Samen haalden de PVV (17), FvD (8) en JA21 (3) maar liefst 28 zetels bij deze verkiezingen, maar dat zouden bij elkaar ook nog weleens 30 volksvertegenwoordigers kunnen worden. Daarmee doet nieuw-rechts het beter dan ooit.

Het blok harkte zelfs evenveel of meer binnen dan in het krankzinnige jaar 2002, toen de partij van de net vermoorde Pim Fortuyn (LPF) en Leefbaar Nederland samen 28 zetels haalden. Het betekende destijds een aardverschuiving in de nationale politiek. Het complete blok van nieuw rechts is nu ook groter dan in 2010, toen Geert Wilders in zijn eentje 24 zetels haalde.

Links en rechts: snollebollen maar

Alhoewel de verdeling links vs rechts in de politiek natuurlijk sinds het begin van dit millennium wel totaal anders is geworden. Daar waar in de vorige eeuw de arbeiders en de minima vooral voor de klassiek linkse PvdA gingen, lijkt het er nu op dat deze doelgroepen juist op rechts stemmen. Omdat er in de partijprogramma’s zowel klassiek rechtse als klassiek linkse elementen zitten, wordt dit tegenwoordig wel aangeduid met de term ‘Snollebollisering’: een verwijzing naar het nummer van de feestband Snollebollekes ‘Links, Rechts’.

Gelezen?

Wat ik me toch heel erg afvraag is of al deze stemmers op PVV, FvD en JA21 de partijprogramma’s hebben gelezen voor zij hun keuze maakten. Zouden zij zich realiseren dat het impliceert dat zij achter een beleid staan dat echt antisociaal, niet-milieubewust en xenofobisch is?

Knoflookvreters

Immers: immigranten moeten zoveel mogelijk ‘de wegwezer maken’, vluchtelingen moeten vooral in hun lekkende tenten op Moria blijven en de grenzen van ons kleine kikkerlandje moeten weer bewaakt worden zoals dat het geval was vlak na WOII. Een Verenigd Europa gaat (‘met al die knoflooklanden erbij’) immers ten koste van de portemonnee van onze ‘eigen’ Nederlanders.

Al een halve eeuw geleden

Daarbij: die wilde spinnenverhalen over de toekomst van onze planeet zijn ook zwaar overdreven. Wat dat betreft is rechts niet veranderd. Toen rond 1970 ‘De club van Rome’ opgericht werd door Europese wetenschappers om hun bezorgdheid over de toekomst van de wereld voor het voetlicht te brengen, werden zij vooral in rechtse kringen genegeerd. We werden gewaarschuwd voor onze expansiedrang, ons consumentisme en de aanslag die we daarmee pleegden op de gezondheid van de aarde. En daarmee op de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen.

COVID 19

We zijn nu een halve eeuw verder en zitten middenin een pandemie. Redelijkerwijs zou je denken dat we met z’n allen toch zouden moeten toegeven dat we dit over onszelf hebben afgeroepen. Eigenlijk had alleen de Partij voor de Dieren een wetenschappelijk onderbouwde uitleg voor het ontstaan van zoönosenin haar partijprogramma staan. Met daarbij tevens een visie hoe we ons door veeboeren, (vlucht)verkeer en industrieën vervuilde land nog enigszins kunnen sparen voor de volgende generatie. Echter: dat is wel een erg ‘ongemakkelijke waarheid’. Of in de woorden van Greta Thunberg die als 16-jarig meisje de VN toesprak: “Hoe durven jullie. Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden. Mensen lijden. Mensen sterven. Volledige ecosystemen storten in en het enige waar jullie over praten is geld en economische groei.” Maar Greta wordt door klimaatontkenners met een potje bier in de hand weggezet als ‘die autistische gekkin.’

“Ik zie geen virus, jij wel?”

De term ‘leefbaar Nederland’ heeft sinds 2002 een hele andere betekenis gekregen. Want wat schetst mijn verbazing op verkiezingsavond 2021? De zogenoemde ‘Vrijheidscaravaan’ van FvD trok door onze hoofdstad. Ik heb zelden het woord ‘vrijheid’ zo misbruikt zien worden. Honderden mensen op een kluitje. Een virus? Waar dan. Een vaccinatie? Ik ben toch zeker baas over mijn eigen lijf! Oftewel: een dikke vinger naar de medemens en de gezondheidszorg vanuit egoïstische motieven. IKKE IKKE en de rest kan stikken. Ook de vluchtelingen op Lesbos en dat ‘dorre hout: sterf maar lekker af!’ Want IK (of WIJ) hebben zin in een feestje met heel veel SELFIEs en drank. Schijt aan anderhalve meter, schijt aan mondkapjes. Wij zijn de Snollebollekes: ‘links en rechts tegelijk, als het ons maar goed uitkomt!’

‘De kritische prikkers’

En dan te bedenken dat FvD zijn stemmenwinst mede te danken heeft aan de kiezers uit de alternatieve en orthodox-christelijke milieus. Mensen die respectievelijk een heilig geloof hebben in de ‘zelfheling van het lichaam’ en in ‘god de almachtige die zijn eigen plan voltrekt met de mensheid’. Ergo: hun leiders en rolmodellen spoorden hun peergroups aan om toch vooral aan FvD te denken. De bevindelijk gereformeerden deden dat vanaf de kansel of vanuit hun mannenbroeders-holen. De RBCZ, de overkoepelende organisatie van complementaire & alternatieve geneeswijzen deed dat gewoon direct in een mail aan haar leden met de volgende tekst: “RBCZ is geen kieswijzer en wij brengen ook geen stemadvies uit! DENK (dhr. Kuzu) en Forum voor Democratie (dhr. Van Haga) verdienen een vermelding, aangezien zij de enige 2 partijen zijn die in de tweede kamer hebben gepleit voor het openhouden van de complementaire zorg.”

Eigen volk eerst

Marius Engelbrecht, bekend in dit wereldje, maar gelukkig ook universitair onderlegd sprak er zijn verbijstering over uit op zijn Facebook-account . “Forum, met Thierry Baudet en Wybren van Haga, is het meest consequent tegen de coronamaatregelen en dat spreekt mensen in het alternatieve circuit aan. Een proteststem dus, maar wel een met een prijskaartje. Een stem voor Baudet is ook een stem voor racisme, voor antisemitisme en vreemdelingenhaat, voor ‘eigen groep eerst’. En het is een stem tegen klimaatbeleid.
Hoe is dit te verenigen? Alternatieve en spirituele mensen, die waren toch juist vóór schone lucht, vóór een schone aarde, voor een wereldomspannend bewustzijn en solidariteit met armere landen en andere culturen. Dan zou je toch zeggen dat racistische en milieuonvriendelijke standpunten je afschrikken. Maar zo is het niet. Sinds ze zich in coronascepsis hebben vastgebeten, is het onder alternatieve genezers, coaches en lichtwerkers niet meer vreemd om klimaatscepsis te omarmen en racisme te gedogen. Meestal niet openlijk maar via allerlei complotfantasieën.”

Racisme en seksisme in een zee van hartjes

Collega Marie Meeusen analyseerde de opkomst van deze ‘conspirituality’ in de Lage Landen. Daarover schrijft de in Nederland woonachtige Vlaamse een scherpzinnig artikel op DeWereldMorgen. Zij verbaast zich over het aantal personen met aanzien en veel volgelingen in het alternatieve circuit. Eveneens snollebollisering, omdat deze mensen meestal van linkse signatuur waren en nu centrumrechts in de armen sluiten. “Zowel Willem Engel, Tijn Touber als ‘Vrouwen voor Vrijheid’ prediken over deze parallelle universa, lekker apolitieke plekken waar racisme en seksisme bedolven worden onder zeeën van hartjes, zogenaamde vrijheidsstrijd en smakeloze verbindingspraat.” In de door haar zo genoemde ‘samenzweving’ signaleert Marie Meeusen dat complottheorieën verweven worden met antivaxx-denken en kritiek op coronamaatregelen. “Zo groeit een antidemocratisch wereldbeeld, waarin het vertrouwen in overheid, media en wetenschap verdwijnt ten faveure van ‘onderzoek’ in de online fabeltjesfuik (zie Arjan Lubach, red.) én een onwrikbaar geloof in eigen intuïtie. In de kern van dit complotdenken dat over lands- en continentsgrenzen een beetje aangepast wordt, tref je steeds opnieuw racistische ideeën aan, die ook dankbaar uitgebuit worden door partijen als PVV en Forum voor Democratie.”

Poen voor een witte baby

En dan de zogenaamde ‘zware gereformeerden’, de klassieke SGP-stemmers. Wat drijft hen om hun stem uit te brengen op de zeer wereldse lavendelsnuiver van de grachtengordel? Behalve hun gedeelde vaccinatiehaat vinden ze elkaar in de gemeenschappelijke afkeer voor multicultureel en multireligieus gedachtengoed en als gevolg daarvan is er ook eensgezindheid op het gebied van een dikke NEE tegen Europa. Het blank houden van Nederland wordt in het SGP- verkiezingsprogramma verwoordt door het pleiten voor een bonus €1000,- bij de geboorte van een eventueel 4e kind in een gezin. Met name jonge SGP’ers zien in Baudet een ‘breekijzer’ om in Den Haag de macht van de door hen zo gehate cultuurelite omver te werpen en Nederland terug te leiden naar een landsbestuur met blanke waarden en normen.

Welkom bij de voorstelling ‘Me, Myself & I’

Dacht ik naïef in 2017 bij de oprichting van FvD nog te maken te hebben met een soort van ‘PVV-light’, inmiddels is duidelijk geworden dat de Baudetterianen juist extremer zijn in hun gedachtengoed. De derde en laatste groep die de partij van 2 naar 8 zetels stuwde, bestaat dan ook uit voormalige PVV’ers voor wie het allemaal nog wel een tandje ik-gerichter kon. De ‘selfie-samenleving’, oftewel de ‘Me, Myself & I’-maatschappij.

Beeld: Snollebollekes