Zonder of aan ‘de pil’: een heel verschil

Vanaf de millenniumwissel kennen we het begrip ‘pilmoeheid’. De dan vruchtbare vrouwen zijn dochters van de pilslikkende generatie moedes, ze zien er de nadelen van in en er wordt ook steeds meer bekend over de nadelige werking op zowel de psyche als het fysiek van vrouwen. Er zijn nog steeds vrouwen die dankzij het kleine dagelijkse pilletje hun leven terug hebben, maar het aantal ‘pilbezwaren’ en ‘pilbezwaarden’ neemt toe. En deze keer niet door pastoors, dominees of andere betweters.

Andere vrouw door de pil
De Amerikaanse hoogleraar evolutionaire psychologie, Sarah E Hill, publiceerde een boek met de veelzeggende titel ‘How the Pill Changes Everything: Your Brain on Birth Control’. De anticonceptiepil heeft vrouwenlevens radicaal veranderd. Vrouwen kregen controle over hun vruchtbaarheid en konden mede daardoor in groten getale studeren en de arbeidsmarkt betreden. Maar de pil heeft ook allerlei bijwerkingen, net zoals psychofarmaca. Zo beïnvloedt het onder meer je eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze. Vrouwen die aan de pil zijn, zijn dus een andere versie van zichzelf. Alleen is daar nog altijd maar weinig over bekend.

Echtscheiding
In het boek doet Sarah Hill uit de doeken wat we weten en vooral nog niet weten over de effecten van hormonale anticonceptie op vrouwenhersenen. Ook vanuit haar eigen ervaringen. Ze was zelf gestopt met de pil en voelde zich na een paar maanden ‘anders’. Toen ze later op congressen vernam over o.a. de verbanden tussen pilgebruik en echtscheidingen, en dat vrouwen aan de pil minder stressrespons hebben, besloot ze verder te researchen.

Cycli
Van nature zijn in de eerste helft van de maandcyclus, vóór de ovulatie dus, de concentraties oestrogeen hoog en die van progesteron laag. In de tweede helft van de cyclus is dat precies andersom. Maar met de pil verandert dat: kunstmatig progesteron blijft hoog in verhouding tot oestrogeen en dat zorgt dat het lichaam zich niet gaat voorbereiden op bevruchting: geen eisprong en geen zwangerschap. Door het hormonen slikken zit een vrouw voortdurend in de tweede helft van de cyclus en juist dat heeft invloed op het libido, de aantrekkingskracht van de ander en die van de slikster zelf.

Partnerkeuze
De pil verandert het hormoonprofiel, legt Hill uit, waardoor je een andere versie van jezelf bent. Of dat gunstig of ongunstig is, is een waarde-oordeel. Dat moet de vrouw in kwestie zelf beoordelen. Reeds in 2014 bleek uit langlopend onderzoek van Florida State University (waarover is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences) dat vrouwen die stopten met de pil tijdens hun huwelijk ineens minder tevreden waren. Opvallend genoeg was dit alleen het geval wanneer de man in kwestie een minder aantrekkelijk gezicht had. Vrouwen met een knappe man werden juist tevredener als ze geen pil meer namen.

Macho of vader
Dit komt overeen met de hormoonsspiegel is de natuurlijke cyclus. Vrouwen vallen in hun vruchtbare dagen meer op macho-achtige, krachtige mannen (type minnaar), terwijl ze in hun onvruchtbare dagen meer voelen voor zachtaardiger mannen (type gezinsvader).

Seks en stress
Voorts hebben veel vrouwen aan de pil een kleiner libido en reageren ze anders op stress. Toch adviseert prof. Hill niet zomaar te kappen met de pil. “Ik wil vrouwen bewust maken van de psychologische effecten, zodat ze hun eigen ervaringen beter begrijpen en samen met hun arts kunnen kijken of een andere pil, of een alternatieve manier van anticonceptie, wellicht beter voor hen is.”

Luie mannen
Dat ook mannen zijn veranderd door de anticonceptiepil legt de auteur als volgt uit in De Volkskrant. “Partnerkeuze is belangrijk in de evolutie om te zorgen voor gezond nageslacht. Voor vrouwen is een zwangerschap nogal een investering, dus gaan ze op zoek naar de mannen met de beste genen. We weten van mannen dat ze, onbewust, gemotiveerd worden door vrouwen om succesvol te zijn in het zakenleven of de politiek. Doordat vrouwen nu hun vruchtbaarheid kunnen regelen, kunnen ze ook seks hebben met mannen die niet de beste genen hebben. Ze zijn minder kieskeurig. In mijn boek schrijf ik dat mannen dus weleens minder gemotiveerd kunnen zijn om iets te bereiken, omdat ze niet meer hoeven te presteren om seks te krijgen. Als je als man nog steeds seks kunt krijgen terwijl je bij je moeder in de kelder woont en de hele dag zit te gamen, waarom zou je dan ooit nog wat anders doen?”

Ted Talk: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *