Een titel boven dit bericht die niet erg woke is. Dit kon je tot een jaar of 10 nog luidop verkondigen en de meeste mensen zouden het ook nog begrijpen: met niemand heb je als vrouw zoveel pret als met je beste homovriend.

Elke vrouw verdient het. Correctie 2021: elke ‘cishet’ vrouw verdient een LGBTQ+ vriend!

SATC

In de VS noemen ze de Gay Best Friend. Stanford Blatch was een wereldwijd rolemodel op dit terrein. Het personage uit de serie ‘Sex and the City’, gespeeld door Willie Garson, was de GBF van Carrie Bradshaw, één van de vier vrouwelijke protagonisten, vertolkt door Sarah Jessica Parker. Ook buiten de set waren de twee dikke maatjes. Recent overleed Willie Garson op 57-jarige leeftijd. Op haar Instagrampagina deelt Sarah Jessica Parker haar verdriet over het verlies van de man, die ze meer dan dertig jaar kende en liefhad. “We hadden een echte vriendschap vol met avontuur, concerten, roadtrips, etentjes, nachtelijke telefoongesprekken, een wederzijdse toewijding aan het ouderschap en alle hartzeer en vreugde die daarmee gepaard gaan, overwinningen, teleurstellingen, angst, woede en gelach zowel als Stanford & Carrie als Willie & SJ.”

Trouw en betrouwbaar

Uit diverse studies van de universiteit van Texas, waarover is gepubliceerd in het vakblad Evolutionary Psychology, blijkt waarom deze vriendschappen zo diepgaand en langdurig zijn: er is namelijk meer vertrouwen dan in welk soort vriendschap dan ook. De GBF gaat vele partnerrelaties lang mee, om het maar eens plat te zeggen. Voor het eerste onderzoek werd een facebookprofiel opgemaakt van iemand die Jordan heet. De deelnemers waren heterovrouwen en homomannen. Ze kregen de opdracht zich voor te stellen dat ze van Jordan advies kregen over hun liefdesleven. De naam Jordan is genderneutraal: die kan zowel voor mannen als vrouwen worden gebruikt. Bij sommigen was het dan ook een (homo)man en bij anderen een (hetero)vrouw. Het bleek dat vrouwen Jordan vooral vertrouwden wanneer hij homo was en homo’s vertrouwden Jordan als het een vrouw was.

De andere sekse

Vrouwen kunnen met een vriendin dezelfde man willen, wat kan zorgen voor jaloezie of ruzie, maar met een homovriend is dat meestal niet aan de hand. Ze zien dat dit mannen zijn uit een andere doelgroep. Ze kunnen elkaar adviezen geven, maar vormen geen onderlinge bedreiging. En: beiden geven een inkijkje in de andere sekse, zonder de kans op verliefdheids- en/of lustgevoelens en alle mogelijke complicaties die dat oplevert. Er is vriendschap zonder jaloezie. En omdat vrouwen zich kunnen vereenzelvigen met hun homovriend en hem niet als een ‘alfaman’ beschouwen, zijn ze vertrouwelijker met hem. Het beste van twee werelden: de liefde en verbondenheid van een man, zonder al het gezeur en de stress van een partnerrelatie.

Datingadvies

Niet dat vrouwen en homomannen als vanzelf naar elkaar toe trekken. Er is tijd nodig om elkaar aan te voelen en elkaar te leren kennen, zoals bij andere vrienden. Daarbij komt dat veel van de mensen in de wereld van mode, visagie en cosmetica homomannen zijn en dus hun vriendinnen van tips en commentaar kunnen voorzien, met een deskundigheid en op een wijze die een vrouw niet van een heteroman zou pikken. Uit genoemde onderzoeken komt naar voren dat vrouwen de raad van hun homovriend ten aanzien van daten, seksualiteit en relaties, serieuzer nemen dan die van al hun andere familie, vrienden en kennissen bij elkaar. Zij ervaren GBF’s oordelen als meer oprecht, omdat ze weten dat hij geen bijbedoelingen heeft. Het nadeel is dat als een heteroseksuele vrouw haar homoseksuele mannelijke vrienden alleen waardeert vanwege datingtips, de relatie behoorlijk oppervlakkig kan worden. Een essay daarover van Chris Riotta kreeg de veelzeggend titel ‘‘I’m Gay, Not Your Accessory’ mee. Het sterke vertrouwen dat vrouwen in eerste instantie vormen ten aanzien van relatie-advies, is echter vaak de basis voor wederkerige vriendschap en respect.

Tweerichtingverkeer

Het impliciete vertrouwen is wel degelijk tweerichtingsverkeer. De beste vriend van een homo is vaak een vrouw. Uit onderzoek van Mirjam Fischer, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat homoseksuele mannen vaker met vrouwen bevriend zijn dan met heteromannen. Bij het COC, herkennen zij dit. “Maar we moeten oppassen voor stereotypering. Vrouwen staan vaak positiever tegenover homoseksualiteit, maar de verklaringen voor een vriendschap liggen ook deels in de personen zelf.” En tenslotte maakte een studie, gepubliceerd  in het Journal of Business and Psychology, duidelijk dat heteroseksuele vrouwen een voorkeur hebben om homomannen in dienst te nemen of met hen samen te werken, omdat ze hen zien als competenter en warmer. In elk geval blijkt dat vrouwelijke werkgevers en/of HR-managers over het geheel genomen voor meer diversiteit zorgen dan hun mannelijke evenknieën.

Nog eenmaal Stanford Blatch en Mr Big

‘Sex and the City’ was op het hoogtepunt van de roem rond de millenniumwissel. De hoofdrolspeelsters zijn nu allemaal vijftigsters. Nog eenmaal wordt deze kaskraker uitgemolken. Rond kerst dit jaar volgt een ‘reboot’, getiteld ‘SATC. And Just Like That’. Carrie (Sarah Jessica Parker), Miranda (Cynthia Nixon) en Charlotte (Kristin Davis) en hun levens zijn twintig jaar verder en de laatste twee zijn moeders van puberkinderen. De afgelopen maanden gingen er reeds veel kiekjes rond van de opnames, die uiteraard plaatsvonden in New York. GBF Stanford Blatch (Willie Garson †) én Mr. Big (Chris Noth) maken daarin gelukkig ook hun opwachting. Alhoewel die laatste naam natuurlijk echt niet meer kan!

Illustratie: still uit ‘Sex and the City’ (HBO)