De menopauze. Wat voor pauze? Is het tijdelijk dan? Nee, jammer, maar helaas. Veel vrouwen praten er daarom liever niet over: omdat ‘overgang’ klinkt als oud, uitgebaard, uitgelekt, kortom: verschrompeld  Maar niets is minder waar. Hoewel het een lastige fase kan zijn, kom je er altijd doorheen. Maar aandacht voor de vrouwenpauze is een hele goede. Terwijl Nederland voorop liep in de wereld voor wat betreft het doorbreken van taboes (op tv waren er allang rechttoe- rechtaan-beelden te zien van bevallingen), bleven menstruaties en overgang zaken, waarbij zelfs vrouwen vies begonnen te kijken aan talkshowtafels. Terwijl we er allemaal mee te maken krijgen………

Groot verschil
De ene vrouw fietst er vrolijk doorheen, voor een ander is het een drama. Onvergelijkbaar dus. Maar om dit bericht een vrolijke noot te geven, en tegelijk moed voor diegenen die er tegenop zien ‘die grijze fase’ in te gaan, heb ik goed nieuws. Dat komt kortweg op het volgende neer: ‘Rot op met je Photoshop!’

Laat toch hangen vrouw
In een wereld waar hoe jonger, hoe beter meestal het motto was, schieten modellenbureaus voor senioren / ouderen / 50-plussers als paddestoelen uit de grond. Want kijk nou zelf eens om je heen: senioren zien er echt niet meer uit zoals in voorgaande generaties. En dat is toch mooi (geruststellend) nieuws. Juist laten zien dat je gracieus en mooi oud kunt worden zónder botox, fillers en andere kunstgrepen. Hoewel ik er ook altijd bij zeg: ‘als je er happy van wordt, moet je het ook niet laten’. Ik woon in het Gooi, dus wat ik allemaal voorbij zie komen! Prachtige en lelijke voorbeelden, maar dat is een kwestie van smaak. Vrouwen die elkaar naar beneden halen vanwege hun uiterlijk, zitten nog in de zogenaamde ‘krabbenmand’.

Old is the new gold
Veronica in de jaren ’80: jong, snel en wild. Nu is het adagium meer: jong, flinterdun en een fitgirl zijn. Maar waarom is het zo belangrijk en/of complimenteus om jonger geschat te worden, dan je werkelijk bent? Raar toch? Zelfs de modewereld heeft ontdekt dat de ‘nieuwe generatie ouderen’ goed verkopen. Niet zo’n wonder als je bedenkt dat de helft van de Nederlanders 50+ is. Onder de motto’s ‘Age is just a number’ en ‘Old is the new black’ zie ik fantastische grey beauties voorbij komen. Live en online. In Nederland is MisjaB een fotografe die daar oog voor heeft en er een mooie blog over heeft gemaakt, in navolging van het Amerikaanse succes van ‘Advanced Style’.

Fan van Iris
Maar ik kan dit relaas niet maken zonder de naam van de ‘beroemdste bejaarde op aarde’ te noemen: Iris Apfel, inmiddels 98 lentes zo fris en nog steeds ‘front row’ uitgenodigd bij de shows van de grote modedesigners. Een paar jaar terug werd er over deze immer kleurrijke vrouw een documentaire gemaakt door Albert Maysles (1926-2015, dit was zijn laatste project). Hoewel de carrière van Iris zich afspeelde in de wereld van de woninginrichting voor ‘the rich and famous’, wist zij ook met haar eigen ‘kleedjes’ altijd al de nodige aandacht te trekken.

Kralen, veren en brillen
Uit de film blijkt dat iedereen iets van deze vriendelijke paradijsvogel wil; van een advies of een ontwerp tot kennisoverdracht. Haar telefoon gaat de hele dag af en ze is nog altijd springlevend. Ofwel verticaal, zoals ze het zelf noemt. Iris Apfel wordt gevolgd tijdens haar dagelijkse bezigheden buiten de deur en binnenin haar kleurrijke Manhattense woonambiance, bomvol kunstschatten en curiosa. Haar oneliners zijn verrukkelijk: ‘It’s not about fashion, it’s about style, darling!’ en: ‘More is more and less is a bore!’ Yummie toch?

Gek en grijs
Met de uitzonderlijke kledingcollectie die zij in de afgelopen decennia verzamelde, haar brede, culturele kennis en creativiteit vormt ze een intrigerende protagoniste. Beelden van het dagelijks reilen en zeilen van deze wereldse dame worden gelardeerd met opnames van televisieoptredens, oude foto’s en prachtige 16-mm reisopnames, samen met haar inmiddels op 100-jarige leeftijd overleden echtgenoot Carl Apfel (1914-2015). Een carrière, een leven en een relatie op jaloers op te worden. Zullen we dus eens maar ophouden met ons jonger voor te willen doen dan we zijn. Terug naar hoe het ooit was: oud, grijs en wijs. Maar wel elke dag ook even gek doen.

Op jouw leeftijd?
Lachen geeft lachrimpels, botox geeft 9 van de 10x een strakke plaat. Ons Nederlanders is geleerd om ‘vooral normaal’ te doen en ‘is dat niet een beetje té?’ te roepen. Maar ik zeg: gewoon kopen zo’n kleurige baret, oorbellen met kwastjes of die te kekke zonnebril. En o ja: vergeet de tweedehands kledingwinkels niet. Stukken goedkoper dan de cosmetische kliniek. Bij mij in het dorp woont een vrouw die, zoals hier boven beschreven, uitgedost op haar scootmobiel door de HEMA crosst. Haar coronaproof mondkapje is paars geruit, zag ik gisteren. Zij laat haar oudere lijf de lol niet in de weg staan. Bzzt: daar gaat ze……..

Afijn: ouder worden is niets anders dan doorgaan waar je mee bezig was. Net als Patsy & Eddie uit ‘Ab Fab’:

Geef een reactie