De 4-delige Netflix-documentaire Jeffrey Epstein, Filthy Rich schetste een ontluisterend beeld van vrouwenuitbuiting op grote schaal, die jarenlang kon voortduren. Naast het feit dat duidelijk is dat hij een veelkoppig, onverzadigbaar monster was, wordt duidelijk Epstein vanuit zijn jetset-wereld juist meisjes ronselde van onderuit de samenleving. Met geld en luxe lokte hij armlastigen in de val.

Daar had hij hulp bij nodig. Die kwam van zijn (ex-) partner, goede vriendin en bovenal “madam” Ghislaine Maxwell. Over haar is op datzelfde Netflix momenteel een special van ruim 100 minuten te zien.

Grote namen

Jeffrey Epstein was nimmer te beroerd om namen te noemen van andere mannen die hij op z’n feestjes en langduroge verblijven op zijn privé-eiland ontving: Donald Trump, Bill Clinton en prins Andrew, de jongere broer van de huidige Koning Charles III van Groot Brittannië. Dat heeft de prins geweten, want inmiddels is hij van vele medailles en erefuncties ontdaan. De link tussen Andrew en Jeffrey Epstein werd gelegd door Ghislaine Maxwell zelf. Als leeftijdgenoten kenden ze elkaar al zo ongeveer al hun hele leven, middels het Britse society-netwerk, waar beide graag geziene gasten waren.

De facilitator

Maxwell is de enige waarvan Epstein altijd heeft beweerd dat ze niets met zijn sexcapades te maken had. Daar had hij reden toe, want in de praktijk is zij net zo schuldig aan georganiseerd seksueel misbruik als hij. Hij had het geld, zij de contacten. Toen Epstein in 2019 dood in zijn cel lag, werd de jacht op Ghislaine Maxwell volop geopend. Jeffrey Epstein fungeerde als een mysterieuze figuur die zich in de hoogste kringen van de maatschappij begaf; hij schijnt miljarden te hebben verdiend als investeerder voor de allerrijksten der aarde.

Lady Ghislaine & de prins

Ghislaine Maxwell was vanwege haar achtergrond een stuk minder anoniem. Ze is de jongste van 9 kinderen uit het gezin van de schatrijke Britse mediamagnaat Robert Maxwell. Ze geniet haar opleiding aan prestigieuze kostscholen en aan de Universiteit van Oxford. Haar vader is een schuinsmarcheerder die zijn echtgenote veronachtzaamt, in gezelschap vernedert en openlijk met jonge vrouwen de lakens deelt. Hoewel hij zijn gezin met harde hand regeert, is Ghislaine zijn lievelingetje. Zijn zeejacht ‘Lady Ghislaine’ draagt niet voor niets haar naam. Extra wrang daarom is dat vader Maxwell in 1991 dood wordt gevonden nabij de Canarische eilanden, vlakbij het luxe schip met zijn dochters naam. De politie beschouwt zijn dood als een ongeluk en ook de familie laat niet na dit te benadrukken. Maar enige tijd later wordt bekend dat Maxwell senior schulden had en zijn rekeningen betaalde met het pensioengeld van zijn werknemers.

Een monsterverbond

Ghislaine is haar vader kwijt, de man tegen wie ze opkeek, haar beschermheer, haar werkgever en vooral ook: haar pinautomaat. Ze heeft nog nimmer financieel zelf iets hoeven beslissen en nu er weinig te erven blijkt, vertrekt ze gedesillusioneerd naar de Verenigde Staten. In New York ontmoet ze Jeffrey Epstein en al snel wordt hij de vervanger van vader Maxwell. In het begin lijkt het voor de buitenwereld nog een ‘normale relatie’, maar al snel laten ze weten ‘gewoon’ vrienden te zijn, die het leuk vinden om samen feestjes voor ’the rich and famous’ te organiseren. Ghislaine’s kostje is gekocht, maar daar moet ze wel wat voor doen. Epstein heeft ‘een afwijking’ waardoor hij driemaal daags een orgasme behoeft, vertrouwt zij een aantal intimi toe. Dat ze er hoogstpersoonlijk voor zorgt dat hij middels talloze zeer jonge vrouwen ook daadwerkelijk aan z’n trekken komt, blijft lange tijd in nevelen gehuld.

Massages

De Britse, in New York graag geziene socialite, is in feite een hoerenmadam, zo zou later blijken. De (vaak) minderjarige meisjes zouden door haar zijn uitgenodigd in huizen van Epstein in New York, Palm Beach, Santa Fe en Londen om hem massages te geven. Wel met ‘happy endings’, want tijdens deze ‘behandelingen’ zou hij de meisjes, waarvan velen nog maagd, seksueel misbruikt hebben. Ghislaine Maxwell was daarbij aanwezig en deed geregeld ook mee. Voorts leent Epstein de vele meisjes, als trofeeën uit aan zijn invloedrijke vrienden.

Tegen de lamp

Pas in 2006 wordt voor het eerst een rechtszaak tegen Epstein aangespannen: hij zou zeker 40 minderjarige meisjes hebben betaald voor seks. De serie-verkrachter blijft benadrukken dat Ghislaine Maxwell hier niets mee te maken heeft. Nadat hij in 2008 een schikking met de aanklagers sluit, wordt hij uiteindelijk maar voor één zaak berecht en veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan hij er 13 uitzit in huisarrest. Met veel van zijn slachtoffers treft Epstein, zonder tussenkomst van de rechter een financiële regeling met zwijgplicht. Iets dat we ook zagen bij Harvey Weinstein.

Ghislaine gaat groen doen

Het wordt Ghislaine Maxwell te heet onder de voeten en ze zint op iets dat haar een ‘goede naam’ kan opleveren. Volgens vrienden en kennissen is dat de reden dat ze in 2012 het TerraMar Project opzet, een stichting voor het behoud van de oceanen. Maxwell spreekt op diverse internationale conferenties en bij de Verenigde Naties over deze ‘groene’ beweging. Er komen echter weinig echt van de grond. Na de arrestatie van Epstein in juli 2019 doekt ze de stichting op en lijkt ze van de aardbodem verdwenen.

Op de vlucht

Er gaan vele geruchten. Ze zou in Parijs of Londen wonen, ze heeft immers een Frans, Brits én een Amerikaans paspoort, maar ze blijkt uiteindelijk met contant geld een huis op het platteland van New Hampshire gekocht te hebben. Daar wordt ze op de ochtend van 2 juli 2020, een klein jaar na Epsteins dood, door een team van de FBI ingerekend. Ghislaine Maxwell heeft willens en wetens haar ziel verkocht aan de duivel. Omdat ze niet zonder een sterke man aan haar zijde kon en omdat ze haar jetset-leven niet wilde opgeven, blokkeerde ze haar geweten, voor zover ze dat al had. Ze leverde jarenlang dagelijks de prooien voor het roofdier dat haar daarvoor ruimschoots betaalde.

Getuigenissen

De docu ‘Ghislaine Maxwell: Filthy Rich’ schakelt voortdurend tussen heden en verleden. Om te eindigen tijdens de rechtzaak en de veroordeling. Een 12-koppige jury achtte Maxwell in december 2021 schuldig aan medeplichtigheid aan het seksueel misbruik door Epstein. Vier van de vele slachtoffers getuigden. Twee deden dat anoniem, een onder haar voornaam Carolyn en een met haar volledige naam. De vrouwen waren destijds allemaal jonger dan 17 en de jongsten waren 14 jaar oud op het moment dat Maxwell hen benaderde en uitnodigde in Epsteins over de wereld verspreide huizen, waar het misbruik plaatsvond.

Berooid

Zelf weigerde Ghislaine Maxwell te getuigen, maar hield haar onschuld vol. Haar verdediging beweerde dat ze als zondebok werd gebruikt, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kon worden gehouden voor zijn daden. De advocaten lieten, na de schuldigverklaring door de jury en het vonnis van 20 jaar door de rechter, weten hoger beroep te zullen aantekenen. Maar het ziet er voor de inmiddels bijna 61-jarige niet bepaald rooskleurig uit. Haar rijke vrienden helpen haar niet aan de 1 miljoen dollar die ze nodig heeft voor zo’n hoger beroep, waardoor enige kans op vrijheid verder weg lijkt dan ooit. Haar vervreemde echtgenoot Scott Borgerson, die Ghislaine in 2016 huwde en die haar verliet toen ze gearresteerd, beheert vrijwel elke cent van haar, maar lijkt niet bereid om geld te fourneren.

Gehate vrouw

Na haar arrestatie in juli 2020 werd ze naar het Metropolitan Detention Centre in New York gebracht. Maar daar voelde ze zich erg onveilig. Na vele klachten werd Ghislaine afgelopen zomer verplaatst naar een gevangenis in Florida. Ze wordt er beter behandeld en voelt zich er veiliger, maar daar hangt wel het prijskaartje van ‘nog minder vrijheid’ aan. “Gevangenissen zijn gevaarlijk. Ik zou iedereen aanraden om al het mogelijke te doen om de gevangenis te vermijden!” Aldus laat Ghislaine Maxwell optekenen door journaliste Daphne Barak, die bezig is met een documentaire over het leven van de momenteel één van de meest gehate vrouwen ter wereld.