Whitney Wolfe Herd richtte in 2012 Tinder op, samen met twee zakenpartners die ze later aanklaagde voor seksuele intimidatie en discriminatie. Ze was 24 toen ze op deze niet prettige wijze vertrok. Ze was echter vastbesloten om vrouwen meer kracht te geven in de datingwereld. Zo ontstond Bumble, dat afgelopen week de Nasdaq-beurs opging.

The new queen of tech, werd ze in 2017 genoemd door Vanity Fair. Whitney Wolfe Herd startte dating-app Tinder, in navolging van de homo dating-app Grindr. Dit deed ze samen met Sean Rad & Justin Mateen. Met deze laatste had ze enige tijd ook privé een relatie. Toen het uitging, ontstond er een gespannen sfeer op het hoofdkantoor in Los Angeles. Wolfe vertrekt daarom en een rechtszaak volgt, waarin ze o.a. verklaart dat Mateen haar op de werkvloer vernederde en haar voor ‘hoer’ uitmaakte. De zaak werd voor ruim 1 miljoen dollar geschikt.

Alfaman

De ruzie was groot nieuws in 2014 in Silicon Valley, waar volgens feministen en activisten vrouwonvriendelijkheid schering en inslag is. Wolfe beschreef de oprichters van Tinder in haar aanklacht als de ergste voorbeelden van ‘de stereotiepe vrouwenhatende alfaman, die zo vaak met start-ups wordt geassocieerd’.

Hommel

‘Verander de regels van het spel’, dacht Wolfe en dat werd Bumble. De ‘bumblebee’ oftewel het hommelvrouwtje, behoort tot een insectensoort waar de koningin het voor het zeggen heeft. Het grote verschil met alle andere dating-sites en -apps: een plek waar vrouwen aan de touwtjes trekken. Het kwam langzaam op gang. Bumble was vanaf begin 2014 te downloaden, maar vanaf najaar actief ook op de Nederlandse markt. Maar in tegenstelling totwat het lijkt, dacht Wolfe niet alleen in het belang van vrouwen.

Minder agressie, minder misbruik

Bij flirten en daten, online en offline, ligt de bal altijd bij de man. Hij is degene die initiatief moet nemen. Dat geeft veel druk voor de man, zo had Wolfe sterk ervaren in haar tijd bij Tinder. Bovendien kan hij worden afgewezen en uit alle onderzoeken blijkt: afwijzing voedt agressie. Daardoor ontstaat ook op dating-apps ontstaat misbruik. Stalkgedrag, dat zelfs psychotisch kan worden. Op de Bumble-manier haalt Wolfe de angel eruit, namelijk de afwijzing weg die mannen ervaren. Daarbij geeft ze vrouwen juist zelfvertrouwen: een win-win-situatie.

Van online naar offline

Whitney Wolfe Herd ziet technologie ook als mogelijkheid om gedrag op grote schaal te veranderen. Met de introduceert van een spel met nieuwe regels op een platform. Hoe meer mensen er op het platform komen, hoe meer er zich anders gaan gedragen. Zo kan het nieuwe gedrag online genormaliseerd worden, aldus Wolfe in een interview uit 2018. “Vervolgens kunnen de nieuwe normen en waarden ook overslaan op ons gedrag in de fysieke ruimte. Uit ons onderzoek onder gebruikers blijkt dat ook: vrouwen geven aan dat zij dankzij Bumble nu ook in de offline wereld méér durven.”

Swipe naar links

Niet lang na de schikking tussen Wolfe en haar ex-zakenpartners deed Match Group, het moederbedrijf van Tinder, een bod op Bumble van 450 miljoen dollar. Wolfe weigerde. Ook het tweede bod van 1 miljard wees ze af. Vervolgens spande het bedrijf een rechtszaak aan tegen Bumble omdat het teveel op Tinder zou lijken. Bumble sloeg terug met een eigen rechtszaak en een open brief die begon met een verwijzing naar het swipen (naar links is geen interesse, naar rechts is interesse): ‘Dear Match Group, we hebben je naar links geswipet’.

Feministisch bedrijf

Hoewel dating de hoofdmoot blijkt bij Bumble, zijn er tevens functionaliteiten om mogelijke zakenpartners (Bumble Biz) of vrienden (Bumble BFF) online te ontmoeten. Het hoofdkantoor van de hommelkorf staat in Austin-Texas en claimt een feministisch bedrijf te zijn. 85% van de werknemers is vrouw en de kantoren zijn ingericht op jonge moeders, met creches en ruimtes voor kolven. Elk half jaar is er een gesprek waarin verplicht de hoogte van het salaris besproken wordt, teneinde een bedrijfscultuur te scheppen waarin vrouwen om loonsverhoging durven vragen.

Nasdaq

Vrijdag 11 februari, vlak voor het Valentijnsweekend was het dan zover: Bumble stapt de beursvloer op. Ondanks het nettoverlies van 28 miljoen dollar in de eerste 3 kwartalen van 2020, was de vraag naar aandelen bij de introductie op Nasdaq hoog. In plaats van de oorspronkelijk geplande 35 miljoen aandelen bood Bumble er uiteindelijk dan ook 50 miljoen aan. Het bedrijf wil met de beursgang zo’n 2 miljard dollar in het laatje brengen om de verdere groei te financieren. Bij de startprijs van 43 dollar is het belang van Whitney Wolfe Herd zelf (31 jaar) in het bedrijf meer dan 900 miljoen dollar waard, wat haar totale vermogen boven de 1 miljard zou tillen, volgens Bloomberg. Daarmee is ze een van de weinige vrouwen in het door mannen gedomineerde techwereldje die in ’10 cijfers voor de komma’ gaat.

Beeld: Commons.Wikimedia / Bumble Bee