Vanochtend heb ik gekeken naar de aflevering van de “Keuringsdienst van Waarde” van afgelopen week. Al jaren een consumentenprogramma waar ik zo te hooi en te gras naar kijk, om zowel de journalistieke als de entertainment-waarde.

Deze keer waren de ‘helende edelstenen’ het onderwerp. Dt schijnt momenteel in deze coronacrisis ‘booming business’ te zijn. We zitten volgens de esoterische deskundigen teveel in ons hoofd en te weinig in ons gevoel. Jade zou je bijvoorbeeld zelfvertrouwen, succes en een volle bankrekening kunnen bezorgen (Hallo Ronald Koeman, maak je zakken leeg) en de steen tijgeroog wil gepeste kinderen nog weleens van kracht voorzien. Oef.

Hilarisch werd het bij de yoni-eieren. Yoni is Sanskriet voor vagina, dus de helft van de wereldbevolking weet ook waar ze zo’n rond en glad geslepen edelsteen moet stoppen.

Nu zou ‘De Keuringsdienst’ niet zo mogen heten, als ze deze massaal gedolven (half-) edelstenen niet aan een testje zouden onderwerpen. Daarvoor togen zij naar Naturalis in Leiden. En je voelt em al van verre aankomen: crème de belazerus!

Het is echt dikke prima hoor als je met een turquoise steen opgewekter door het leven gaat of met een vaginaal ei je seksuele frustraties tegengaat, maar het laboratoriumonderzoek toonde aan dat het gros van deze stenen niet is, wat beweerd wordt. De jade (stenen, rollers, schraapapparaatjes etc.) blijken gewoon gladgeslepen steentjes uit het grindpad te zijn en de yoni-eieren zijn gemaakt van fabrieksmatig geproduceerd glas of de goedkoopste soort vloermarmer.

Dus of jouw vrijpartijen en/of ovulaties er door verrijkt worden, durf ik te betwijfelen. Maar het placebo-effect bestaat nou eenmaal. Wel verrijken de beroemde zusjes Lieke & Jetteke van Lexmond zich in de zweefbusiness met deze artificiële bende. “Nou, dat is heel vreemd om te horen. Heel vreemd zelfs”, reageerde Lieke telefonisch in het programma, toen ze de uitslag van de test hoorde. Presentator Teun van de Keuken: “Maar dit komt dus voor jou wel als een verrassing.” Lieke: “Ja, natuurlijk komt dat als een verrassing.” Teun: “Want witte jade is natuurlijk wel wat anders dan glas.” Lieke: “Ja, dat begrijp ik, dus we zullen extra alert zijn en met een andere leverancier gaan samenwerken.”

Afijn, het bleek dus allerminst ‘natuurlijk’ te zijn. Nogmaals: ik heb niets tegen alternatieve therapieën en/of geneeswijzen. Als je je hoop er maar niet al teveel op vestigt en je daarmee vooral niet van de wetenschap afwendt. Nogmaals: dat je je pijn met amethist kan wegrollen of je seksleven spetterender maakt met een eivormig stuk marmer (wel even flink schoonmaken voor het de bestemming bereikt): daar is niets op tegen. Maar weet dat je qua echtheid van de stenen en dus ook van de vermeende werking ervan geflest wordt!

Op de website van Marktplaats.nl staat een hele goede consumententip. Namelijk “Als je denkt dat iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.” Als je zo’n ‘zaksteen’ van lapis lazuli koopt van €5,- mag je niet verwachten dat die echt is. Waar de ‘edelsteen’ op bovenstaande foto gestoken dient te worden, weet ik niet. Jullie wel? 55 eurootjes via Bol.com.

De bewuste uitzending staat op de NPO-player.

Nota Bene: Bekkenbodemspieroefeningen (onthoud deze voor Scrabble) voor vrouwen zijn overigens wel zeer heilzaam. Elke moeder zou haar dochters dat moeten leren. Een betere contrôle over je blaas, profijt bij seks en soepeler bevallingen. Maar daar heb je geen magische stenen of eieren bij nodig.