Tiffany Haddish roept op tot een seksstaking: een beproefd middel, zo oud als de wereld

Tiffany Haddish vindt dat vrouwen moeten stoppen met seks totdat er eindelijk sociale gelijkheid is. De comédienne gelooft dat het ontzeggen van seks mannen zal dwingen te veranderen. Mensen vragen me altijd: ’Tiffany, wat kunnen we doen? Wat kunnen we doen om iets te veranderen?”, begint de 40-jarige Haddish haar verhaal in The Tonight Show. “Wat ik in mijn act heb verwerkt, is iets waarvan ik denk dat het echt zou kunnen werken. Dat het systemische racisme zou veranderen, het onrecht dat we allemaal ondergaan. Ik denk dat alle vrouwen gewoon moeten stoppen met seks hebben. Iedereen, sluit gewoon je benen.” Ze benadrukt tevens dat deze tactiek eerder in de geschiedenis ook al eens is toegepast. “Als elke vrouw gewoon zegt: ’Ik sluit mijn benen totdat er gerechtigheid is, totdat er verandering is’, dan wordt het geweldig.” En dat klopt. De seksstaking is namelijk al zo oud als de wereld en niet zelden succesvol. Een overzicht, een stuk HERSTORY.

1. De oude Grieken – 411 v.C.
Zo’n 4 eeuwen voor de christelijke jaartelling schreef Aristophanes de komedie ‘Lysistrata’ naar aanleiding van de eindeloze Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta en hun bondgenoten die op dat moment bijna 20 jaar aan de gang was. In het verhaal roept Lysistrata de vrouwen van de betrokken partijen op om de liefde niet meer te bedrijven met hun mannen en minnaars. Het doel? Hen tot onderhandelingen dwingen zodat er eindelijk vrede gesloten kon worden. En zo werd de trend voor de volgende millennia gezet.

2. Liberia – 2003
Het beëindigen van een 14-jarige wrede, bloedige burgeroorlog in dit land was het doel van de vrouwen die er in 2003 de kuisheidsgordel ombonden. Leymah Gbowee, maatschappelijk werkster en vredesactiviste, die de staking leidde, gaf toe dat die geen overweldigend effect had in de praktijk, maar dat het wel de nodige aandacht naar de Tweede Liberiaanse Burgeroorlog had getrokken. Gbowee werd voor haar verdiensten in 2011 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

3. Colombia – 2006
‘Staking van gekruiste benen’, zo heette het in Pereira, Colombia. Vrouwen wilden op die manier druk uitoefenen op de bendes in de stad, zodat zij de wapens zouden neerleggen. Ook de burgemeester van de plaats, waar jaarlijks 480 moorden plaatsvonden, schaarde zich achter het plan. De vrouwen haalden studies aan die erop wezen dat bendeleden zich in de criminaliteit stortten uit een drang naar status, macht en seksuele aantrekkingskracht. 10 dagen de benen bij elkaar houden had een duurzaam effect. Tegen 2010 toonde Pereira met 26,5% de grootste daling in Colombia wat betreft het aantal moorden.

4. Kenia – 2009
Duizenden vrouwen hielden in 2009 een week lang een seksstaking uit protest tegen hun bekvechtende leiders. Ze vreesden dat de aanhoudende discussies zouden leiden tot een bloedige chaos die het land eerder al verscheurde. Na die week onthouding, werd zomaar wel een regering gevormd.

5. België – 2011
En dat inspireerde de Vlaamse hoogleraar gynaecologie en politica Marleen Temmerman dan weer, toen zij alle echtgenotes en vriendinnen van de regeringsonderhandelaars in 2011 (de besprekingen waren hun 241ste dag ingegaan) opriep om geen seks te hebben tot een akkoord bereikt was. ‘Hebt geen seks meer tot de nieuwe regering op de trappen van het paleis poseert’, klonk het destijds. Volgens de BBC was 80% van de reacties positief, de andere 20% kwam volgens Temmerman van mensen zonder gevoel voor humor.

6. Filipijnen – 2011
Bijna 4 decennia van geweld was voor de vrouwen uit 2 dorpen op het eiland Mindanao meer dan genoeg. Door aanhoudende gevechten konden zij niet veilig langs de lokale wegen reizen. In een kleermakersbedrijf besloten ze over te gaan tot een seksstaking tot de wegen weer begaanbaar werden. Uiteindelijk werkte de truc: enkele weken later waren de wegen weer gerepareerd en veilig begaanbaar.

7. Togo – 2012
De vrouwen van deze Afrikaanse staat wilden veel bereiken aan de hand van een nationale seksstaking: mensenrechten verbeteren, martelingen tegengaan en persvrijheid nastreven. Sinds Sylvanus Olympio in 1963 aantrad, ging de staat gebukt onder de militaire heerschappij van de familie Gnassingbé. Een seksstaking kon al die problemen echter niet oplossen en de familieclan bleef veel macht houden.

8. Verenigde Staten – 2012
Toen de vergoedingen voor anticonceptie in de VS onder vuur kwamen te liggen, wilden de vrouwen van de ‘Liberal Ladies who Lunch’ het heft in eigen handen nemen door van 28 april t/m 5 mei een seksstaking te organiseren. Op die manier wilden ze de bevolking duidelijk maken dat geboorteregeling er voor vrouwen en mannen is, ‘omdat mannen van vrouwen houden die hun eigen keuzes kunnen maken’. Conservatieven reageerden negatief, maar uiteindelijk gingen ze om.

9. Japan – 2014
Japanse vrouwen riepen 6 jaar geleden op om elke man die voor gouverneurskandidaat Yoichi Masuzoe zou stemmen seks te weigeren. Deze 65-jarige stelde namelijk dat vrouwen niet geschikt zijn voor de hoogste politieke ambten omdat ze tijdens hun menstruatie niet normaal zijn en dan geen belangrijke beslissingen over het land kunnen nemen. Hoewel duizenden vrouwen zich bij de seksstaking aansloten, werd Masuzoe toch verkozen tot gouverneur van Tokio. 

10. Oekraïne – 2014
Noch de protesten in bovengenoemd land, noch de vele pogingen van de Verenigde Staten en de Europese Unie konden Rusland ervan weerhouden het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. Een groep vrouwen in het land besloot het over een andere boeg te gooien en riep, in plaats van tot de zoveelste economische sanctie, op om seks te ontzeggen aan alle Russische mannen. Enkele jaren eerder riepen de vrouwen van de feministische actiegroep FEMEN de vrouwen en vriendinnen van de kabinetsleden van de Oekraïense eerste minister Nikolai Azarov op om seks te boycotten als verzet tegen de ‘vernederende houding van de premier tegenover Oekraïense vrouwen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *