De documentaire “I Am Andrew Tate” is een must voor ouders, opvoeders, jeugd- & gezondheidswerkers en eigenlijk voor iedereen. Als een waarschuwing voor een wereldwijde verschuiving die momenteel plaatsvindt.

Auteur Stieg Larsson (1954-2004), de onderzoeksjournalist die op zijn 50ste aan een hartaanval overleed, bleek in de avonduren drie bestsellers te hebben geschreven, waarvan er ongeveer 65 miljoen wereldwijd zijn verkocht. De diverse verfilmingen deden de de rest. Lisbeth Salander werd een fenomeen.

Misogynie

Deel 1 van deze zogenoemde Millenniumtrilogie was getiteld ‘Mannen die vrouwen haten’. Feministen werden decennialang als mannenhaatsters weggezet. Maar Stieg Larsson had aan het begin van deze eeuw al in de gaten dat het omgekeerde veel vaker het geval was: mannen zijn feministenhaters. Andrew Tate is in deze kringen een held. En een influencer, dus iemand met veel invloed.

Frustratie

Vanaf 2010 maakt de vrouwenhatende beweging opgang via internet. De Men’s Rights Movement (MRM) vindt dat mannen op alle vlakken van het leven hebben moeten inboeten. De witte westerse samenleving is compleet gefeminiseerd en mannen hebben zodoende een gebrek aan carriere, macht, geld en seks. En, zo vindt deze misogyne groep: op dat alles hebben ze als vanzelfsprekend recht. Dat wil zeggen: als je het niet krijgt, moet je het gewoon grijpen. Deze subcultuur van mannen uit hun frustraties over hun onvrijwillige celibaat en hun vrouwenhaat op dusdanig agressieve wijze, zoals oproepen tot verkrachting, dat diverse websites, o.a. Reddit, de 40.000 leden tellende gebruikersgroep ‘Incels’ (engelstalige samentrekking van onvrijwillig celibatair) besloten af te sluiten. Zij hebben ook hun eigen echte ‘incelheld’ in de vorm van Anders Breivik, die in een speciaal gebouwde Noorse gevangenisvleugel in isolatie zijn straf uitzit, vanwege de massamoord op het eiland Utøya in 2011.

Machismo

Hoe meer je leest of kijkt naar deze groepen, hoe duidelijker het wordt hoe pijnlijk de afbrokkeling van de patriarchale wereld voor sommige mannen is. Deze gevaarlijk geworden macho’s gruwen van alles wat níet te maken heeft met masculiene suprematie. Ergo: ze verklaren de oorlog aan maatschappelijk succesvolle vrouwen, homo’s, lesbienes en alle andere niet traditionele gezinsvormen en tevens aan vegetariërs en klimaatactivisten. Want zorg voor het milieu hoort een echte man niet te hebben en op dieren schieten, jagen, barbecueën en veel vlees en bloed eten wel.

Agressie

Het feit dat vrouwen geen man nodig hebben om te overleven, is de dood in de pot voor de seksualiteit, vinden zij. Veel van de ‘incels’ blijken bekend bij justitie en politie. Wellicht niet onder die specifieke term, maar wel omdat zij zich buitensporig vaak hebben bezondigd aan seksueel overschrijdend gedrag, stalking, het bezit van verboden vormen van extreme porno en huiselijk geweld. Ooit meldde hun held en hoofdpersoon van eerdergenoemde documentaire, Andrew Tate: “Ik ben dol op vrouwen, en heb nog nooit een negatieve interactie met een vrouw gehad.” Niets is natuurlijk minder waar. De documakers zouden Tate een tijdje gaan volgen, maar dat ging niet door omdat de vrouwenliefhebber (nu ja, van zogenaamde ’tradwifes’ zal hij houden) door de Roemeense politie gearresteerd werd op verdenking van georganiseerde mensenhandel en verkrachting.

Islamisme

Daarom bestaat ‘I Am Andrew Tate’ grotendeels uit video’s afkomstig van sociale media, waarin hij probeert te indoctrineren met zijn seksistische wereldbeeld en zijn kickoxer-verleden. Daarbij somt hij manieren op om ook vrouwen te manipuleren. Tate bekeerde zich twee jaar geleden tot de islam. Hij ziet dat als de enige religie waar aanhangers nog principieel zijn. Veel hedendaagse problemen worden ermee opgelost, vindt hij. Met name ook de rollen van man en vrouw in het gezin en de samenleving. In de documentaire komen zijn bewonderaars aan het woord, “Ik heb het gevoel dat de maatschappij mannen neerknuppelt en zwakker maakt en hen vertelt dat ze geen man mogen zijn.” Aldus ene Zack uit Arizona, Het Bokito-principe van ‘Man is stoer, vrouw is h*er.’ Tate rijdt rond in een Bugatti en vertelt hoe nog een ‘echte man’ te zijn, in deze tijden waarin, ‘vrouwen constant over mannen klagen.’

Conspiracy

Daar tegenover staan de interviews met voormalig medewerkers en de getuigenissen van vrouwen die verkracht en mishandeld zijn door Andrew Tate en zijn broer Tristan, die in Boekarest beiden beschuldigd werden van vrouwenhandel. De mannen Tate zwengelen dit aan als bewijs dat we in een ‘matrix’ leven waarin mannen niet langer man mogen zijn. Een lerares deelde op sociaal media haar grote zorg dat jongens in haar klassen in de ban zijn van deze Tate. Er volgden honderden instemmende reacties van collega-docenten overal ter wereld. Jongens van amper 11 zien hem als vaderfiguur en kennen zijn beroemdste quotes uit hun hoofd.

Narcisme

Op sommige scholen gaan lesgevenden in gesprek met leerlingen over deze misogyne influencers, in de hoop een kritische reflectie op deze ideeën aan te zwengelen. Tate’s accounts op zowel Twitter, Instagram en YouTube werden inmiddels verwijderd. Maar sinds Elon Musk de baas werd van Twitter en het hernoemde tot X is Tate daar weer present. Narcisten onder elkaar. Hij heeft daar 5 miljoen volgers.

NB: met dank aan Stieg Larsson. Door het lezen van zijn boeken werd ik 20 jaar geleden inzichtelijk gewaarschuwd. We hebben nog heel veel Lisbeth Salanders nodig!

‘I Am Andrew Tate’, vrijdag 9 februari 2024, 21:00 uur bij BNNVARA op NPO 3 en natuurlijk gratis op NPO Start.

Beeld: Channel 4