet alleen meer vrouwelijkheid in de amerikaanse regering zal brengen, maar ook nog eens meer diversiteit. Number One Observatory Circle ligt 4 kilometer van het Witte Huis in Washington DC vandaan op het terrein van de US Naval Observatory, de sterrenwacht van de Amerikaanse Marine. In 1974 werd het aangewezen als de officiële residentie van de Amerikaanse vicepresident.

Busing
Als jong meisje neemt Kamala Harris in 1970 deel aan het zogenaamde ‘busing’, in het kader van de burgerrechtenbeweging. Ze gaat met de bus naar een blanke school in een andere wijk van Oakland, namelijk ‘Thousand Oaks’ om segregatie tegen te gaan. Op haar 12e verhuist ze met haar familie naar het Canadese Montreal, om na haar middelbare schooltijd terug te keren naar de VS voor haar studie economie & politieke wetenschap aan Howard University in Washington. Daar is ze tevens lid van het vrouwendispuut Alpha Kappa Alpha en legt ze een stevige basis voor haar komende carriere.

Politieke start
Na Howard keert Harris terug naar Californië, waar ze in 1989 het rechtendiploma behaalt aan Hastings College of the Law. Dan wordt ze toegelaten tot de balie waar ze van 1990 tot 1998 werkzaam is. In die tijd heeft ze een relatie met de 30 jaar oudere Willie Brown, destijds voorzitter van het California State Assembly. Hij introduceert Harris binnen zijn politieke netwerk en wijst haar in 1994 tweemaal een betaalde positie toe. In 1996 wordt Brown burgemeester van San Francisco en gaat het paar uiteen. Overigens zou deze Willie Brown (inmiddels 86) in augustus van dit jaar nog zeggen dat hij heel blij is met de keuze van Biden voor zijn ex-geliefde, ook al had hij het haar nog zo afgeraden.

Harde aanklager
In 2004 wordt Kamala Harris (de eerste vrouwelijke, gekleurde) openbaar aanklager van San Francisco, waar ze berucht wordt om haar harde aanpak van criminaliteit met hoge straffen. In 2011 schopt ze het tot procureur-generaal van Californië. Volgens critici in die periode trad Harris niet hard genoeg op tegen politiegeweld. Dat beeld heeft ze gelukkig in het afgelopen jaar bij kunnen stellen na de nodeloze dood van George Floyd en de opkomende Black Lives Matter-beweging, waarbij ze zich duidelijk heeft uitgesproken voor politiehervormingen.

Trump op achterste poten
Als senator heeft ze eveneens al snel een felle reputatie. Zo legt ze in 2018 Facebook-man Mark Zuckerberg het vuur aan de schenen over hoe er wordt omgesprongen met de persoonsgegevens van de miljoenen gebruikers. Ook haar ondervragingen van opperrechter Brett Kavanaugh, destijds de door Trump aangedragen kandidaat voor het Hooggerechtshof, zullen velen zich nog herinneren. Kavanaugh lag onder vuur nadat verhalen over seksueel wangedrag in zijn studententijd naar buiten waren gebracht. Volgens (toenmalig) president Trump was zij ‘de gemeenste, de ergste, en de meest respectloze van de gehele Senaat’.

Vooruitstrevender
Kamela Harris laat als senator voorts haar democratische progressieve kant zien. Ze stemt voor de legalisering van marihuana, steunt de Green New Deal en werkt aan voorstellen voor strengere wapenwetten. Ze is sinds 2014 getrouwd met Doug Emhoff en woonde tot voor kort met hem in Los Angeles. Deze Emhoff, ook jurist, is een uitgesproken supporter van zijn echtgenoet. Na Bidens keuze voor haar twitterde hij: ‘America, let’s do this!’

Na het echec van 2016
Vier jaar nadat Hillary Clinton het toch niet werd (het glazen plafond van de gehuurde zaal bleef heel), is het hoopvol dat er nu een vrouwelijk ‘tweede man’ in de meest invloedrijke politieke arena van de westerse wereld is. Eentje die ook nog eens jonger, moderner, uitgesprokener en kleurrijker is dan de nieuwe POTUS ‘himself’. Ik denk dat ik namens vele Europese vrouwen spreek als ik zeg: ‘Gefeliciteerd Kamala Harris!’

Beeld: Wiki Commons

Geef een reactie