De anti-lhbtqia+ incidenten volgden elkaar afgelopen weken in hoog tempo op. Eerst bleven de Spakenburg-fans maar zingen dat PSV-voetballer Xavi Simons een homo is. Daarna ging het in Eindhoven en Groningen mis bij COC-kantoren waar medewerkers mishandeld werden en een regenboogvlag van de pui werd getrokken. En afgelopen weekend was het bingo in Rotterdam, waar “bezorgde” Nederlanders demonstreerden tegen voorleesmiddagen voor kinderen door dragqueens.

We kenden activistische homohaat vooral uit de VS, waar wekelijks demonstraties zijn van republikeins rechtse christenen die met spandoeken lopen met daarop teksten als ‘God hates fags’ en ‘Groom dogs, no kids’ omdat ze ervan uitgaan dat de mensen van de regenboogbeweging allemaal pedo’s zijn en ze kinderen trans zouden maken. Daar zijn wij Europeanen te nuchter voor om zulke onzin te verspreiden. Dacht ik nog. Maar dat bleek dus tegen te vallen.

Seks, sekse en gender

De wereld lijkt compleet in het warretje waar het gaat om de begrippen seks, sekse en gender. Sekse is het ‘geslacht’ waarmee een kind geboren wordt. Meestal is dat mannelijk of vrouwelijk, een hele enkele keer is het niet duidelijk (intersekse). Gender is wat de persoon aan de binnenkant ervaart te zijn. Omdat we nog in een binaire wereld leven, waar voor mannen en vrouwen andere kleed- en leefregels gelden, wordt bijvoorbeeld een man in een jurk nog steeds als vreemd ervaren. Overigens hebben de vrouwen het dragen van broeken ook enorm moeten bevechten en er zijn in Nederland nog steeds scholen waar dat niet toegestaan is.

Dragqueens en transgenders zijn niet hetzelfde

Bij sekse en seksuele geaardheid wordt heel snel de link met seks gelegd. Datgene wat twee (of meer) mensen doen als ze daar beiden trek en schik in hebben. Al het andere is geen seks, maar overschrijdend gedrag. Dragqueens zijn mannen die het leuk vinden om theater te maken in wat de wereld ziet als vrouwenkleding. Travestie was in vroeger eeuwen heel normaal, omdat vrouwen niet geacht werden om op een podium te staan. Het is dus zo oud is als de weg naar Rome. Dragqueens (of dragkings) doen alsof ze van een andere sekse zijn, maar het heeft helemaal niks met seks te maken. Zo (om)denken schijnt voor steeds meer Nederlanders een brug te ver te zijn.

Er is veel angst voor de eigen driften

Is het soms de angst voor de eigen aberraties dat mensen in een kramp schieten van een draqueen voorlkees-middag? Ik heb nog nooit (en ik ga al sinds de jaren ’80 naar travestieshows) zo’n ‘als vrouw verklede vent’ (ja zo wordt daar nog steeds vaak over gesproken) zijn / haar / hun tong in de mond zien hangen van een minderjarige. Bij clowns vinden we verkleedpartijen en dikke lagen make-up normaal. Bij Dame Edna, Snip & Snap en allerlei TV-shows is het vermaak. Maar je kind naar een middag met dragqueens laten gaan is gemiddeld veiliger dan hem (m/v/x) naar een kerk, moskee of tempel sturen.

Boedhismeknuffelaars

Want neem nou de belangrijkste vertegenwoordiger van het Tibetaanse Boedhisme, de Dalai Lama. Van hem verscheen recent een filmpje waarop te zien is hoe hij een klein jongetje aan zijn tong laat sabbelen. Zeer onsmakelijk om te zien en van welke zijde je het ook bekijkt: grensoverschrijdend gedrag. Maar er waren, ook hier in Nederland, allerlei boedhaknuffelaars die als een dolle voor de oude Lama in de bres sprongen. Het was de Aziatische cultuur en het filmpje was gemonteerd door de Chinezen die de Tibetanen graag in een kwaad daglicht plaatsen.

Een man in een jurk is toch OK?

Zo’n Boedhistische monnik is trouwens ook een man in een jurk. Net zoals Katholieke geestelijken. Wat eronder die pijen allemaal broeide hoef ik vandaag niet te memoreren. Ook moslimmannen vinden het normaal om in een kaftan te lopen, maar de homohaat binnen die religie is waarschijnlijk kampioen. In orthodo islamitische landen geldt alleen de heteroman mee. Meisjes worden besneden, vrouwen worden gestenigd bij vermeend overspel of een lesbische verhouding en homo’s worden onthoofd. Meer kwalijke praktijken van wereldreligies ten opzichte van genderdiversiteit ga ik vandaag niet opnoemen. Het mag duidelijk zijn: religieuzen hebben opvallend vaak een verknipte geest als het om seks gaat.

“Walgelijk”, “Gatver” & vooral: “normaal doen”

Nieuw rechts speelt daar verrassend slim op in en vindt zo medestanders waar het gaat om wat zij noemen ‘gendergekte’. Twee jaar geleden was er het TV-programma ‘Blootgewoon’ waarin kinderen aan naakte volwassenen van allerlei pluimage vragen mochten stellen. Kees van der Staaij (SGP) en Thierry Baudet (FvD) vonden het respectievelijk “walgelijk” en “gadverdamme” en wilden dat het kabinet het zou tegenhouden. Het protestantse ‘Gezin in Gevaar’ en het oerkatholieke Civitas Christiana startten petities op. Zij willen niet alleen hun eigen kinderen, maar ook die van u en mij, zo lang mogelijk beschermen tegen de letterlijke en figuurlijke blootstelling aan de maatschappij. Niet verwonderlijk dat er juist in deze kringen nog veel tienerzwangerschappen zijn.

Moederhart, Vrouwen voor Vrijheid

In een patriarchale maatschappij, die extreem rechts ook volop propageert, zijn er drie rollen voor vrouwen bedacht: de traditionele moeder (ze noemen zich Moederhart met o.a. Sietske Bergsma), het eeuwig mooie en zichzelf verzorgende meisje (ze noemen zich Vrouwen voor Vrijheid) en de beschikbaarheid voor mannen. Daar helpt het internet, met name Instagram en TikTok, inmiddels volop aan mee. Een vrouw moet vooral vrouw blijven en mag geen zogenaamde ‘masculiene’ eigenschappen vertonen. Glad als marmer, geen lichaamshaar, geen rimpels, wel kirrende geluiden. Omgekeerd eveneens: mannen met feminiene eigenschappen zijn mislukte producten van de geëmancipeerde samenleving. Vrouwen nemen weliswaar in ultrarechtse bewegingen en politieke partijen tegenwoordig een leidende rol op zich, maar wel in het mannelijk gecreëerde kader: mooi zijn, beschikbaar zijn, moederschap en gezinsleven verheerlijken en abortus verketteren.

Berlijn in het interbellum

Ik moest daarom ineens denken aan een boek dat op mij als tiener een enorme indruk maakte. Namelijk ‘De Getatoeëerde Lorelei’ (1968) van Jaap Harten. De subcultuur van Berlijn tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, werd al door Christopher Isherwood beschreven. De musical die hierop werd gebaseerd (later verfilmd met Liza Minnelli in de hoofdrol) is de klassieker ‘Cabaret’. Jaap Harten verwerkte er een Nederlandse connectie in: namelijk Marinus van der Lubbe. Hij was een linkse activist die ter dood werd veroordeeld, omdat hij in 1933 aangewezen werd als de brandstichter van het Rijksdaggebouw. Zijn vermeende daad had in Duitsland en ook internationaal enorme gevolgen: Hitler won een week later de Duitse verkiezingen.

Geëlimineerd in het Derde Rijk

Berlijn was toen een bonte, wervelende en creatieve hotspot, waar de nazi’s het op voorzien hadden. Jaap Harten beschrijft hoe de representanten daarvan de eerste slachtoffers werden van Hitlers zuiveringsbewind in de Duitse hoofdstad. In plaats van kleurrijk heten ze zigeuner, jood, homoseksueel, onaangepaste vrouw, landverrader of communist. De centrale figuur is de getatoeëerde lorelei, een nichtenmoeder, die haar hoerenjongens en hun omgeving voor ernstige misstappen tracht te behoeden in een tijd van arrestaties, veroordelingen, en concentratiekampen. Uiteindelijk zal hun leven alleen nog in haar herinnering bestaan. De haat voor mensen die anders, flamboyanter en/of van een andere gender of etniciteit waren, werd een dodelijke haat. Ook het feit dat we bij Duitsers tijdens WO II vaak alleen maar aan ‘moffen’ denken en niet aan de eerste slachtoffers daar ter plekke van het ‘Derde Rijk’, frappeerde me. Berlijn was überhip in de jaren ’30. Het heeft lang geduurd, maar is het wel opnieuw geworden.

“In het belang van onze kinderen….”

Ook ‘Voorpost’ is zo’n club van witte reactionaire types, met vestigingen in Nederland, Vlaanderen en Zuid Afrika. Ook zij waren bij het verzet tegen de dragqueens betrokken. Daarover schrijven ze op hun website: “Nooit zal Voorpost accepteren hoe idiote globalisten onze manier van leven omver proberen te werpen. Ten alle tijden zullen Voorposters zich in de voorste linies begeven en de strijd aangaan die nodig is om onze kinderen en kleinkinderen te beschermen, om onze mooie Nederlanden met al haar mooie tradities in stand te houden en om de tirannie te verdrijven. De aanleiding voor de actie vandaag was een uiterst trieste, maar de demonstratie zelf mag zeer geslaagd genoemd worden.”

Albert Einstein vertrok op tijd

Veel redenen dus om minderheidsgroepen te koesteren. Ze staan voor vrijheid, creativiteit, vooruitgang en vrije wetenschap. Albert Einstein nam niet voor niks de wijk naar de USA na de brand in de Rijksdag, waarna Hitler aan de macht kwam. Einsteins pacifisme, socialistische sympathieën en joodse afkomst waren een doorn in het oog van de nazi’s. Nadat hij wereldberoemd werd, groeide de haat tegen hem en er ontstond zelfs een georganiseerde campagne onder Duitse natuurkundigen om zijn theorieën in diskrediet te brengen.

Wie trekt de pedokaart?

Vrije geesten zijn levensgevaarlijk voor totalitaire bewinden en zeker als die fascistisch zijn. Zelfstandige, vrijdenkende vrouwen zijn eng (het zijn hoeren of heksen) en dragqueens zijn te confronterend. Dus worden die laatsten als ‘pedo’s’ bestempeld. En dat terwijl de echte seksuele delinquenten juist uit nieuw rechtse en religieuze kringen afkomstig zijn.