“Het is een nacht die je normaal alleen in films ziet”, zong Guus Meeuwis al in de vorige eeuw. De liefdes- en seksscènes op het (thuis-)bioscoopscherm zien er meestal perfect uit, zonder dat we eigenlijk ook maar iets echt te zien krijgen. Een vaak smaakvol gepresenteerde illusie die in onze eigen slaapkamers tot de desillusie van sukkelseks leidt.

We leven in een visuele wereld, meer dan ooit. Zeiden wetenschappers in de 80’er jaren dat 70% van de prikkels die ons bereiken via onze ogen tot ons komt, tegenwoordig is dat waarschijnlijk al wel 80%. Zo bepalen uiterlijkheden van acteurs, (rol)modellen en anderen om ons heen wat we mooi vinden of hoe we vinden dat we eruit zouden moeten zien. Dat geldt ook voor seks. Die is in pornofilms 9 van de 10 x rechttoe, rechtaan rampetamp en ieder weldenkend mens zal zeggen dat dit irreële beelden zijn. Edoch: we worden er door beïnvloed. Dat is bij speelfilms en series uiteraard nog meer aan de orde. Maar sukkelseks en gepruts, laat staan ‘au, au, au’ kom je daarin niet tegen. Er is aantrekkingskracht, gezoen, vaag gedoe onder de lakens, handen meestal erboven, dan even worden de hoofden rood en bezweet en vervolgens is er een gezamenlijk orgasme en uitpuffen maar. Daarna ‘leeft iedereen nog lang en gelukkig’. En dat in 2020. Daarom besloten twee Britse vrouwen tot ‘The Clit Test’.

Hiervan komen wij niet klaar!

Het probleem is namelijk dat er nog steeds voornamelijk wordt gefocust op heteroseks met penetratie in films en series en dat de clitoris nauwelijks aan bod komt. Een onwerkelijkheid, omdat zeker driekwart van de vrouwen niet klaarkomt van ‘recht op en neer’. Frances Rayner (34) & Irene Tortajada (25) willen deze orgasmekloof dichten en zijn de founders van het online forum theclittest.com. Daar wordt nauwkeurig bijgehouden of er bij seksscènes aandacht is voor de clitoris. Die worden ze onderverdeeld in de categorieën ‘Fails‘ en ‘Passes’. Alleen al de suggestie dat de clitoris bestáát, wordt beloond met een groen vinkje. Denk aan een hand onder de lakens of het aangeven over wat de seksuele voorkeuren zijn.

Geen aandacht voor het meest gevoelige plekje

Frances Rayer motiveert haar werk in VOGUE als volgt: “Vroeger had ik werkelijk geen idee hoe ik mezelf kon bevredigen. Ik wist alles van pijpen, penetratie en van mannelijke masturbatie, maar leerde nergens hoe het vrouwelijke lichaam in elkaar zit. Daarbij ging het eigenlijk alleen maar over zwangerschappen en menstruaties.”  Ze vindt tevens dat er in de zo open lijkende huidige popcultuur geen aandacht is voor het meest gevoelige plekje van vrouwen. “Wat de penis is voor de man, is de clitoris voor de vrouw”, benadrukt Frances. “Meerdere studies tonen aan dat die onjuiste voorstelling in de diverse media één van de verklaringen is voor het feit dat zoveel vrouwen teleurstellende, slechte of zelfs pijnlijke seks hebben.”

Clitkundig

Wat is daarvan de oorzaak? Volgens Ellen Laan, hoogleraar seksuele gezondheid, ligt het aan onkunde en hardnekkige mythes. De vagina is een geboortekanaal en geen seksueel orgaan. Er is volgens haar vanuit medisch oogpunt volop aandacht voor de gezondheid van de vagina, maar te weinig aandacht voor het seksuele genot van vrouwen. “We moeten allemaal clitkundig worden”, aldus professor Laan in VLAM Magazine van deze maand.Zij weet uit haar studies en haar ervaringen in de spreekkamer dat vrouwen en mannen van nature even veel van seks houden. Maar de voorbeelden en de verbeelding in de media verstieren veel. Mannen zijn de initiatiefnemers en vrouwen de volgers. Op het beeldscherm kan dat er o zo romantisch uitzien, daar haalt de praktijk in onze slaapkamers het bijna nooit bij.

Lesbische vrouwen doen het beter

Zoals vrouwen vaak sekslessen krijgen van hun homovriendjes, zouden mannen eigenlijk eens in de leer moeten gaan bij hun vriendinnen die ervaring hebben met de vrouwenseks. Zo bleek uit onderzoek van Ellen Laan en haar collega’s, waarover is gepubliceerd in het ‘Tijdschrift voor seksuologie’.Vrouwen komen tijdens lesbische seks ­significant vaker klaar dan tijdens heteroseks. En nee: daar worden meestal geen penis-achtige seksspeeltjes bij gebruikt. De intense vrijscène tussen de twee vrouwen in de nieuwe speelfilm ‘Ammonite’ (met Kate Winslet & Saoirse Ronan als liefdespaar) werd in de Amerikaanse pers dan ook al druk besproken: ‘zo vrijen acteurs niet vaak’, klinkt het in Hollywood. Winslet liet het tijdschrift The Hollywood Reporter weten dat ze ‘trotser’ op die scène is, dan op al haar eerdere vrijscènes. “Weet je wat het is? Liefdesscènes tussen twee vrouwen worden vaak met veel sensatie beschreven: stomend, wellustig, of zelfs controversieel! Termen die je zelden aantreft als het om hetero-liefdesscènes gaat. Daar stoor ik me aan. Ik zou het vreselijk vinden als dat soort woorden voor ‘Ammonite’ gebruikt worden. En wat de mis-en-scène betreft: dit verhaal speelt in een tijd waarin verondersteld werd dat vrouwen geen organen voor seksueel genot hadden. Nou, de film laat zien dat ze die absoluut wél hadden. Dat is belangrijk. En verder is het gewoon een intiem moment tussen twee mensen die verliefd worden. Puur en simpel.”

Geslaagd of gezakt?

Het valt te verwachten dat ‘Ammonite met vlag en wimpel door de clittest komt. Welke nog meer? Aanraders zijn volgens de vrouwen ‘Euphoria’. ‘Orange is The New Black’, ‘To all the boy’s I’ve loved before’ en ‘Booksmart’. De volledige lijst, ook boeken, muzieknummers en videoclips worden aan de ‘female gaze’ onderworpen, kun je checken op de theclittest.com en jouw aanbevelingen of ‘strafpunten’ kun je (mede)delen via Instagram en Twitter onder #ClitTestPass / #ClitTestFail of via theclittest@gmail.com.

 

Geef een reactie