D66 met een vrouw als lijsttrekker de grootste partij van Nederland

1 op de 6 kiezers is bereid om op een andere partij te stemmen, als dit oplevert dat er meer vrouwelijke politieke kopstukken komen in Nederland. Zo blijkt uit onderzoek van Ipsos en WomenInc. We zijn dringend toe aan een vrouwelijke lijsttrekker bij een regeringspartij, vindt ook het Els Borst Netwerk die bestaat uit vrouwelijke politici van D66. Een verkiezingscampagne waarin namens de regeringspartijen alleen mannen op de poster staan? Dat is zo niet 2020, geven zij aan. Hun eigen partij zou het goede voorbeeld moeten geven, zo laten zij weten in een opiniestuk dat vandaag in het AD is gepubliceerd.

Coronatijd = vrouwentijd
“Wij vinden onszelf progressief, maar wij hadden nooit een vrouwelijke premier. We worden voorbijgestreefd door Nieuw-Zeeland, België, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Finland.” In de coronacrisis hebben juist vrouwen sterk leiderschap laten zien, zo blijkt uit de cijfers wereldwijd.

Sigrid of Kajsa
D66 staat aan de vooravond van hun lijsttrekkerverkiezingen. Zowel de huidige fractievoorzitter Rob Jetten als minister Sigrid Kaag moeten nog officieel beslissen of zij zich kandidaat stellen. In het eerder genoemde manifest worden niet expliciet namen genoemd, maar is voor de kandidatuur van Kaag en/of Kajsa Ollongren een flinke steun in de rug.

Rolmodellen
“De wens voor vrouwelijk leiderschap is breed gedragen. Het zijn veel jongere vrouwen binnen de partij die met deze oproep komen”, aldus Elise van Zeeland, voorzitter van het Els Borst Netwerk. “We krijgen veel reacties van vrouwen én mannen, die net als wij vinden dat D66 moet laten zien dat het kan.” Ook vinden de D66-vrouwen dat meisjes in Nederland rolmodellen verdienen, zodat zichtbaar wordt dat politiek leiderschap ook voor hen is weggelegd.

Een vrouw bij de TV-debatten
Of Rob Jetten zich beter meteen kan terugtrekken uit de strijd, zover willen de ondertekenaars niet gaan zegt Van Zeeland, die voorheen op het Binnenhof werkte als zijn politiek assistent. “Jetten doet het onwijs goed als fractievoorzitter. Maar CDA, VVD en ChristenUnie stevenen al af op een mannelijke lijsttrekker, net als PvdA en GroenLinks. Wij zijn de enige regeringspartij die nog de mogelijkheid heeft te zorgen dat er straks bij de tv-debatten ook een vrouw bij staat.” Jetten kan volgens het manifest andere belangrijke taken op zich nemen, aldus het manifest.

De grootste
De Tweede Kamer Verkiezingen staan gepland voor woensdag 17 maart 2021. Het heet VOLKSvertegenwoordiging, maar op dit moment zijn slechts 49 van de 150 leden vrouw. Alsof tweederde van onze bevolking man is. De partijen DENK, Forum voor Democratie en de SGP zijn zelfs complete mannenbolwerken in het Haagse. Met een vrouw als lijsttrekker zien de D66-vrouwen zelfs kans om de grootste partij van Nederland te worden. En dat ondersteun ik vanaf deze plek natuurlijk van harte.

De ZIJ-kant van de macht
Politicologe Julia Wouters zocht ook naar een verklaring voor het feit dat het aantal vrouwen in de Nederlandse politiek nog zo laag is. In haar boek ‘De ZIJ-kant van de macht’ beschrijft ze hoe het nu in de politiek werkt, en wat vrouwen én mannen moeten veranderen om er samen wél een succes van te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *