Het bloeden tijdens de eerste huwelijksnacht is binnen diverse culturen nog van belang als ‘bewijs’ van de maagdelijkheid van een vrouw. Dit is niet alleen zo in islamitische kringen, want in Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen en in steden als Hongkong en Singapore is het evenzo belangrijk om rein te zijn voor ‘de man van je leven’…………..

In een half uurtje een nieuwe
Nu bestaat er een mogelijkheid om het hymen (zoals het ‘vliesje’ officieel heet) operatief opnieuw te laten aanleggen. Ook in Nederland zijn klinieken die deze ingreep uitvoeren. Er zijn er zelfs die er hun verdienmodel van hebben gemaakt. ‘Het is een relatief eenvoudige ingreep die grote schande in de familie voorkomt’, schrijft één van de klinieken die deze ‘reparaties’ uitvoert op de website. Er wordt bij zo’n hymenoplastie een hechting in de vagina gezet, waardoor ze ‘strakker’ wordt en waarschijnlijk zal bloeden bij de volgende keer dat ze seks heeft. De ingreep duurt een half uur en kost €1000,-

Heet hangijzer
Minister Hugo de Jonge kondigde een anderhalf jaar geleden reeds aan dat er een verbod moet komen op de zogenaamde maagdenvlieshersteloperaties in ons land. “Het deugt niet, we moeten ervan af”, aldus de eerste man op VWS. Maar, zoals gebruikelijk waar het over het lichaam van vrouwen gaat: hierover is een pittige discussie gaande.

Piercen mag wel
Antina de Jong en Gert van Dijk, beiden verbonden aan de artsenfedersatie KNMG laten deze week weten dat zo’n verbod helemaal niet kan. “In onze samenleving mogen volwassen, wilsbekwame mensen zelf over hun lichaam beschikken. Daarom zijn bijvoorbeeld piercings, scarificaties, tatoeages, borstvergrotingen en schaamlipcorrecties onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Dat zelfbeschikkingsrecht over het eigen lichaam is een fundamenteel recht. Als de overheid dat recht wil inperken moet zij daarvoor overtuigende argumenten hebben.”

Meisjesbesnijdenis
Een argument dat vaak wordt genoemd is dat een maagdenvliesoperatie een vorm van FGM (Female Genital Mutilation) is. Dat geeft de artsenfederatie ook toe. Maar zo betogen zij: dat zijn genitale piercings en schaamlipcorrecties ook. Dat maagdenvliesherstel onder deze definitie valt, levert voor hen dus geen argument op voor een verbod.

Maagdenvliesmaffia
Yesim Candan, columniste voor RTL Nieuws en Nederlandse met een biculturele achtergrond is stelliger. De klinieken die maagdenvlieshersteloperaties uitvoeren, werken volgens haar mee aan shaming van vrouwen. “De maagdenvliesmaffia wil op allerlei manieren families en vrouwen beïnvloeden met hun vrouwonvriendelijke eis.”

Gesluierd
De sluier over het gezicht van een bruid staat van oudsher voor het hymen. Zoals de man na het wederzijdse JA-woord de gezichtsvoile bij zijn echtgenote naar achteren mag doen, mag hij s’avonds voor het eerst seks met haar hebben. Oftewel: haar doorboren. Als teken ervan was het in vroeger tijden zelfs bon-ton om het laken van de echtelijke sponde waar bloed op zat, na de huwelijksnacht buiten te hangen. Joehoe, kijk maar.

Man is stoer, vrouw is hoer
Het feit dat een vrouw maagd moet blijven voor ‘de ware’ en dat het hymen bij de eerste keer seks scheurt, behoort nog steeds tot de (wan)gedachten van allerlei culturen, ook in Nederland. Niet alleen bij religieuzen, maar ook bij té naieve types. Een man kan zijn (on)goddelijke gang gaan, maar een vrouw is al snel een ‘afgelikte boterham’. Het Griekse woord ‘hymen’ is hetzelfde als dat van de god van het huwelijk. Kun je nagaan. Echter: het wel of niet bloeden tijdens de huwelijksnacht zegt helemaal niets over vrouwen. Niet dat zij zogenaamd ‘een slet’ zou zijn en zelfs niet over het feit of zij al dan niet ‘haar eerste keer’ reeds achter de rug heeft. De geschiedenis van opvattingen over het vrouwelijk lichaam staat namelijk bol van mannelijke suprematie en idiote mythes.

Onzinnigheden:
* Het zou een ballonnetje zijn waar de man doorheen moet prikken.
* Het hymen moet en zal heel blijven, dus niet sporten, geen tampons, zelfs traplopen geeft risico op ontmaagding.
* Er zijn moeders die hun oor te luisteren leggen wanneer hun dochter het toilet bezoekt, omdat het plasgeluid zou verraden of het meisje nog maagd is of niet.

De medische feiten:
* Ongeveer de helft van de vrouwen bloedt niet tijdens de eerste keer penetereren.
* Het maagdenvlies is geen vlies maar een plooi, anders zou het menstruatiebloed er ook niet langs kunnen.
* Kortom: het maagdenvlies bestaat alleen in de hoofden van bepaalde mensen.

Vijf maagdenvliezen en een doosje
Behalve dat ik het raar vind dat serieuze medici zich tot vrouwonvriendelijke ingrepen verlagen, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld. Omdat het toch ‘creme de belazerus’ is, kun je net zo goed een kitje kopen voor 2 tientjes. Het betreft een substantie die een kwartier voor de seks moet worden ingebracht en vervolgens een vloeistof afgeeft die lijkt op bloed. Niet teveel, precies de juiste hoeveelheid, schrijft de fabrikant (made in China) op zijn site. In Islamitische landen ontstond natuurlijk al gedonder naar aanleiding van reclame voor deze vorm van bedotterij. Maar: er kleven geen risico’s aan het gebruik ervan op het gebied van de gezondheid. Er hoeft geen operatie plaats te vinden, het nephymen is niet pijnlijk in gebruik, niet giftig en geeft geen allergische reacties. Ook te koop per doos van 5 stuks. Haha!

Geef een reactie