Niet alleen sloten en vijvers zijn op dit moment bevroren. Ook het prille liefdes- en seksleven van tieners is tot het nulpunt gedaald. Door de coronacrisis wordt hun relationele en seksuele ontwikkeling belemmerd. Singles die nog wel seks hebben, hebben dat meestal met een ‘friend with benefits’. Ook de extra spanningen en eenzaamheid die deze tijd met zich meebrengt, leggen veel jongeren lam.
Zo blijkt uit onderzoek van Rutgers Kenniscentrum seksualiteit en Soa Aids Nederland onder ruim 4000 16- t/m 20-jarigen. Waar jongeren normaal gesproken hun dates vooral op school ontmoeten of via vrienden en in het uitgaansleven, is dit door de coronamaatregelen bijna onmogelijk. Het aantal jongeren dat op date ging daalde van 51% (voor maart 2020) naar 21% tijdens deze tweede lockdown. Het gebruik van datingapps is gelijk gebleven. Wel ontmoeten jongeren nu hun datepartner of seksmaatje vaker via zo’n app (26%) dan voor corona (15%).
“De beperking van sociale contacten van jongeren legt ook hun liefdesleven stil”, aldus onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers. “Jongeren hebben daarom minder mogelijkheden om te experimenteren met en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd cruciaal is. Dit is extra zorgelijk, omdat dit nu al zo lang duurt. Tegelijkertijd zien we dat het welbevinden van jongeren afneemt, wat wellicht ook te maken heeft met het gemis aan liefde en seks.”
In het onderzoek zegt een jongere: “Ik vind het jammer dat ik niet kan daten. Ik zou het leuk vinden om liefde te vinden, ik voel me best vaak eenzaam.” Een ander zegt: “Corona heeft een grote invloed gehad op mijn liefdesleven. Ik werd begin dit jaar verliefd op een meisje. Afspreken kon niet. Deze band is zo verwaterd dat we elkaar niet meer spreken.”
Waar voor corona 67% van de singles aangaf recent seks te hebben gehad, was dat tijdens de tweede lockdown 52%. Binnen deze groep gaven 6 van de 10 aan de laatste keer gevreeƫn te hebben met een seksmaatje; iemand waar ze wel seks, maar geen relatie mee hebben. Voor corona was dat nog 28%.
Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de gevolgen van deze ‘ijstijd’. Het is, in aanloop naar Valentijnsdag, ‘De Week van de Liefde’ (8 t/m 12 februari). Genoemde organisaties roepen docenten op om met scholieren in gesprek te gaan over daten en seks. De lesmethode ‘Lang leve de liefde’ helpt daarbij. Ook masturbatie is daarbij een onderwerp, want een goede seksuele ontwikkeling begint natuurlijk bij jezelf en je kunt de kou van de crisis en de vorstperiode ermee verdrijven. Voorts is er een speciale editie van de podcast Sense Talk. Hierin praten jongeren over liefde en seksualiteit in tijden van corona.