Het lichaam van de vrouw werd en wordt gekaapt en met name de plek waar ze zich onderscheidt van de mannen: borsten. Door religies die vinden dat (op)voeden de enige echte taak is van de vrouw in het leven. Door seksisten en de media: die veelvuldig laten zien hoe ze geproportioneerd horen te zijn en vooral rechtop moeten blijven staan en door andere bevolkingsgroepen die menen dat ze altijd bedekt horen te zijn. “Borsten zijn voedsters, verleidsters én vernietigsters”, aldus Corien van Zweden. En zij kan het weten: zij raakte haar linkerborst kwijt aan kanker én schreef het boek ‘Borsten. De levensloop van een intiem lichaamsdeel’.

Veelzijdig
Corien verdiepte zich in de biologie en de betekenis van onze boobies, buste, bumpers, bloemkolen, bazingas (ja veel synoniemen met een B). Ze ontdekte dat er geen ander lichaamsdeel is met zo’n veelzijdige levensloop als de vrouwenborst. Het werd een biografie: van het allereerste moment dat een meisje merkt dat er iets verandert, naar borstvergrotingen, borstverkleiningen en borstvoeding tot de dag dat, bij 1 op de 7 vrouwen, borstkanker wordt vastgesteld.

Weinig borstenkennis
De helft van de wereldbevolking heeft ze, iedereen heeft er een mening over, maar de meeste mensen weten er weinig van. “Borsten zijn het enige lichaamsdeel dat je bij de geboorte nog niet hebt. Ze ontstaan pas later. Anders dan bij wangen, knieën of ellebogen, merk je als meisje direct dat er ‘iets is’ met dat lichaamsdeel”, vertelt Corien in De Telegraaf VROUW.

Seks
“Je voelt al heel jong die associatie met vrouwelijkheid: enerzijds die bezongen, prachtige, zachte kant, anderzijds de platte kant en de associatie met porno. Vanaf het moment dat je borsten hebt, word je als meisje als sekspartner beschouwd. Dat weet je, daar ben je je automatisch van bewust.”

Perfecte plaatje
Onze maakbaarheidscultuur heeft er bovendien voor gezorgd dat dat bewustzijn op steeds jongere leeftijd doorslaat in een drang naar een ideaal. Instagramable moet het zijn. We worden omringd met ‘het perfecte plaatje’ en op televisie worden er geen doekjes meer om gewonden: als je ergens ontevreden over bent, dan heeft de plastisch chirurg daar altijd wel een oplossing voor. Kleiner, groter, steviger, hoger, ronder, puntiger, symetrischer en dan ook nog met de gedroomde tepel en tepelhof erop.

Verleidster, voedster, vernietigster
“Eerst zijn ze er voor de mooi en dan als je kinderen krijgt verandert dat ineens”, vertelt Corien van Zweden bij ‘Met het oog op morgen’. “Als je daarna borstkanker krijgt is er weer een nieuwe rolwisseling. Dan is het niet meer mooi of melk, maar maakt het je kapot. Van verleidster, naar voedster, naar vernietigster.” De linkerborst van Corien moest verwijderd worden om de kanker in te dammen. Daarna koos ze niet voor een herstelingreep. “Ik wilde geen operatie meer en ik wist niet wat het uiteindelijk zou opleveren. Misschien kies ik later nog voor een reconstructie.

Zoveel borsten, zoveel zinnen
Haar boek ‘Borsten’ gaat over Coriens eigen leven met borsten, nu enkelvoud, maar ook over ervaringen van andere vrouwen. Daarbij komen tevens deskundigen, zoals psychologen, plastisch chirurgen, seksuologen, filosofen en lactatiekundigen aan het woord over dit levensreddende en tevens levensgevaarlijke lichaamsdeel van de mens.

De auteur
Corien van Zweden (1962) studeerde theologie en werkt sinds 1994 als zelfstandig journalist. Ze schrijft voor diverse media over onder meer gezondheidszorg en psychiatrie, onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. In 2008 verscheen haar literaire non-fictie boek ‘De kunst van het rouwen. Een persoonlijke geschiedenis’. In 2015 gevolgd door ‘Kankerklas. Vijf pubers, vijf ouders, één ziekte’. Corien is tevens een regelmatige gast in TV-programma’s.

Corien van Zweden, ‘Borsten. De levensloop van een intiem lichaamsdeel’, uitgeverij De Bezige Bij, €23,00

Geef een reactie