Langzaam aan kondigen landen aan hun grenzen weer te openen voor toeristen. Let wel: we mogen alleen met het eigen huishouden op vakantie. Met name voor Europese bestemmingen komt er meer keuze. “Nadat we zolang thuis hebben gezeten, willen we op pad. Kan dat? Het antwoord is: het kan. Vanaf 15 juni mogen we reizen binnen Europa,” aldus premier Rutte. Zweden en Engeland vallen daar nog niet onder. Daar is het Corona-technisch nog te gevaarlijk. En reizen buiten Europa raadt de regering af. Als je toch gaat moet je na terugkomst twee weken in quarantaine.

Eigen verantwoordelijkheid nemen
Als je weg gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor je terugkeer. De regering gaat Nederlanders op vakantie niet repatriëren als het fout loopt. Aan mensen die niet zijn gebonden aan de zomer vraagt de regering niet in het hoogseizoen te gaan. Op vakantie in Nederland is gewoon mogelijk, al is het OV niet bedoeld voor pleziertochtjes.

Ga Europees
In de meeste Europese landen is de situatie qua volksgezondheid voldoende verbeterd. Daar kun je dus heen. Als die landen toeristen en specifiek toeristen uit Nederland welkom heten. Toeristen uit de meeste Europese landen zijn ook hier weer welkom. Maar de situatie kan voortdurend veranderen. Code geel kan bij een uitbraak zomaar code oranje worden.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:
* Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
* De normale dienstregeling in het openbaar vervoer is weer hervat. Bijna alle treinen rijden weer, maar met veel minder capaciteit dan normaal: slechts 40% van de zitplaatsen is nog beschikbaar.
* Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld. De NS heeft tijdelijk de samenreiskorting afgeschaft. Ook mag er voorlopig geen fiets meer mee in de trein. Dus doe een loop-, fiets- of auto-vakantie.
* Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het hoogseizoen (4 jult t/m 30 augustus) als dat kan.
* Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan regio’s of steden waar je nog nimmer was.
* Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich extra goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies.

Inlezen
Ken de (Corona)regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat je ook tijdens je verblijf steeds op de hoogte blijft. Want het reisadvies kan per dag veranderen. Informeer je allereerst goed via ‘Actueel reisadvies buitenlandse zaken’ en kijk naar de regels van landen waar je doorheen reist en die van je bestemming. Handig is de reis-app van het ministerie van BuZa te downloaden.

Auto
Omdat veel mensen als gevolg van de Corona-crisis geen plannen hebben gemaakt en/of geen boekingen hebben gedaan lijkt de veiligste keuze een autovakantie. Als je met een gezin gaat is dit financieel en qua ‘vliegschaamte’ ook het aantrekkelijkst.

Check je polis
Dat een land weer ‘open’ is voor toeristen, wil niet zeggen dat je er zondermeer naar toe moet gaan. Zolang de Nederlandse overheid een negatief reisadvies afgeeft en/of er beperkingen zijn, kan dit gevolgen hebben voor je reisverzekering, ook en vooral als je een doorlopende polis hebt. Het is daarom raadzaam dit te controleren en preventief contact op te nemen met je verzekeraar, om er zeker van te zijn dat eventuele schade ‘gedekt’ is, mocht er iets misgaan.

Plan B
In deze onzekere periode is het slim om een backup-plan te hebben. Mochten de grenzen voor, tijdens of na je reisschema alsnog sluiten: wat doe je dan met je planning? Wellicht kun je naar één van de buurlanden. Bekijk ook alvast eventuele alternatieve routeschema en reken uit hoever je van een grens afzit. Met andere woorden: hoeveel tijd heb je nodig om in te pakken en weg te wezen?

Reizen binnen Europa
Per 15 juni zullen voor een aantal landen binnen Europa de reisadviezen van oranje naar geel gaan. Dat betekent dat de gezondheidsrisico’s in deze landen vergelijkbaar zijn met die in ons land en dat Nederlanders daar welkom zijn. Andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje, moeten nog een formeel besluit nemen of Nederlandse toeristen welkom zijn deze zomer.

Europese landen met oranje reisadvies:
Zweden en het Verenigd Koninkrijk omdat de gezondheidsrisico’s daar groter worden ingeschat en Denemarken omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn. Het streven is om per half juni ook het reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) weer mogelijk te maken. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor meest de actuele stand van zaken.

Reizen buiten Europa
De reisadviezen voor landen buiten de Europese grenzen en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk blijven daarom voorlopig oranje. Dat wil zeggen: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Ga je toch, dan is het dringende advies om meteen thuis 2 weken in quarantaine te gaan.

Toeristen in Nederland
Mensen uit landen met vergelijkbare of lagere gezondheidsrisico’s dan in Nederland mogen deze zomer naar hier komen. Uiteraard moeten zij zich houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In de EU zijn de grenzen gesloten voor mensen van buiten Europa die geen essentiële reis maken. Dit inreisverbod geldt in elke geval tot en met 15 juni 2020 en wordt voor die datum geëvalueerd.

Past het?
Met alle Nederlanders die binnen de eigen grenzen blijven, rijst natuurlijk de vraag of dit allemaal past op campings en in de hotels. Dit valt mee: Nederland telt in totaal zo’n 8000 toeristische accommodaties, die samen goed zijn voor 1,4 miljoen slaapplaatsen, volgens cijfers van het CBS. 54.000 van deze overnachtingsmogelijkheden zijn namelijk groepsaccommodaties. Die mogen nu niet verhuurd worden, maar gaan op de korte termijn open voor gezinnen. Ook komen er plekken vrij doordat veel traditionele buitenlandse toeristen, vooral uit België en Duitsland, toch wegblijven.

Waar je ook gaat: fijne vakantie, een goede thuiskomst en een dito gezondheid gewenst!

ANNEDIEKE KUCHLER

INFO
anwb.nl/vakantie/reiswijzer
rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel
verkeersbureaus.info

REIS-APP: www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reis-app-buitenlandse-zaken

Geef een reactie