Eindelijk mooi weer deze week. April en mei, waren in tegenstelling tot de jaren hiervoor, ditmaal koud, nat en daardoor ook donker. Pas nu in juni is de zon winnaar geworden. En waar word ik op getrakteerd in mijn (overigens zeer aangename) buurtje? Juist ja: broodje crematorium!
Mannen weten ineens weer waar hun schorten hangen, vrouwen spoeden zich naar de supermarkt en slager: er moet vlees op de BBQ, want daar vraagt het weer om. Is daar een wetenschappelijke verklaring voor dan? Nou, hooguit een psychologische.
Tussen de oren
Barbecueën doe je doorgaans in de tuin, met familie, vrienden, buren. Het draait niet zozeer om de manier van eten bereiden, maar vooral om de hele ambiance, zegt consumentenpsycholoog Herman Konings in Quest. “Bij een barbecue nodigen we vrienden uit met wie we de hele avond samenzijn. Zo creëer je thuis het vakantiegevoel. Dit gevoel hoort ook bij de zomer en daarom associëren we een barbecue met mooi weer. In de winter kun je ook wel barbecueën, maar dan mis je die zomerse zorgeloosheid.” Het is zorgeloosheid die ons de manier waarop we omgaan met flora, fauna en milieu doet vergeten. In huis eten we wat verfijnder en besteden we meer aandacht aan het tafeldekken. “Bij het barbecueën komen er ineens plastic borden tevoorschijn” constateert Herman Konings.
Boeren, burgers en buffels
De productie van een pondje vlees kost 11.250 liter water. Daarom is dierlijk eten (meer nog dan vliegverkeer) de belangrijkste bijdrage aan de opwarming van de aarde. Bio-industrie is de grootste vijand van Moeder Natuur. “Schijt aan”, kun je natuurlijk denken. Echter dat is niet het enige. Van vlees eten word je warm. Herinner je je de klamme, slapeloze nachten na die zwoele zomeravond met veel worstjes, burgers en hamlappen? Waarschijnlijk gaf je de temperatuur buiten de schuld. Echter: jouw persoonlijke binnentemperatuur is er debet aan.
Diepvries
Het woord ‘eskimo’ betekent vleeseter. En dat is niet voor niets. In de zeer koude zônes waar de Inuits wonen, groeit bijna niets. Ze leven al eeuwenlang van de jacht en eten voornamelijk vlees en vis. De winter op de poolcirkel duurt zo’n 9 maanden en een groot deel van die tijd blijft het ook nog eens donker. Veel vet (zeehonden-)vlees eten houdt hen dan warm en levend. In de zomer wordt er weinig gejaagd. Dan worden er planten, kruiden, besjes en andere vruchten gegeten. Die worden dan tevens onder de permafrostlaag gestopt om in de winter ook nog een ietsie-pietsie aan vitamientjes binnen te krijgen. Eskimo’s zijn niet gek, ze luisteren heel goed naar hun lichaam. Ze wijzen dan ook naar hun voorhoofd als je ze vertelt dat je aan de ‘dooie beesten’ gaat na een warme dag.
Kwikvis
Ik kan je als vegetariër vertellen dat ik nimmer zo lekker slaap als tijdens hittegolven en dan ook nog eens onder een dekbedje. Tot niet zo lang geleden at ik nog weleens vis, schaal- en schelpdieren. Inmiddels ben ik daar om zowel gezondheids- als milieuredenen ook mee gekapt. Gek? Nou nee! Robbie Williams (ja die van ‘Let me entertain you’) was net als ik een pescotariër. Hij at geen vlees, maar tonijn, octopus, zeevruchten. Eender wat er te vangen was in de zee, hij at het tot een paar jaar geleden bij de vleet. “Ik at 2x per dag vis”, vertelt hij aan bij Radio X. “Daardoor had ik plots de ergste kwikvergiftiging die artsen ooit hadden gezien. Hadden ze dat niet ontdekt, dan was ik doodgevallen.” Kwik heeft namelijk de akelige eigenschap niet voldoende afgevoerd te worden in het lichaam. Er was bij Robbie dan ook een enorme stapeling ontstaan. Meteen na de ontdekking zwoer hij de vis af. Hij stapte over op een veganistisch dieet. “Een dag later at ik alleen nog plantaardig voedsel.”
Om te grillen
Ook ik vind in de buitenlucht culi doen fantastisch. De puntpaprika’s, maiskolven en zoete aardappelen smaken dubbel zo lekker als wanneer ze binnen op de grillplaat zijn klaargemaakt. Ook ik ben dus met het ‘buitenluchteffect’ behept. Hoewel ik de meeste vleesvervangers niet bijzonder vind (ik eet waarschijnlijk al te lang geen vlees om behoefte te hebben aan iets dat daarop lijkt), bak ik voor anderen soms weleens iets van de vegetarische slager bruin. ‘Kipstuckjes’, ‘speckjes’ en vegaburgers zijn met bepaalde kruiden echt niet te onderscheiden van hun ooit levende broertjes en zusjes. Daarbij: als je in de vitrines kijkt van de vleesafdelingen moet je signaleren dat alles wat er ligt al ruimhartig door de Verstegen-, Calvé- of Silvo-badjes is gegaan. Het argument dat sommige vleeseters hanteren om niet aan de dierloze alternatieven te gaan is “maar echt is altijd gezonder dan iets wat kunstmatig is gefabriceerd” kan ik dus gevoegelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Daarbij: mensen die veganistisch, vegetarisch of flexitarisch leven, letten meestal beter op de (verplichte) ingrediëntenlijst van producten dan de omnivoren. Nadeel is wel dat je boven de 40 jaar altijd je leesbril paraat moet hebben tijdens het winkelen.
Hips
En dan moet ik het toch ook nog even hebben over ‘wijnen, wijnen, wijnen’. Dankzij de familie Meiland is dit niet louter nog een meervoudsvorm, maar ook een werkwoord geworden. Ik houd niet zo van overheidsbetutteling, maar op warme dagen is het advies ‘Geniet, maar drink met mate’ op z’n plek. Wie kent niet het verhaal van de Russische vuilophalers? Zij halen ieder jaar in het voorjaar, wanneer de dikke laag sneeuw en ijs wegsmelt, uit de straten van Moskou, Petersburg en Omsk, de lijken van de alcoholisten vandaan. Die laatsten zijn niet gestorven door een leveraandoening, maar omdat zij dankzij de grote hoeveelheden drank in hun lijf de kou niet meer voelden en simpelweg in slaap dommelden en bevroren. Yep: iedereen weet het, alcohol verwarmt ons.
Hallo energiebedrijf!
Vlees gecombineerd met alcohol verteert sneller. Daar is het wijnarrangement van de Franse keuken op ingericht. Witte wijn bij de vis, rode wijn bij vlees en nog iets sterkers als wegspoelertje bij het dessert. Het menselijk lichaam zet bij gevolg de thermostaat op vol. En dan vind je het gek dat je niet kunt slapen in de zwoele zomernacht? Uiteraard spinnen de elektrowinkels hier garen bij. Ik zie steeds meer mensen die zich voor die paar hete dagen per jaar een airco laten aansmeren. Oeps, de energieleverancier houdt het ook bij. Als je echt vindt dat je huis te warm wordt, doe dan overdag de ramen en de deuren niet open, maar juist dicht.
Plakseks? Doen!
Zonlicht maakt vitamine D aan en dit stimuleert de productie van het hormoon testosteron, dat onmisbaar is voor het libido van zowel mannen als vrouwen. Maar het zorgt voor meer. Sperma krijgt een voorsprong op het gebied van beweeglijkheid, snelheid en het vermogen om een rijp eicelletje te vinden. Voor diegenen die (nog) niet aan kinderen willen denken, betekent dit: extra veilige seks, maar voor paren die een (groter) gezin ambiëren, is er vooral zomers werk aan de winkel. Plakseks en zweten zegt u? Dat weegt niet op tegen de voordelen. Je verbrandt meer calorieën tijdens zweetseks, het verhoogt het gevoel van ‘wij zijn één′ omdat alle lichaamsdelen lijken samen te smelten, het zorgt voor nieuwe sensaties als zoute zoenen en zweet (en vooral de daarbij vrijkomende feromonen) die werken als afrodisiaca. Hoe meer groente en fruit je consumeert, hoe smakelijker je transpiratieluchten worden!
UV
Baggerbruin worden, zoals in het vorige millennium, is gelukkig uit de mode. Maar voor degenen die toch nog een beetje de zon willen aanbidden: realiseer je dat je lichaam vertraagd reageert op UV-licht. Je voelt pas later op de dag die zon nabranden. En last, but not least: een voedselvergiftiging loopt een vega-mens niet op! Vleesloze inspiratie is er voldoende, zoals HIER en HIER. Ik wens u nog een lange, zwoele en uitgeruste zomer toe!
Illustratie: Pixabay