Ik lees de laatste tijd steeds vaker artikelen in de media over paren die geen of weinig seks meer hebben met elkaar. ‘Het is op’, zeggen ze dan. Of ‘ik ben te druk’. Afijn, je kunt het zelf allemaal wel invullen. Die ene over ‘die hoofdpijn’ laat ik maar even weg. Maar weinig seks of geen seks of slechte seks luiden 9 van de 10x wel het einde in van een relatie.

Denk Darwin
Verliefdheid en passie vormen een fantastische truc van de natuur. Je vindt elkaar helemaal top, dankzij ‘de roze bril’ zie je elkaars tekortkomingen niet en je wilt de hele dag wel samen zijn. En misschien wel 3x daags seks. Dat is immers een fantastische evolutionaire boost. Want nageslacht. Denk Darwin. Verliefdheid en seks maken langzaam maar zeker plaats voor vriendschap en intimiteit. Zeker als de voortplanting gegarandeerd is. Hoe ouder mensen worden en hoe langer ze in een relatie zitten, hoe minder hun libido.

Harde cijfers
Dat blijkt uit onderzoek door de University of Southampton en University College London onder 5000 mannen en 6700 vrouwen tussen de 16 en 74 jaar. Vrouwen (34%) raken dubbel zo vaak hun trek in seks kwijt als mannen (15%). Vrouwen tussen de 55 en 64 jaar hebben gemiddeld het laagste libido. Het minste interesse hebben degenen, die in het jaar ervoor drie of meer partners hadden, samenwonen met kinderen onder de vijf jaar en niet dezelfde seksuele voorkeuren delen met hun partner.

Slechte verbale en lijfelijke communicatie gaan hand in hand
En het is niet altijd de vrouw die geen zin heeft in seks. De leeftijdscategorie waarin mannen het minst interesse tonen in hun seksleven ligt tussen de 35 en de 44 jaar, vaak de drukke tijd in het leven van mensen met werk en gezin. Juist jonge kinderen thuis vormen een afknapper. Zowel mannen als vrouwen geven aan dat slechte communicatie en een gebrekkige emotionele connectie tijdens het vrijen grote boosdoeners zijn.

Ochtendseks?
Een bekende quote op dit gebied is: ‘seks begint al ’s ochtends bij het ontbijt’. En dan niet de daad (ja, nogmaals wél als je de roze bril nog op je neus hebt), maar het voorspel. Intimiteit leidt tot seksualiteit zeggen veel vrouwen. Bij mannen is dat vaak andersom. Zij worden intiem na de seks. Dat betekent dus twee dingen. Namelijk dat de mate van connectie overdag veel voorspelt over de eventuele vrijpartij van de avond (of ’s nachts of ’s morgens vroeg natuurlijk). En ‘use it or lose it’. Deze uitspraak van de beroemde seksuologe Dr. Ruth impliceert dat als je helemaal stopt met fysiek zijn met elkaar, dat de relatie dan vanzelf opdroogt.

Dipjes zijn normaal
Er bestaat geen stel in de hele wereld niet dat 20 jaar lang met dezelfde intentie en in dezelfde mate seks blijft bedrijven. Nogmaals: het libido is het hoogst aan het begin van een relatie, de seks wordt vaak na een aantal jaren beter (omdat je elkaar dan ook lichamelijk goed kent), maar op den duur kunnen er wel 1000 dingen in staan tussen droom en daad.

Seksuologe Tracey Cox geeft een aantal zeer praktische tips om het vuur (of het vlammetje) aan de gang te houden.

* Koester je nachtrust. Een verstoord of slecht slaappatroon leidt tot een verlaagde testosteronproductie. Dit sekshormoon speelt een belangrijke rol bij de lustbeleving bij mannen én vrouwen.

* Neem verantwoording voor je eigen behoeftes . Verwacht niet dat je partner kan ruiken of en waar je op dat moment zin in hebt. Maak hem of haar duidelijk wat je opwindend vindt.

* Laat je fantasie de vrije loop. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen wanneer je gedachten tijdens de seks afdwalen, zelfs als je fantaseert over iemand anders. Uit rondvragen blijkt dat meer dan 70% van de mensen dit weleens doet om hun seksleven fris te houden.

* Doe water bij de wijn. Heb je geen zin in penetratie? Geniet dan samen van orale seks of versterk je band door op z’n minst naakt te knuffelen, strelen en slapen.

* Probeer seks in het alledaagse niet te ontwijken. Het is niet zo gek dat mensen met een laag libido hun ogen afwenden van alles wat seks gerelateerd is, zoals een vrijscene op TV. Blijf kijken!

* Weet wat je wilt, zowel voor, tijdens als na het vrijen. Als je iemand bent die eerst behoefte heeft aan wat relaxen, durf dan om een massage te vragen, of neem samen een douche of bad.

* Probeer je bioritme af te stemmen op dat van je partner. Een nachtegaal met een leeuwerik? Wissel dan af tussen ochtendseks en een nachtelijke vrijpartij. Of kies eens spontaan voor het middaguur.

* Voorkom sleur. Seks is zo veel meer dan recht op en neer. Zeker voor vrouwen is dat vaak niet voldoende om klaar te komen. Als vrijen een saaie bedoening is, is het geen wonder dat je niet staat te trappelen om in weer samen in bed te duiken. Hoe meer afwisseling, hoe meer interesse.

* Seks heeft een ontspannende werking, maar tijdens het vrijen zelf kun je beter alert blijven. Concentreer je op de erotische prikkels en op dat wat je partner behoeft en span de bekkenbodemspieren op om de kans op een orgasme te vergroten en het intenser te maken.

* Stimuleer jullie lustcyclus. Hoe meer bevredigende seks je hebt, hoe meer je weer zal willen. We vergeten snel hoe essentieel vrijen is. Van samen in je oudste kloffie op de bank hangen met junkfood wordt niemand opgewonden. Maar van een gezonde maaltijd, een weinig wijn en je (zowel van je uiterlijke als innerlijke) beste kant laten zien, kan maar zo de vlam weer in de pan slaan.

* Praat over je gezamenlijke passies. Van theater tot aan reizen die jullie nog willen ondernemen en natuurlijk muziek: wat kan er nou opwindender zijn dan de juiste klanken? Voila een van mijn favorieten. (momenteel ook weer hot onder jongeren)

Have fun!

Geef een reactie