De term ‘Male Chauvinistic Pig‘ (MCP) is best wel verouderd en verraadt mijn boomerstatus. Maar noem me wereldvreemd: ik had nog nooit van Jordan Peterson gehoord. Hij wil er graag Dr. voor hebben, verneem ik na wat gegoogel. Afgelopen week stuitte ik namelijk op een filmpje van de gesoigneerde man. Van dat laatste houd ik meestal wel, maar bij deze Peterson schoten alle haren in mijn nek en op mijn hoofd subiet uit de krul.

Leon Verdonschot noemt deze MCP deze week ook in zijn artikel over types als Andrew Tate. De populariteit van dit soort mannen verklaart veel van de hysterie van Amerikanen. Refo- en evangelical-dominees waren daar altijd al een rampenplan, maar nu komen daar vanaf the right wing (en rechts is in de USA ultrarechts) zedenprekers bij. Zalvend, dominant, machtsbelust en misogyn.

Ouders, houdt uw kinderen weg bij deze vreselijke zelfbenoemde ‘educator‘. Het verklaart waarom bepaalde boeken door scholen en ouders in de ban worden gedaan. Hierachter zit een nieuwe wet die o.a. al in Florida is aangenomen. Onder de naam Stop Woke Act, is het verboden onderwerpen in de klas te behandelen die bij leerlingen ‘een gevoel van ongemak, schuld of verdriet’ kunnen veroorzaken. En dat leidt tot het schrappen van lessen over seksualiteit, kunst, (pop-)cultuur, de burgerrechtenbeweging, feminisme en andere gehate onderwerpen. Onderwijzers die dat toch behandelen in hun klas worden ontslagen. Helaas komen dat soort golven ook altijd deze kant van de oceaan op stromen. En op bepaalde scholen in Nederland (denk aan reformatorische, islamitische en Baudetachtig onderwijs) vinden ze kwijlebabbels als deze Peterson fan-tas-tisch.

Er zijn dingen uit mijn boomerverleden waar ik heel blij mee ben: neem de vrouwenrechten, het tegengaan van xenofobie, de voorzieningen voor gehandicapte medemensen, het homohuwelijk en zo nog eens wat bevochten zaken die de mensheid vooruit helpen. (Ik noem het expres geen D&I, want dat is zo‘n ordinair verdienmodel geworden)

Er zijn echter resten in boomerbreinen waartegen ik blijf ageren. Zoals het continue seksualiseren van meisjes en vrouwen (vorige week was de tweede dochter van de koning de sigaar), het belachelijk maken van mensen die zich anders kleden (op de 3e dinsdagvan september was een D66‘er in een roze rok aan de beurt) en het soort van humor dat geen humor is: op het niveau van VI zeg maar. En daar kijken toch zo‘n 1 miljoen boomers graag naar.

Een rare verhouding tot seksualiteit hebben de ultrarechtsen en de (zichzelf links afficherende) boomers met elkaar gemeen. De eersten zijn van de stiekeme soort, de laatsten zijn openlijk seksistisch en lijken daar nog trots op ook. Jordan Peterson & Johan Derksen hebben meer met elkaar gemeen dan ze hopen. Preuts is namelijk het niet op een normale wijze over seksuele en relationele zaken kunnen praten. De porno-industrie verdient er miljoenen aan. Ik las er ooit over in ‘A Billion Wicked Thoughts‘. (What the Internet Tells Us about Sexual Relationships, auteurs Ogi Ogas & Sal Gaddam)