Vrede met jezelf maakt vrede met een ander en met de wereld makkelijker!
In de 20 jaar dat mijn bedrijf bestaat, heb ik o.a. geleerd dat wat mensen wel of niet raakt, veel te maken heeft met persoonlijke ervaringen, opvoeding, zelfbeeld en religie. Daarom is het niet genoeg om alleen na te denken over jezelf als zender, maar net zo goed als die van de ontvanger. Iedereen is belast door hardnekkige vooroordelen en stereotypes. Pas als zender én ontvanger een open houding durven aannemen (zowel qua stemgebruik, mimiek als lichaamshouding), ontstaat er dialoog.
Met name social media maken duidelijk dat voornamelijk de zenders worden aangesproken en/of kwalijk genomen wordt wat ze betogen. Zo ontstaat de sfeer van de ‘afhakers’. Degenen de zeggen “je mag tegenwoordig ook niets meer zeggen!” Maar zowel zender als ontvanger spelen hierin rollen. Met het #hierniet-initiatief roept Netwerk Mediawijsheid organisaties op om zich hard te maken voor een socialere online wereld.
Geïnternaliseerde vooroordelen
Geïnternaliseerde vooroordelen zijn negatieve overtuigingen die iemand over zichzelf heeft overgenomen uit zijn omgeving. Ze worden bepaald door maatschappelijke normen, discriminatie of stereotypen die herhaaldelijk worden geuit en waaraan die persoon in zijn leven is blootgesteld. Hierdoor gaat iemand deze denkbeelden over zichzelf als waar aannemen, zelfs als ze schadelijk of onterecht zijn.
Voorbeelden:
* Een vader die een leven lang de zoon uitmaakt voor dikzak. Die laatste wordt op latere leeftijd slank en blijft zich geraakt voelen als iemand ‘bolle’ tegen hem zegt.
* De ene migrant van Marokkaanse afkomst vindt het geen probleem als er gevraagd wordt ‘waar kom je vandaan?’ en begin enthousiast te vertellen, de ander voelt zich gekwetst en buitengesloten door dezelfde vraag.
* Een vrouw in een mannelijk gedomineerde sector kan onbewust het gevoel hebben dat ze minder competent is, omdat ze jarenlang heeft gehoord dat mannen beter zijn in technische beroepen.
* Iemand met een migratieachtergrond kan denken dat hij minder kansen verdient, omdat hij opgroeide in een omgeving waar dat impliciet of expliciet werd beweerd.
Deze geïnternaliseerde vooroordelen kunnen leiden tot een lager zelfbeeld, minder zelfvertrouwen en beperktere ambities. Ze belemmeren mensen in hun persoonlijke groei en professionele ontwikkeling, maar met zelfinzicht en begeleiding kunnen deze overtuigingen worden aangepakt en omgebogen.
Norman, de normman
Iedereen wordt gediscrimineerd behalve gezond uitziende witte mannen tussen de 35 en 45 jaar. De een wordt wel meer gediscrimineerd dan de ander, ook dat is waar. En dit heeft ook te maken met in welke groepen je je ophoudt. Vooroordelen zitten in ons limbisch systeem om ons als mensen te waarschuwen voor eventueel gevaar. Maar ze kunnen ons dus ook heel erg in de weg zitten. Bewustwording ervan is de eerste stap.
En daarna? Rekening houden met elkaar (in de wetenschap dat ook de ander behept is met vooroordelen), open communiceren, oordeelloze vragen stellen, doorvragen en echt luisteren helpt daarbij. Het maakt je eigen leven beter, je contacten gezelliger en de wereld een stukje beter.
Opvoeding
Uiteraard worden veel vooroordelen al gevormd of gestimuleerd tijdens de jeugd. Juist daarom is het belangrijk om dit met kinderen te bespreken. Kleine kinderen reageren nog niet sociaal wenselijk. Alleen door de dingen te benoemen, kun je er over praten. Ook daarom is het belangrijk om met onbewuste vooroordelen aan de slag te gaan zodat in de opvoeding je kennis hierover weer kunt gebruiken. Idee: bespreek dit filmpje met je kinderen.
https://npokennis.nl/video/19/hoe-herken-je-onbewuste-vooroordelen-bij-jezelf
Op naar 2025
Met 20 jaar ervaring in coaching, training en advies heb ik een grote wens en zet ik vanaf 2025 een nieuwe stap: meer verbinding en verdieping met de organisaties waar ik voor werk. Mijn doel is om mijn drie expertises – coaching, training & advies – bij klanten te combineren. Door langduriger samenwerken, ontstaat er meer samenhang, en meer mogelijkheden tot kennis uitwisselen.
De afgelopen jaren heb ik met veel organisaties samengewerkt, elk met hun eigen dynamieken en behoeftes. Meer verdieping en verbreding wil ik bewerkstelligen met mijn nieuwe workshop ‘Van Vooroordelen naar Verbinden’. Daarmee kun je als organisatie investeren in een werkcultuur waarin iedereen kan bijdragen door zichzelf te zijn en te blijven. Neem contact op met me en dan vertel ik je er graag meer over!
Rest mij nog u fantastische feestdagen c.q. vakantie te wensen. Waar en op welke wijze dan ook. Even stilstaan is belangrijk, voordat we in 2025 weer gas gaan geven. Voor mij wordt het een bijzonder jaar. Ik vier dat ImagoMatch 20 jaar ‘live and kicking’ is. Houdt daarom jullie mail en mijn nieuwsbrieven goed in de gaten.
Deel De Duif! via https://deeldeduif.com
Vredige groet!
Zabeth van Veen
coaching, training & advies