Een Frans tienermeisje staat al vanaf begin vorig jaar onder politiebescherming omdat ze ernstig wordt bedreigd. Sinds ze via Instagram kritische opmerkingen over de islam de wereld inslingerde, woedt er een fel debat over de vrijheid van meningsuiting. Een gebeuren dat veel overeenkomsten vertoont met de Nederlands-Turkse Lale Gül. Beiden zijn van moslimhuize en willen zich niet langer schikken naar de verstikkende cultuur.

Levend begraven

Mila werd uitgemaakt voor racist toen ze in een livestream op Instagram de avances van een moslimjongen afwees. “Kansloos”, zo vond ze, alleen al omdat ze van de vrouwenliefde is. In een andere Insta-video liet Mila weten dat ze godsdiensten verafschuwt en de islam ziet als een ‘religie van haat’. De discussie liep al snel uit de hand: ze werd beschuldigd van godslastering, tegenstanders publiceerden de naam van haar school en bedreigden haar. Door de ophef staat haar leven ‘in de pauzestand’. Een jong meisje dat beweert dat de islam een religie van haat is, wordt vervolgens ongeveer bedolven onder diezelfde haat. Ze kan de straat niet op vanwege de bedreigingen: haar tegenstanders zeggen onder meer dat ze haar willen aanvallen met zuur, de kleren van het lijf willen rukken, haar willen slaan, verkrachten, onthoofden of levend begraven.

Ik ben Mila

De tiener kon niet meer naar school en moest stoppen met haar sociale media. Ze deed aangifte van bedreiging en krijgt in Frankrijk van alle kanten steun, maar tegelijkertijd splijt haar visie het land. Haar sympathisanten hebben zich verzameld onder de hashtag #jesuismila (‘Ik ben Mila’), haar tegenstanders onder #jesuispasmila (‘Ik ben Mila niet’). De opvatting dat de vrijheid van meningsuiting vóór alles gaat versus het eisen van meer respect voor moslims. President Emmanuel Macron probeerde te sussen. “We vergeten blijkbaar allemaal dat Mila een adolescent is” zei hij. “De wet is bovendien duidelijk. We hebben het recht om religies te beledigen, bekritiseren en bespotten.”

Geen spijt

In een interview op de Franse tv meldde Mila dat ze geen mensen had willen beledigen die hun religie ‘in vrede’ uitoefenen. Ze zei tevens dat ze spijt heeft van een paar grove opmerkingen. Maar waar ze absoluut géén spijt van heeft, is dat ze verteld heeft wat ze van de islam vindt. “Want dat denk ik echt!” Ook dat vertoont een grote gelijkenis met de Nederlandse Lale Gül. Mila, van wie de achternaam niet bekend is gemaakt, heeft samen met haar familie 24 uur per dag politiebescherming. Onderzoekers identificeerden 13 personen, die zijn beschuldigd van online intimidatie, waarbij sommigen worden beschuldigd van ware doodsbedreigingen. Ze verschenen vorige maand allemaal voor de rechter. Het gaat om 10 mannen en 3 vrouwen, die geen van allen een strafblad hebben en niet allemaal moslim zijn.

Kritiek is geen racisme

De hoofdpersoon in deze kwestie deed in de rechtszaal geen uitspraken, maar voor de zitting had ze wel een bericht op sociale media geplaatst waarin ze mensen om steun vraagt. “Laten we met z’n allen weigeren om in angst te leven.” Haar advocaat vertelde de rechter hoe Mila op sociale media te horen kreeg dat de verdachten haar wilden opensnijden, verkrachten, vierendelen en/of onthoofden. Daarbij zei zij: “Ik kan niet geloven dat deze mensen allemaal ons onderwijssysteem hebben doorlopen, en niet weten dat kritiek op religie in dit land is toegestaan en niets met racisme te maken heeft.”

Zondebokken?

De verdediging stelt dat de 13 personen voor het hekje als zondebokken fungeren die de schuld moeten dragen van duizenden mensen die misbruik maken van de anonimiteit op sociale media. Het meerendeel beweert nu  ‘in een opwelling te hebben gereageerd’ en stellen dat ze Mila nooit iets echts hebben wilden aandoen. Het hof veroordeelde ze tot voorwaardelijke celstraffen tussen de 4 en de 6 maanden. Inmiddels is haar boek op de markt: ‘Je suis le prix de votre liberté’. (Ik ben de prijs van jullie vrijheid). Daarin betreurt ze het gebrek aan steun door feministen en bepaalde linkse kringen. Daarin noemt ze Frankrijk ‘een fragiele en laffe natie’ en betreurt ze het gebrek aan steun door feministen en bepaalde linkse kringen.

De Slimste Mens

Het boek van Lale Gül ‘Ik Wil Leven’ is inmiddels een bestseller in Nederland. Ze kwam zelfs al voorbij in pretentieuze ouwemannenkwis ‘De Slimste Mens’. Ze werd daarop gewezen door haar volgers op Instagram. “Altijd al een vraag willen worden bij De Slimste Mens”, laat ze weten. Daarop onthult ze tevens dat ze zelf in eigen persoon was uitgenodigd voor het programma, maar dat ze heeft bedankt. “Ik durfde nog niet en het werd me door iedereen afgeraden. Ik denk dat mijn culturele bagage tekortschiet. Misschien over een paar jaar.”

Niet naar het Midden Oosten

Overigens verkoopt ze wel vaker ‘nee’ aan de media, maar dan om andere redenen. Zo weigert ze bijvoorbeeld aan te schuiven in Turkse programma’s. “Ik krijg veel berichten uit het buitenland. Zo zat het Arabische Al Jazeera me lang achter de veren voor een documentaire en werd ik uitgenodigd om aan tafel te zitten op de nationale tv van Dubai en Turkije.” Het vliegen en het verblijf zouden geregeld worden, als ze maar zou komen, maar daar zit Lale Gül om begrijpelijke redenen niet op te wachten. “Ik heb immers geen zin in nóg meer Midden-Oosterse gekwetste zielen die bereid zijn actief mij de mond te snoeren, desnoods met geweld.”

Illustratie: Mila te gast in TV-programma ‘C a vous’, Foto: YouTube